Teret neveztek el a kommunisták a magyar miniszterelnök merénylőjéről

2023. október 14. 20:52

1918. október 16-án egy alacsony, vézna, tüdőbeteg férfi pisztollyal próbálta megölni Tisza István, korábbi miniszterelnököt. A merénylőről, Lékai Jánosról később teret neveztek el a kommunisták.

2023. október 14. 20:52
Sal Endre
Sal Endre

Az ominózus napon a volt miniszterelnök, Tisza István parlamenti ülésen vett részt, majd annak végén az úgynevezett miniszteri kapun távozott az épületből. Már várta az autója. Éppen a kocsiba akart beszállni, amikor elé ugrott Lékai János és pisztolyával célba vette a politikust. A kocsi sofőrje észlelte a bajt és villámgyorsan kiütötte a merénylő kezéből a fegyvert, majd egy oda rohanó detektív segítségével leteperte Lékait. A barna hajú, vékony, alacsony férfit aztán a palotaőrök szobájába vitték, ahol hamarosan Tisza István is megérkezett. Tisza nyugodt hangnemben beszélt a merénylőjével: 

Ezt is ajánljuk a témában

„Látod, édes fiam, miért csinálsz ilyet? Még bajt hozhat rád” 

mondta Tisza, akinek nem volt újdonság, hogy az életére törnek, már két merényletet terveztek ellene. Egy, az I. világháborúban járt, kiábrándult huszártiszt rá is lőtt, de nem találta el. 

Lékai később a detektíveknek elmondta, először egy német államtitkárt akart megölni, aki Pesten járt, majd a regnáló miniszterelnök, Wekerle Sándor ellen tervezett merényletet, ám úgy látta, a világháborús veszteségek mögött Tisza áll, ezért vele akart végezni. Az is kiderült, a Hét című lapnál szerzett sajtóbelépőt a Parlamentbe, és a hírlapírók karzatán hallgatta végig az ülést, majd az utcán várta Tisza Istvánt. Az újságok azt is megírták a merénylőről, hogy az I. világháborúban besorozták, ám hamar tüdőbajos lett, s emiatt egyik szanatóriumból a másikba ment. Mellette írni kezdett, többek mellett Kassák Lajos avantgárd lapjában, a Ma című újságban, a Világban és a Pesti Naplóban. Az is kiderült a nyomozás során, hogy már a Parlamentben rá akart lőni Tiszára, ám egy detektívnek feltűnt a furcsa, ideges viselkedése és kiküldte az épületből. Lékai azt vallotta, hogy a revolvert 180 koronáért vásárolta egy bosnyák katonától a Rákóczi úton, ám más források szerint a kommunista elvbarátai adták a kezébe. Lékai azt vallotta, a merénylet elkövetéséhez az utolsó lökés Kunfi Zsigmond lelkesítő beszéde volt a szocialisták kongresszusán. 

Ezt is ajánljuk a témában

Wekerle emlékezete: száz éve hunyt el az első polgári miniszterelnök

Az arany alapú korona megteremtője, háromszoros kormányfő, válságok megoldója: most száz éve, 1921. augusztus 26-án hunyt el Wekerle Sándor, hazánk első polgári származású miniszterelnöke. A politikus munkásságáról Nánay Mihály történészt, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársát kérdeztük.

Tisza István a feleségével (bal oldali kép) és Lékai János egy fiatalkori fotón
Forrás: Wikipedia/Arcanum/Határőr

A merénylőt őrizetbe vették, s kevesen gondolták volna ekkor, hogy napokkal később újra szabad lesz. Pedig így történt. Október 31-én, az őszirózsás forradalom alatt ugyanis Tisza Istvánnal a villájában végeztek a katonák, majd Lékait is kiszabadították. 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején Lékai János lelkesítő cikkeket írt és beszédeket tartott, az Ifjú Proletár című újságban rendszeresen publikált. A proletárdiktatúra leverése után Bécsbe, majd Berlinbe menekült, onnan pedig New Yorkba költözött. Ott a helyi kommunista párt egyik magyar nyelvű lapjában írt rendszeresen, ám végül 30 éves korában, 1925-ben elvitte a tüdővész. A kommunisták amerikai emigráns lapja, az Új Előre így írt a felravatalozott Lékairól: „Ott feküdt a kommunistákat mindig lelkesíteni tudó gyönge mosolyával, a forradalmár derűjével nagy homlokán (…) Több volt nekünk, mint munkatárs. A proletáriátus szimbóluma volt.”

