Sztrájk és elégedetlenség: ezért szüntetik be a munkát az RTL vágói

2023. október 18. 16:23

Vasárnap volt a bérrendezés határideje, ám nem született megállapodás, ezután kezdtek sztrájkba.

2023. október 18. 16:23
null

Hétfőn reggel sztrájkba kezdtek és rövid demonstrációt tartottak az RTL vágói, akik elégtelenek a csatornánál lévő munkafelvételekkel. A műsorgyártásban kulcsszerepet játszó vágók virágokkal a kezükben jelezték, hogy szeretnének megegyezni a cégóriás vezetőségével. 

A rendőrségen a demonstrációt magánszemélyként Rónay Ferenc, a Magyar Mozgóképkészítők Szakszervezetének elnöke jelentette be, aki a Media1-nek elmondta, hogy bár a tiltakozásban részvevő személyek többségükben tagjai a szakszervezetüknek, az akció szervezése az érintettek önálló kezdeményezése volt. 

Ezt is ajánljuk a témában

A szakszervezeti vezető elmondta továbbá azt is, hogy a tiltakozásban résztvevő sztrájkolóknak nincs sztrájkjoguk, ugyanis a többségük nincs munkajogviszonyban az RTL Magyarországgal, azaz külsősként dolgoznak be a csatornának, ami nem példa nélküli a magyar médiában. 

Az RTL Magyarország nem is ismeri el a szakszervezetet képviselettel rendelkezőnek, így a törvényben biztosított jogait sem tudja gyakorolni”

– mondta Rónay.

A vágók mellett a csatorna más, műszaki kollégái is részt vettek, akik az alacsony bérüket és „más feltételeket” kifogásoltak. A demonstrálók szerint vasárnapig kellett volna megállapodni a bérekről, ám ez nem történt meg. Amennyiben nincs érdemi javulás ügyükben, azt mondták, hogy csütörtökön már egy hosszabb sztrájkba fognak. 

Milyen szakszervezet, milyen sztrájkjog?

Az RTL a Media1-nek küldött válaszában azt közölte, hogy a tüntetés szervezői nem az RTL munkavállalói, hanem a gyártócégekkel jogviszonyban álló vágók és egyéb műszaki feladatokat végző személyek. A csatorna tájékoztatása szerint nem kaptak a demonstrációról képviseleti joggal rendelkező személytől hivatalos és jogszerű előzetes tájékoztatást és ilyen megkeresés az RTL munkavállalóitól sem érkezett. 

Ezt is ajánljuk a témában

„A külső gyártók által foglalkoztatott vágók és műszaki szakemberek minőségi munkája fontos az RTL Magyarország számára, ugyanakkor az RTL csak áttételes kapcsolatban áll velük, így ezen szakemberek foglalkoztatásával kapcsolatban a külsős produkciós cégek tudnak érdemi választ adni” – közölte a televíziós társaság. Megjegyezték, bíznak abban, hogy az esetleges vitás kérdések mielőbb rendeződnek. 

Szerdán a Mandiner is megkereste a csatornát arról érdeklődve, ha van-e olyan szakszervezet az RTL-en belül, amit elismernek , továbbá ha nincs, hogyan tudják biztosítani a munkavállalóknak járó jogokat. Amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2023. október 18. 19:09
Az RTL a világot megszivatni akarók kezében van. Miért is ne szivatnák meg, akár még a nekik dolgozókat is?
Szittya Attila Bendegúz
2023. október 18. 18:06
Azért a manipulált felvételekhez kellenek a vágó elvtársak is. Sőt, főleg ők. Ne sajnáljuk őket annyira
orokkuruc-2
2023. október 18. 16:38
miért is hívják ReTeK klubnak? Azért azt tudni kell, hogy undorítóbban még sehol máshol nem használták ki azokat az elesetteket, akikre sok műsorukat építetették.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!