Sokan már el is felejtették, de még mindig köztünk van a koronavírus

2023. szeptember 07. 09:05

Mai napig rendelkezésre állnak a vakcinák, ha valaki most oltatná be magát.

2023. szeptember 07. 09:05
Daily Life In Krakow, Poland
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Lassan négy éve annak, hogy kirobbant Kínából a koronavírus-járvány, amelynek következtében milliók hunytak el. Hazánkban is kis túlzással minden családban van valaki, aki elvesztette a járvány során valakijét. A különböző korlátozó szabályokat már másfél éve kivezették, az utolsót, miszerint az egészségügyi intézményekben sem kötelező a maszkhasználat, idén április végén jelentették be.

Attól, hogy nincs jelen a mindennapjainkban, még itt van

A járványhullámok rendszerint tavasszal és ősszel érkeztek, a jelentések szerint most is köztünk van a vírus, bár már messze nem olyan erős a variáns, mint volt korábban.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt nem hiszi el: Zöld javaslatra újra maszkviselést vezethetnek be Németországban

Az országban egyre több a koronavírusos megbetegedés.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a Mandiner megkeresésére közölte, hogy Magyarországon jelenleg a COVID-19 fertőzések döntő többsége sporadikusan fordul elő, a koronavírus országos járványos terjedése nem tapasztalható.

 

A szervezet bő egy hete jelentette be, hogy hazánkban a koronavírus új variánsát, az Erist. 

 

Az MTI-nek eljuttatott közleményben azt írták: az új variánst humán megbetegedésekről azonosították laboratóriumi mintákból. A tájékoztatás szerint a SARS-CoV-2 EG.5-höz (Eris) köthető esetszámok világszerte jelentős emelkedést mutatnak az elmúlt hetekben, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a figyelmet igénylő változatok kategóriába emelte ezt a variánst.

Pánikra azonban nincs ok 

Az NNGYK szerint jelenleg stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja: egyedül Debrecenben, Győrben és Zalaegerszegen mértek magasabb adatot, mint a korábbi mérésnél. 

Az egészségügyi szervezet portálunkkal közölte, az Eris-variáns fertőzőképessége és terjedési sebessége feltételezhetően nagyobb, mint a korábbi variánsoké, de a súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony. 

A megbetegedés tünetei a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerű tünetekkel – lázzal, fejfájással, orrfolyással, torokfájással, izom-és ízületi fájdalommal, gyengeséggel – jellemezhetők” 

– fogalmaztak. 

Kiemelték, hogy a megelőzés érdekében fontos, hogy figyeljünk az általános higiénés szabályok betartására, a rendszeres és alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Azt kérték, hogy erősebb tüneteknél a beteg forduljon háziorvosához.

A megbetegedés ellen továbbra is az oltás adja a legerősebb védettséget. A magyar lakosság átoltottsága magas, az oltás továbbra is felvehető”

– zárták. 

Brüsszel zöld utat adott a BioNTech-Pfizernek

A hónap legelején érkezett a hír, miszerint az Európai Bizottság engedélyezte a BioNTech-Pfizer gyógyszergyárak által a koronavírus ellen kifejlesztett, Comirnaty nevű vakcina adaptált változatának európai uniós alkalmazását.

Úgy fogalmaztak, hogy a módosított már hat hónapos kortól engedélyezett. Az uniós szervezet közleménye szerint az új oltóanyag várhatóan növelni fogja a jelenlegi domináns és az újonnan kialakuló variánsokkal szembeni védettséget is.

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP
 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik