Rossz hírünk van: Juszt László nem fog meggyógyulni, sajnos innen már nincsen visszaút

2023. szeptember 14. 14:59

Rejtély, hogy az egyházellenes kommunista diktatúrához ezer szállal kötődő megmondóemberek miért érzik még mindig úgy, hogy útba kell igazítaniuk az egyházat és annak vezetőit.

2023. szeptember 14. 14:59
Balogh Borsa
Mandiner

»Erdő Péter semmilyen tiszteletet nem érdemel meg azután, hogy egy pártrendezvényen kompromittálta az egyházát!« – olvasható Juszt László keddi Facebook-bejegyzésében, amelyben azt kifogásolta, hogy a bíboros részt vett a kötcsei pikniken.

Ízlelgessük egy kicsit ezt az információt!”

– szólítja fel Facebook-követőit Juszt, én pedig, ha egy kicsit más megközelítésből is, de megfogadtam a tanácsát: elkezdtem ízlelgetni.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Juszt László

Facebook

Idézőjel

Erdő Péter mit fog mondani azoknak, akik bár katolikusok, de nem Fidesz hívek?

A nagy ízlelgetés közben az első kérdés, ami azonnal felmerült bennem, hogy az egyházellenes kommunista diktatúrához ezer szállal kötődő megmondóemberek miért érzik még mindig magukban az erőt és bátorságot ahhoz, hogy útba igazítsák az egyházat és annak vezetőit. Miért érzik úgy, hogy bármiféle beleszólásuk lehet abba, hogy egy közösség vezetője – amely közösséghez soha életükben semmi közük nem volt – mikor, kivel és hol találkozhat, miben fejtheti ki véleményét, miben nem.

Aztán két dologra jöttem rá.

Az egyik, hogy a pártállami reflexek, illetve a kommunistákra jellemző felsőbbrendűségi érzés olyan alapbetegségek, amelyekre nincs orvosság, és már nem is lesz soha. Genetikailag kódolva van bennük. Juszt László már örökre ilyen marad, sajnos sosem fog meggyógyulni. Sosem fogja megérteni, hogy nem a nyolcvanas években vagyunk, és az általa kiszolgált rendszer már semmilyen kontrollt nem tud gyakorolni társadalmi csoportok, szervezetek, közösségek, például a katolikus egyház felett sem.

Viszont a dolog másik része talán csak egyszerű félreértés, amelyet érdemes tisztázni. Sokan azt hiszik – valószínűleg Juszt László is – hogy az egyház szelídsége, jámborsága egyet jelent azzal, hogy a katolikus közösség az önsorsrontó bénák gyülekezete.

Az egyház valóban jámbor és szelíd, de nem retardált, mint ahogy azt Juszt kommunistaként elképzeli.

Jámbor, mert annak ellenére, hogy sziklaszilárd, kétezer éve megingathatatlan világnézettel rendelkezik, mindig meghallgatja a másik oldalt, tisztelettel beszél azokkal is, akikkel nem ért egyet. Ezt az attitűdöt nagyon könnyű összekeverni a bénasággal, teszetoszasággal, 

Juszt is valószínűleg ebbe a hibába esett.

Pedig a képlet nem annyira bonyolult, sőt, pofonegyszerű: az egyháznak semmi oka nincs arra, hogy azokkal – vagy azok szellemi örököseivel – kvaterkázzon, akik 40 éven keresztül víz alá nyomták a fejét, és minden erejükkel azon voltak, hogy ellehetetlenítsék működését.

Helyette oda mennek, ahol megbecsülést és támogatást kapnak a munkájukhoz. 

A szebb napokat is látott Juszt Lászlónak valószínűleg tényleg nem lehet egyszerű feldolgozni, hogy míg a nagyok Kötcsén beszélgetnek, addig neki mindösze a Facebookon való posztolgatás maradt.

De hát az élet néha ilyen; senki nem mondta, hogy könnyű lesz.

Nyitókép: Juszt László Facebook-oldala

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Graf
2023. november 07. 08:56
Ez egy zsírpacni, komcsi aggyal , azaz tönkretenni mindent.
Lajoss
2023. szeptember 28. 08:42
A Borsa az fiú vagy lány?
irmag2
2023. szeptember 16. 02:33
KÖSZÖNÖM!!!
Zokni
2023. szeptember 15. 13:23
Borika! Azt kérdi, h az “egyházellenes kommunista diktatúrához ezer szállal kötődő megmondóemberek miért érzik még mindig magukban az erőt és bátorságot ahhoz, hogy útba igazítsák az egyházat és annak vezetőit…” Ennek két oka van. 1. A fontosabb. Mert ők is a közösség tagjai, és felháborító, hogy a Fidesz így felhasználhatja választási előnyszerzésre az egyházat is. 2. A másik: J. L. nem volt a kommunisták megmondó-embere. (Amúgy érthető, h ezt hiszi, hiszen Maga a Fideszé akar lenni.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!