Megtudtuk: heteken belül elkészülhet az ombudsmani jelentés az iskolai szexuális zaklatásokról

2023. október 04. 06:07

A 730 megkeresett intézményfenntartó többségétől megérkezett a válasz, amik konkrét eseteket is tartalmaznak – mondta a Mandinernek Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

2023. október 04. 06:07
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Márciusban átfogó vizsgálatot kezdeményezett a közoktatási intézményeknél az egyik fővárosi általános iskolában év elején kirobban szexuális botrány kapcsán. Hol tart jelenleg a vizsgálat? 

A gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogának érvényesülése érdekében indítottam hivatalból vizsgálatot az általános és középfokú iskoláknál, szakképző intézményeknél, hogy feltérképezzem a tanulókat érő szexuális zaklatással, bántalmazással szembeni hatékony fellépéssel és az ezek megelőzésével kapcsolatos körülményeket, intézkedési lehetőségeket. A valós helyzet és átfogó kép feltárása miatt kiemelten fontosnak tartottam, hogy összehasonlító formában megismerjem az egyes intézmények tapasztalatait, gyakorlatát, véleményét, javaslatait és helyzetét. Ennek érdekében a fenntartókon keresztül minden magyar köznevelési és szakképző intézménytől kértem adatokat. Alapvetés ugyanis, hogy 

a gyermekeket kiszolgáltatottságuk folytán meg kell védeni az oktatásuk során az erőszak, illetve zaklatás bármely formájától, ideértve a szexuális zaklatást, 

mindezekért pedig az állam és az egyes intézmények kiemelt felelősséggel tartoznak. A gyermekekkel szembeni szexuális visszaélés, az erőszak, a bántalmazás és a zaklatás a gyakorlatban számos formát ölthet, azonban közös bennük, hogy helyrehozhatatlan károkat okozhatnak a gyermekek mentális és fizikai egészségében, a következmények pedig még felnőttkorukban is gyötrik, fájdalomban és szégyenben tartják az áldozattá vált egykori gyermekeket. Negatív tapasztalat az, hogy 

az elkövetett szexuális zaklatási ügyeknek legfeljebb tizedére derül fény, nagyon kevés az adat, közismerten hatalmas a látencia.

Jelenleg a megkereséseinkre az intézményfenntartók által megküldött válaszok feldolgozása folyik.

Hány intézményfenntartó válaszolt a megkeresésre? 

A 730 megkeresett fenntartó közül eddig összesen 535-tól érkezett válasz, tehát még 195 fenttartó nem reagált a kérdéseinkre. Ahogy látható, többsége válaszolt megkeresésünkre.  Még márciusban a megkeresések kiküldésekor 60 napos határidővel kértük a fenntartókat válaszaik benyújtására. A határidő lejártáig, május végéig mindössze a fenntartók fele küldte meg válaszát, ezért sürgető levelek kiküldésére is szükség volt. Hangsúlyoznom kell, hogy az alapvető jogok biztosáról szóló törvény rendelkezései alapján 

a megkeresett szervek kötelesek együttműködni az alapvető jogok biztosával az eljárása során. 

Ha a vizsgált, vagy közreműködésre kötelezett szervezet együttműködéssel, illetve közreműködéssel kapcsolatos kötelezettségét megalapozott indok nélkül nem vagy késedelmesen teljesíti, az alapvető jogok biztosa e tényt jelentésében rögzíti, és azt az éves beszámolójában külön kiemeli.

Feldolgozták-e már a válaszokat, hol tart ez a folyamat? 

A megkeresésekre érdemi és nem érdemi válaszok, valamint a szabadságolásokra tekintettel további türelmet kérő válaszok is érkeztek. A válaszok alapjogi elemzése folyamatos, azonban ez egy hatalmas feladat, hiszen ahogy említettem 730 intézményt kerestünk meg a vizsgálat során. A vizsgálat lefolytatásához a hivatal erőforrásainak átcsoportosítására volt szükség.

Leszűrhető-e már bármilyen következtetés a beérkezett válaszokból? 

Minden tankerületi központ és minden minisztériumi fenntartó (alapító) válaszolt a megkeresésünkre. A tankerületi központok válaszairól elmondható, hogy 

számos kérdésben hasonló választ kaptunk, ugyanakkor vannak olyan központok, amelyek konkrét eseteket ismertetve, érdemi, részletes válaszokat is küldtek néhány kérdés tekintetében. 

Az alapítványi, egyházi, egyetemi fenntartók részéről ugyancsak érkeztek részletes válaszok is. Összességében a megküldött érdemi válaszokban számos párhuzamosság fedezhető fel.

Mikor zárulhat le a vizsgálat és mikor lehet eredménye? 

Hivatalba lépésem óta ez az eddigi legszélesebb körű vizsgálat, amelyet a helyzet komolyságára és a gyermekek érdekeire tekintettel igyekezni fogunk minél hamarabb befejezni. Jelenleg a beérkezett válaszok alapjogi elemzését folytatjuk, a beérkezett válaszok részletes alapjogi elemzését követően a lefolytatott vizsgálatról jelentést készítünk, amely nyilvános és tartalmazza a feltárt tényeket, az ezeken alapuló megállapításokat és következtetéseket. Amennyiben a lefolytatott vizsgálat alapján arra a megállapításra jutunk, hogy a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogának érvényesülése tekintetében alapvető jogokkal kapcsolatos visszásság áll fenn, 

annak orvoslására ajánlást teszünk a vizsgált szervezeteknek, illetve a jogalkotónak. 

A jelentés kiadása heteken belül várható. 

Nyitókép: GattyImages/illusztráció

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2023. október 04. 12:01
Nemkellen átesni a ló másik oldalra! Nem minden az, ami annak látszik esetleg. A bebizonyosodott esetek száma kisebb, mint az ártatlanul meghurcolt tanerőké. Amikor az elkényeztetett kiskorúak szava és fantáziája döntő lehet, akár bosszú következtében is, az nem kóser. Az egymásközt elkövetett tettek viszont büntethetőség hiánya miatt megtorlatlanúl maradnak. A szülői elfogultság is.
lutra
2023. október 04. 09:41
Az iskolaigazgatók minden szülői panaszt a szőnyeg alá söpörnek, mert nem érdekük, hogy balhé legyen az intézményükben. A buta szülők meg nem tudják, hogy a fenntartóhoz kell fordulni, ha eredményt akarnak, és nem mismásolást.
states-2
2023. október 04. 07:25
Ide vezetett, hogy a buzipedofil komcsik szabadon garázdálkodhatnak, hiába van törvény, ha nem szerzünk érvényt neki.
Kovács Ubul
2023. október 04. 06:48
"Nagy János, a Nemzeti Földügyi Központ (Földalapkezelő jogutódja) nagyhatalmú elnöke, Orbán Viktor gimnáziumi osztálytársa lehetett az az állami vezető, akinek szolgálati laptopján gyermekpornográfiát ábrázoló képeket találtak, és akit ezért le is tartóztattak"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!