Foggal-körömmel ragaszkodik a főváros a népligeti felüljáróhoz

2023. október 16. 19:19

2035-ig még biztos marad a hetvenes évek elhibázott közlekedéspolitikájának egyik ikonja.

2023. október 16. 19:19

A vártnál pozitívabb eredménnyel zárult a népligeti felüljáró állapotára vonatkozó vizsgálat; a szakemberek megállapításaira támaszkodva a városvezetés azt javasolja, hogy a felüljárón olyan munkálatokat végezzenek el, amelyek révén az 2035-ig megmaradhat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint az elvégzendő munka magában foglalja a vízelvezetési rendszer felújítását és a vizsgálat miatt kiemelt hosszgerendák pótlását is.

A felüljáró „jövője” ezzel 2035-ig lenne biztosítva;

az ehhez kapcsolódó munkálatok tervezési és engedélyeztetési folyamata 2024-ben, az élettartam-hosszabbító beruházás 2025-ben valósulhat meg a tervek szerint - írták. A Főpolgármesteri Hivatal úgy látja: hosszú távon az előzetes vizsgálatok szerint szintbeni csomópont lehet a valódi alternatíva, amely képes dinamikusan és biztonságosan elvezetni a teljes forgalmat, miközben lehetőséget ad a zöldfelületek növelésére és a teljes körű akadálymentesítésre is.

Emlékeztettek arra, hogy a felüljáró állapotának felmérése érdekében az építmény megbontásával járó vizsgálatokra volt szükség. A felüljáró érintett szakaszán a burkolat, a szalagkorlát, a szegély és a dilatációk elbontása után két hossztartó hídgerendát emeltek ki. A laboratóriumba szállított mintákat átfogó műszaki vizsgálat során ellenőrizték. A műszaki felmérés során meghatározták, hogy a híd milyen mértékben terhelhető, és azt is, hogy milyen további beavatkozásokat szükséges elvégezni rajta. A helyszíni vizsgálatok befejezése után ideiglenes jelleggel helyreállították és javították a megbontott vasbeton felületeket, hogy megakadályozzák a további állagromlást.

Ezt is ajánljuk a témában

A szakértők arra jutottak, hogy a felüljáró vizsgált tartószerkezeteinek – főtartó, támaszkereszttartó, fejgerenda – betonminősége a külső megjelenés ellenére jó minőségű, a korrózió mértéke jelenleg még nem okoz teherbírási problémát, de tízéves távlatban már jelentkezhetnek állékonyságot befolyásoló károsodások – ismertette a Főpolgármesteri Hivatal. Hozzátették: a fejgerendák és a tartóvégek teherbírása az elvégzett törési vizsgálatok, valamint feltárások és vizsgálatok alapján készített ellenőrző statikai számítás szerint „bőven megfelel” a jelenlegi forgalmi terhelésnek. Kitértek arra, hogy a budapesti hidak és felüljárók a város „alulfinanszírozottsága miatt” rendkívül rossz állapotban vannak. Bár a Lánchíd felújítása csaknem egy évtizednyi halogatás után végre elkészült, „súlyos örökséggel kell a városvezetésnek szembenéznie:

a felüljárók és hidak állagmegóvására a fővárosnak nincs elegendő forrása”

– áll a közleményben. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) arról tájékoztatta hétfőn az MTI-t, hogy visszatérhetnek a buszok a népligeti felüljáróra, miután a vizsgálatok azt igazolták, hogy biztonságosan használható az építmény.

Keddtől visszavonják az ideiglenesen bevezetett súlykorlátozást, a 100E repülőtéri expressz ismét a felüljárón keresztül közlekedik a pesti belváros és a Liszt Ferenc-repülőtér között. A felüljárón keddtől a tehergépjárművekre 12 tonnás korlátozás lesz érvényben – közölte a társaság.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI / Illyés Tibor

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szles
2023. október 16. 23:13
Kellenek a felüljárók. A külvárosban meg különösen.
apoa
2023. október 16. 22:25
Az alul-és felüljárók a forgalom biztonságosabbá és gyorsabbá tételére szolgálnak. Kincs mindegyik, miféle új divat ezeket lebontani??
mai nap
2023. október 16. 20:52
A felüljáró a megoldás két nagyforgalmú út kereszteződésében a forgalom akadály-mentesítésére. Azt, hogy a felüljáró elöregedett darabjai ne veszélyeztessék az alatta futó forgalmat, nem a felüljáró elbo tásával kell megoldani
szemlelo-2
2023. október 16. 20:32
Nem biztos, hogy mindent el kell bontani, amit egykor a közlekedés javítására építettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!