Mintha idő előtt megfogadták volna Gyurcsány Ferenc tanácsát, háborúba vitte Zuglót a baloldal – Borbély Ádám a Mandinernek

2023. szeptember 19. 19:34

A zuglói Fidesz elnöke úgy véli, ez az ellenzéki felállás életképtelen, és ezer sebből vérzik.

2023. szeptember 19. 19:34
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Bő fél év és itt van az önkormányzati választás: tavaly a Fidesz meg tudta verni az ellenzéket az időközi választáson a tradicionálisan baloldali kerület egyik körzetében. Mi történt Zuglóban, kiábrándultak az emberek az ellenzékből?

Mindenki megtapasztalhatta, milyen is a baloldal kerületvezetése, hiszen lassan 10 éve vezetik Zuglót. Pontosabban „vezetnék”, ha tudnák, mert ez az évtized helyben leginkább a nagy lehetőségek elszalasztását és a helybenjárást jelentette, miközben lassan valamennyi szomszéd kerület elhúzott mellettünk. Nincs min csodálkozni: az egyetlen mondandójuk a „hogyan gyűlöld a Fideszt”. Azzal versenyeznek, hogy ki tudja ezt hangosabban mondani. 2019-ben a plakátjaik háttere is a Hősök terén található szoborcsoport „Háború” allegóriája volt – mintha idő előtt megfogadták volna Gyurcsány Ferenc tanácsát, és háborúba vitték a kerületet. A tragédia csak az, hogy nem nyertünk vele semmit, és ez egyre több keményen dolgozó zuglóinak nyilvánvaló. Erről árulkodik a hatalmi koalíció belső feszültsége és a szeptemberi fideszes időközi győzelem is.

Fotó: Ficsor Márton

A mostani ciklus is hangos volt a botrányoktól: Horváth Csaba MSZP-s kerületvezető például a parkolási botrány miatt már gyanúsított. Mit kell tudni pontosan erről az ügyről?

Folyamatban levő hatósági ügyeket nem szívesen véleményezek, de az nyilvánvaló, hogy a parkolás valamiért nagyon fontos a zuglói baloldalnak. Naivitás azt gondolni, hogy mint közlekedésszabályozási eszköz, sokkal inkább anyagias megközelítés miatt. Legutóbb például a Horváth Csaba vezette többség eleve úgy írta ki a közbeszerzést, hogy arra csak a korábbi üzemeltető tudott eredményesen pályázni. Úgy tűnik, igencsak jó a kapcsolat a parkolási cégek és a kerületvezetés között, és valamiből azokra az egzotikus pálmafákra is telik a polgármesternek. Érdekesség, hogy hiába állítanak bűnbakot, a teljes baloldal egységesen szavazta meg ezeket a disznóságokat, és még mindig éhesek.

Ezt is ajánljuk a témában

Komoly a csata az ellenzéken belül, ugyanis Horváth állítólag megüzente, függetlenként is indul, amennyiben az összellenzék nem őt támogatná. Ez megkönnyíti a helyzetet a Fidesz számára?

A feszültséget valószínűleg az okozza, hogy a szocialisták háttérbe szorulásával egy időben átrendeződtek az ellenzéki erőviszonyok. Zuglóban viszont még mindig az mszp kezében összpontosulnak a legfontosabb pozíciók. Testületi ülésről testületi ülésre lehetünk tanúi annak, hogy a nyilvánosság előtt 2 forintért 5-ször támadják hátba egymást. 

Horváth Csaba sokszor nem élt az erős polgármesteri jogosítványaival, így mára már nem is feltétlenül ura a helyzetnek. Bizonyos, hogy ez az ellenzéki felállás életképtelen, és ezer sebből vérzik. Mégis mi arra készülünk, hogy a hatalom és a pénz ismét összeragasztja őket.

Hadházy Ákos szerint korrupciós nagykoalíció van a szocialista Horváth Csaba vezette kerületben: a zuglói ellenzéken belül mindenki mindenki ellensége?

Mielőtt bárki komolyan venné Hadházy Ákos szavait, emlékezzünk vissza, hogy Hadházy volt az, aki a saját ’22-es kampányában Horváth Csabával kéz a kézben fotózkodott, és aki a mai napig fedezi a zuglói baloldal viselt dolgait. Hadházy civil szervezetének a képviselője Várnai László pedig kényszeresen fotózza, ha szökőévben egyszer a sok száz szavazás valamelyikén a fideszes és a szocialista képviselők egyformán szavaznak. 

Fotó: Ficsor Márton

Nehéz dolga van, mert egy kezemen meg tudom számolni ezeket az eseteket, míg nekik se szeri, se száma – beleértve költségvetést is, amikor végtére is a sajátjaikkal együtt szavaznak. Mi nem fogjuk ezeket fotózni, úgyis tudja mindenki. Érdemes figyelemmel követni a közösségi oldalamat, ahol egyértelmű, hogy a jelenlegi kerületvezetés iránt finoman szólva is kritikus vagyok. Azokkal értek egyébként egyet, akik úgy látják, hogy Hadházyék esetében a tények helyett sokkal inkább egy vallásról kell beszélni.

Hadházy fedezi a zuglói baloldal viselt dolgait? Mit ért ezalatt? 

