„Ukrajna állítsa vissza a magyar nyelvet védő jogi kereteket” – üzente a magyar államtitkár Kijevnek

2023. szeptember 26. 12:32

„Reméljük, hogy Ukrajna előbb-utóbb visszatér arra az útra, melyen korábban is járt” – tette hozzá Zsigmond Barna Pál.

2023. szeptember 26. 12:32

Ezúton is arra kérjük Ukrajnát, hogy tartsa be az európai normákat, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság ajánlásait, valamint állítsa vissza azokat a jogi kereteket, melyek védik a magyar nyelvet és a magyar nemzeti közösséget – fogalmazott az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Zsigmond Barna Pál az Európai nyelvek napja alkalmából a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország nemzeti kormánya kiemelt figyelmet fordít az anyanyelvünk védelmére, 

a magyar nyelv megóvása mellett pedig hazánk biztosítja a velünk élő nemzeti közösségek, kisebbségek nyelvhasználatát is.

„Örömünk azonban nem lehet felhőtlen, hiszen a Kárpát-medencében, a határon túl élő magyaroknak nap mint nap meg kell küzdeni az anyanyelvük használatáért – tette hozzá az államtitkár.

Reméljük azt, hogy Ukrajna előbb-utóbb visszatér arra az útra, melyen korábban is járt, visszaállítja a magyar közösség jogait és ismét lehetőség nyílik arra, hogy a magyar nyelvet szabadon lehessen használni az oktatásban, a kultúrában és a közéletben – fogalmazott az államtitkár.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Gulyás Gergely: Magyarország mindig, mindenkor és mindenhol támogatja a kárpátaljai magyarságot

Megnyitották a tanévet az MCC megújult kárpátaljai képzési központjában.

Nyitókép: Zsigmond Barna Pál Facebook-oldala

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik