Szijjártó Péter: A magyar külpolitikai stratégia magyar és szuverén

2023. szeptember 07. 17:28

Az európai külpolitkák közül a magyar rendelkezik a legnagyobb legitimációval – jelentette ki a magyar diplomácia vezetője.

2023. szeptember 07. 17:28
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

A Fiatalok Batthyány Köre és a Batthyány Lajos Alapítvány látta vendégül közös rendezvényén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert szeptember 7-én, csütörtökön a Lónyai-Hatvany Villa konferencia termében. A tárcavezető Magyarország külpolitikai körképéről tartott előadást.

***

Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány programigazgatója egy Henry Kissinger idézettel vezette fel Szijjártó Péter előadását, mely szerint „a ma sikere a holnap problémája”. Erre a tárcavezető úgy reagált, hogy a mostani időszakban izgalmas külpolitikáról és külpolitikai mozgástérről beszélni, „hiszen minden irányból mindenféle nyomás éri ezt e területet. Épp ezért

 körültekintően kell külpolitikai stratégiát tervezni”

– hangoztatta.

A magyar külpolitika a magyar nemzeti érdekből indul ki

Ezután kiemelte, hogy a magyar külpolitikai stratégia „magyar és szuverén. Ez azt jelenti, hoy a magyar külpolitika a magyar nemzeti érdekből indul ki, a nemzeti érdeket érvényesíti: 

az egyetlen nézőpont, amit el tud fogadni, az a  magyar nézőpont. 

(...) Leginkább arra kell törekedni, hogy nehogy eltévesszük a célt” – fogalmazott Szijjártó.

Ehhez kapcsoódóan megjegyezte, hogy „az európai külpolitkák közül a magyar rendelkezik a legnagyobb legitimációval”

Új világrend van kialakulóban

A magyar diplomácia vezetője felhívta arra a figyelmet, hogy „új világrend van kialakulóban. Az elkövetkező időszakban sem lesz semmi sem stabil, nyugtalanság és fake news kampányok fogják uralni a mindennapokat”.

Szijjártó ezután azzal folytatta, hogy bár a szomszédban több mint másfél éve dúl a háború, az ebbe való bevonódást Magyarország elkerülte.

„Az emberek életét meg kellvédeni, el kell kerülni a további áldozatokat. 

A háborúnak véget kell vetni: minél több nap annál több halott, annál több rombolás” 

– szögezte le.

Majd arról beszélt, hogy mikor a különböző diplomáciai felek arról beszélnek, hogy nem jött még el a béketárgyalások ideje, akkor tudni kell azt, hogy „a csatatéren jobb feltételek nem tudnak létrejönni. A csatatéren halottak vannak”.

„Nekünk tiszta a lelkiismeretünk, mi nem vittünk fegyvereket a frontra, nem engedtünk át fegyverszállítmányokat az országon, 

 

így egyetlen egy ember halálért sem vagyunk felelősek”

 

 – hangoztatta Szijjártó Péter, aki az elhangzottakat biztonsági sikernek nevezte.

 

A külgazdasági- és külügyminiszter kijelentette, hogy „európai részről hatalmas nagy hiba történt. A kérdés, hogy a 24. órában sikerül-e, hogy ez a háború csak hatásaiban legyen globális, és ne fizikálisan.”

„A magyar gazdaság nemcsak túlélt, hanem minden idők legjobb formájában van”

 

Szijjártó beszélt arról is, hogy „az Unióban soha nem fogák belátni, hogy elhibázott volt a szankciós politikájuk, mert ezt elszámoltatás követné”

Majd rátért a magyar gazdaság helyzetének értékelésére. Kijelentette, „a magyar gazdaság nemcsak túlélt, hanem minden idők legjobb formájában van. 

Soha annyi beruházás nem jött Magyarországra, mint tavaly, soha nem volt ilyen magas az export, és soha annyian nem dolgoztak idehaza, mint tavaly”

Hozzűfűzte, hogy a Covid után többen dolgoztak idehaza, mint a Covid előtt.

A tárcavezető ehhez kapcsolódóan kiemelte, hogy Magyarország a keleti és nyugati beruházások találkozási pontjává vált. „Három prémium autómárka van jelen a magyar piacon. Tíz keleti akkumulátorgyárból pedig öt kötelezte el magát az ország mellett” – sorolta. 
Szijjártó Péter szerint 

„így a magyar gazdaság hosszútávú növekedési pályája biztosított lesz, és ez tesz minket megkerülhetetlenné ebben a versenyben”.

„Mindezeket a gazdasági és biztonsági sikereket nem tudtuk volna elérni, ha a külpolitkánk nem magyar és szuverén lenne” – húzta alá a külügyminiszter.

***

Az előadást közönségkérdések, majd kötetlen beszélgetés követte. Az Ukrajnával való kapcsolatot illetően a miniszter felidézte, hogy a nemzeti kisebbségek kérdésében már 2015 óta konfliktus húzódik köztünk és az ukránok között a kisebbségek jogainak visszavágása miatt. Példaként az elmúlt hetekben több, kárpátaljai iskolában is tapasztalt „ukránosítást” hozta. Ennek kapcsán hangoztatta, hogy 

„a határon túl lévő kisebbségek mindig számíthatnak a magyar kormányra.

 Majd megjegyezte, hogy a fenti események fényében „nehéz” a következő hetekben az uniós intézményekben napirendre kerülő ukrán uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésére igent mondanunk, annak tudatában, hogy „a szomszédos országban uralkodó állapotok a nemzeti kisebbségek helyzetét tekintve eltérnek az európai standardtől”

Szijjártó Péter felhívta arra is a figyelmet, hogy a közelgő szlovák és lengyel választások Magyarországra is hatással lesznek. A két szomszédos országban lezajló  voksolások befolyásolni fogják a külügyi tárcavezető szerint a jövőben az európai politikai alakulását, és a térség országainak a kialakulóban lévő világrendben betöltött szerepét is.

 

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Batthány Lajos Alapítvány

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2023. szeptember 13. 09:00
"Szijjártó Péter: A magyar külpolitikai stratégia magyar és szuverén" Egy megszállt ország esetében ilyet reklámozni, kétes ügynek tűnik... -s nem tűnik vigasznak, hogy lehetne rosszabb is... Gyurcsányék stabilizálják a kormányt, tartják a hatalomban a Fideszt..!
fintaj-2
2023. szeptember 07. 21:33
Semmi sem igazolja jobban, hogy a magyar külpolitika szuverén, magyar érdekű, mint az összehangolt brüsszeli, valamint angolszász érdekű globalista támadások, ellenünk.
lájkbajnok
2023. szeptember 07. 21:23
Szijjártó Péter: A magyar külpolitikai stratégia magyar és szuverén Az 56-os mártírok pedig fasiszták. A gazdáid szerint.
Sztrovacsek
2023. szeptember 07. 19:50
A te külpolitikádat a Barátságért Érdemrend határozza meg. Mert azt nem a két szép szemedért adták. oszt jó napot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!