Régóta látjuk, hogy csak olyan ügyekkel áll elő, amik éppen aktuálisan a rövid távú politikai előmenetelét segítik. Ezért sem foglalkozik például a baloldal éppen kibontakozó legújabb botrányával: a bérház mutyival. Az történt, hogy az Európai Bizottság közvetlenül az önkormányzatnak folyósított 1,5 milliárd forintnyi eurót, amiből 25-30 lakásos bérházat kellett volna építeni a Gizella úton. Végül a pénzt eltapsolták, és a Mexikói úton egy 14 lakásos bérházat újítottak fel 700 milliós önkormányzati önrész bevonásával. 

Mivel itt 9 család korábban is lakott, a kerület lakásgazdálkodásában ez mindösszesen 5db új lakást jelent. Nekik lejtett a pálya, az Unió mindent elnézett, és így sem tudtak élni a lehetőséggel. Ajánlom Hadházy Ákos figyelmébe a 47 milliós lakógyűlést is! Ehelyett a Bosnyák téri kormányzati háttérrel megvalósuló beruházás kapcsán 244 milliárdos „gödörről” beszél, elhallgatva, hogy a jelenlegi piaci árakhoz képest az állam 100 ezerrel olcsóbban jutott hozzá az energetikailag korszerű, bútorozott irodákhoz, mint ahogyan a piacon máshol lehet.

A Bosnyák téri városközponttal kapcsolatban nagyon aktív a baloldal? Mi készül itt?

Az államigazgatás különböző szervezeti egységeinek ide telepítése várható, és a geotermikus energiának köszönhetően 15 év alatt megtérül a költözés. A zuglói baloldal kezdetben 4500 lakással riogatott, majd 900 lakásra mondott igent (mindegyik képviselőjük megszavazta!), majd amikor kiderült, hogy csak 168 lakás épül, maradt a NER-ezés, és a 244 milliárdos gödör hittétele. Ugyanazt láthatjuk, mint korábban: tiltakoztak a Városliget megújulás ellen is, majd kimentek majálisozni, hangosan hergeltek a stadionozással, majd a polgármester rendezvényen fotózkodott a Puskás Aréna parkjában, most újabban pedig a Bosnyák tér kapcsán fognak hergelni, aztán majd oda járnak ebédelni, ahogyan a közeli TV2 épületébe is szoktak. 

Fotó: Ficsor Márton

Az ilyen léptékű beruházások növelik az ingatlan árakat, az ide települő szolgáltatásokkal – amiknek Zugló igencsak híján van –, az itt élők életminőségét is javítják. 

Megjegyzem, a hagyományos piacot mi eddig is, és ezután is megvédjük. Olyan jó lenne, ha a kényelmes pozíciók nem csak a kormánnyal való háborúzást szolgálnák, hanem az építkezést is. Szerintem alapvetően hibás és ebből kifolyólag determinált a baloldal megközelítése: Zuglóért tenni a legtöbbet a mindenkori kormányzat támogatásával lehet, a többi az vezetők emberi tulajdonságain, szorgalmán, elköteleződésén és a szellemi képességein múlik.

Most tartottak tisztújítást a zuglói Fideszen belül, lehet tudni, kit indít a nagyobbik kormánypárt a polgármesteri székért?

A zuglói Fideszben a választókerületi elnöki kinevezésemet követően a háttérben egy látványos megújulási folyamat zajlott le. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk a közösségünk építésére és arra, hogy a munkánkkal, szorgalmunkkal minőségi alternatívát kínáljunk a baloldal koncon marakodó pártjaival szemben. Jóleső érzés, hogy a tagság is egyhangú támogatással erősítette meg ezt az irányt. Egészen biztos vagyok benne, hogy tiszta lelkiismerettel, és alkalmas jelöltekkel fogunk előállni, de a jelöltek megnevezésére egyelőre várni kell. A szeptemberi időközi siker folytatására, és önálló kerületvezetésre készülünk, de a kerület politikai sajátosságai miatt nyitottak leszünk az eltérő véleményekre is.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
concrete
2023. szeptember 19. 20:45
Brossdúraduma. Zuglóban nem volt koncon marakodás. Tóth Csaba meg a helyi szocik remekúl együttműködtek a helyi fidesszel a parkolási mutyiban. Évtizedes hagyománya van ennek. Hál’Ostennek most a szocik sírba szállnak. Tisztulhat a kerúlet. Márcsak a DK-nak kívánok egy méretes zakót. Ádám amúgy nem buta gyerök. Lehet, végre az utódpártokat kiszorítva megindulhat nálunk (Zuglóban) az érdemi munka. A városközpont us hasznos lesz, csak a helyi Fidesz nem meri a nevére venni, mertrkssz az imázsa.
llnnhegyi
2023. szeptember 19. 20:35
A Fidesz győzelmét várjuk Zuglóban! Horvát Csaba bűnöző MSZP polgármester totális bukását.
ekeke1
2023. szeptember 19. 20:22
"A zuglói Fidesz elnöke úgy véli, ez az ellenzéki felállás életképtelen, és ezer sebből vérzik." Ez igaz. Viszont az mégis milyen helyi Fidesz politizálás, ahol ennek ellenére horváth csabák és hadházi ákosok tudtak győzni?
Neless
2023. szeptember 19. 20:16
Azért az nem jó, hogy az Örs vezér téri szakrendelőket és orvosi rendelőket át akarják költöztetni a Bosnyák térre, ami nagyon nem jó a Füredi úti lakótelepen élőknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!