Ezt is ajánljuk a témában

Megszédült a történelem – Hatos Pál 1918 valóságáról

Volt egyfajta végidő-várás az emberekben, vágyakoztak a békére és a tökéletes társadalomra a háború után – mondja Hatos Pál történész az 1918-as esztendőről. A kor szakértője Tisza sorstragédiájáról, Károlyi felelősségvállalásáról, az általános háborúutálatról, a katonák hazatérése utáni bébiboomról és a parasztság akkor is megnyilvánuló történelemformáló erejéről beszél lapunknak. Hatos szerint az első világháború nélkül nem esett volna szét a Monarchia és a történelmi Magyarország. Nagyinterjúnk.

Lékait elfelejtették az emberek, évtizedekig le sem írták a nevét, aztán 

1955-ben a magyar kommunisták ismét rátaláltak. Olyannyira, hogy a földi maradványait is hazahozták New Yorkból 

és dísztemetést rendeztek számára a Kerepesi úti temetőben, a mai Fiumei úti sírkertben. Itt már a szocializmus egyik védőbástyájaként és hőseként emlegették. Tisza István merénylőjéről nem mellékesen egy évvel később, 1956-ban egy teret is elneveztek a XII. kerületben, amely egészen a rendszerváltásig az ő nevét viselte, csak utána keresztelték át Apor Vilmos térre, a vértanú püspök emléke előtt tisztelegve. 



 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. október 15. 09:47
"Timmisov hoholcov 2023. október 14. 22:45 A MAGYAR JOBBOLDAL, amikor csak teheti RÚTUL RÁTÖR SAJÁT NEMZETÉRE is" Igaz, mind Tisza, mind Horthy az utolsó volt, de timimiso ukropov ELFEJETI, hogy KÉTSZER (sőt, 1849-el háromszor) rángattak bele a (pince)németek a ruszkik elleni háborúba.
catalina11
2023. október 15. 09:04
A kommunisták amerikai emigráns lapja, az Új Előre így írt a felravatalozott Lékairól: „Ott feküdt a kommunistákat mindig lelkesíteni tudó gyönge mosolyával, a forradalmár derűjével nagy homlokán (…) Több volt nekünk, mint munkatárs. A proletáriátus szimbóluma volt.” jómódú zsidó családból..
Xplorator
2023. október 15. 08:52
"Tommaso 2023. október 14. 22:45 A MAGYAR JOBBOLDAL, amikor csak teheti RÚTUL RÁTÖR SAJÁT NEMZETÉRE is A nemzetáruló gr Tiisza István a magyar történelem legnagyobb háborús bűnöse, legnegatívabb figurája. Idegen érdekekért háborúba rángatta hazánkat, egy olyan háborúba, amelyben HATSZÁZEZER MAGYAR KATONA esett el, teljesen értelmetlenül. A vesztes háború következményéért, a Trianoni országcsonkításért gr Tisza a legfőbb felelős. A mai JOBBOLDAL - jelesül ORBÁN - talán ezért állított neki szobrot a Parlamentnél. Hálából." Persze tudja minden normális ember, hogy ez egy aljas komenista hazugság. Tisza István ELLENEZTE a háborút, az ország csonkítását, trianont pedig károlyi mihálynak és sleppjének "köszönhetjük". Tessék elolvasni Tormay Cécile Bujdosó könyvét. Pontosan leír mindent. Kordokumentum.
lendvaiildiko
2023. október 15. 08:46
Az egykori momentum: Lékai János (szül. Leitner) írói álnevein: Köres, Lassen János, John Lassen (Varasd, 1895. június 17. – New York, 1925. július 17.) magyar író, újságíró, lapszerkesztő, politikus, publicista, magánhivatalnok, aki a Galilei Kör tagjaként sikertelen merényletet hajtott végre Tisza István ellen. Apja Leitner Lipót építési vállalkozó Horvátországból került a magyar fővárosba. Budapesten egy házban lakott Landler Jenővel. Már fiatalon szociális kérdésekkel foglalkozott és újságcikkeket publikált. Nővére is újságíróként dolgozott. 1922 végén a Komintern határozata alapján utazott az Amerikai Egyesült Államokba, hogy az ottani magyar kommunista mozgalmat irányítsa. Itt az Új Előre című lapot szerkesztette, és John Lassen álnéven irodalmi tevékenységet folytatott. 1924 őszén letartóztatták, s csak óvadék ellenében engedték el, végül tüdőbajban halt meg, 1925-ben. A Kerepesi temetőben, a munkásmozgalmi parcellában nyugszik. (Wikipedia másokmány)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!