Újságíró nem engedheti meg magának a pártatlanság luxusát

2023. október 09. 14:14

Ha nem vagy hajlandó alantas népnek nevezni a palesztinokat, antiszemita vagy, ha elítéled a terrortámadásokat izraeli civilek ellen, zsidóbérenc leszel az arabok körében.

2023. október 09. 14:14
Jászberényi Sándor
Jászberényi Sándor
Facebook

„2008 óta rendszeresen járok a Gázai Övezetbe. Az övezetet a Muszlim Testvériség palesztin ágából kinőtt dzsihadista terrorszervezet, a Hamász irányítja. Amióta Izrael egyoldalúan kivonult a Gázai Övezetből a két nagy palesztin frakció, a Hamász és a Fatáh között kvázi hidegháború zajlik – A Hamász fegyveres puccsal vette át, és tartja az ellenőrzése alatt a területet, és a rajta élő kétmillió embert.

A Gázai Övezetet Izrael és Egyiptom is blokád alatt tartja 2007 óta. Ez humanitárius krízist jelent. Napi egy órára van áram, nincs elegendő ivóvíz, alapvető hiány van minden árucikkből.

Egyiptom felől alagutakat ezrei látták el illegálisan az övezetet a rafahi határnál – ezeknek az alagutaknak a nagy részét Egyiptom 2015-től felszámolta.

Az arab tavasz során tömegtüntetések voltak az övezetben a Hamász ellen – ezt leverte a kormányzat. A munkanélküliség eszetlen méreteket ölt.

Két nagy munkaadó van a térségben, az ENSZ és a Hamász.

Az egyetemekről kikerülő fiatal értelmiségiek, már amennyiben nem akarják a dzsihádot, mehetnek malteres vödröket hordani a határ mellett épülő alagutakhoz. Elmenni senki sem tud, legalábbis úgy nem, hogy vissza is tudjon térni.

Óriási a mártírkultusz, az utcák tele vannak a meghalt milicisták portréival. A Hamász bőkezűen bánik a »mártírhalált« halt milicisták családjaival – pénzt fizetnek nekik. Sokan azért mennek, mert legalább a családnak lesz mit ennie.

Az izraeliek ellen csecsemő korától kezdve indoktrinálják a gyerekeket – ami önmagában tragédia, de ha ez nem lenne elég, az is radikalizálja a társadalmat, hogy minden remény szertefoszlik a konfliktus rendezésére: már senki sem beszél kétállamos megoldásról, az Egyesült Államok Jeruzsálembe költöztette nagykövetségét, de facto Izrael fővárosának ismerve el azt, és Ciszjordániában nemhogy leállt volna a telepek építése, de rohamtempóra kapcsolt.

Az izraeli–palesztin konfliktusról tudósítani, de még véleménycikket is írni hálátlan feladat. 

Újságíró nem engedheti meg magának a pártatlanság luxusát.

Ha nem vagy hajlandó alantas népnek nevezni a palesztinokat, megkapod, hogy antiszemita vagy, ha elítéled a terrortámadásokat izraeli civilek ellen, zsidóbérenc leszel az arabok körében.

Ezeket a képeket nem provokációnak– és a legkevésbé sem állásfoglalásnak szánom. Palesztinokat ábrázol, helyeket, ahol a palesztinok élnek, dzsihadista milíciákat és egyszerű embereket, akik csak élni szeretnének.

Ez utóbbi nem olyan egyszerű.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2023. október 09. 19:49
Ha külön választod a hamászt a palesztinoktól? Járható út?
nyúlgerinc
2023. október 09. 18:52
Sanyikám, öreg skriblerként már megtanulhatta volna, hogy az üléspont határozza meg az álláspontot (véleményt). Ez persze érvényes a homoszexuális sajtómunkásokra is....
auditorium
2023. október 09. 18:00
NEM létezik pártatlan újságiró, mert manapság véleménycikkeket kapunk minden sajtótól, TV-hiradótól. A médiát pénzelik, különben önerőből nem létezhetne, tehát igenis pártos minden média és újságirói vagy inkább médiaworkerei. Aktuális a téma, mert a BIRÓKNAK is pártatlannak kell lenni. De nem azok. Egy birót pl. lefilmeztek egy Eu-tagországban, amikor szélsőbalos tüntetéseken vett részt olyanokkal együtt, akik a rendőrség ellen skandáltak öklüket rázva. Felmerül a kérdés, ez a biró pártatlan ? Lemondását követeli a kormány.
Akitlosz
2023. október 09. 16:49
Van ilyen feladat, hogy véleménycikket kell írni? Azt mondja a főnök a reggeli szerkesztőségi munkaértekezleten a Facebook újságnál, hogy? - Jászberényi kartárs, kérem, hogy írja meg a magánvéleményét a Gázai, izraeli konfliktusról! A szokásos karakterszámban és a szokásos áron. Na persze! :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!