Így szembesítették Karácsony Gergelyt a valósággal

2023. szeptember 24. 16:02

A Magyar Nemzet terjedelmes írást közölt a főpolgármester kijelentéseiről, melyek sokszor eltértek a valóságtól.

2023. szeptember 24. 16:02

Karácsony Gergely körül fogy a levegő. A fővárosi botrányokat követően 

az adóhatóság immár nemcsak költségvetési csalás, hanem pénzmosás gyanújával is nyomoz a főpolgármester mozgalmának pénzügyei miatt. 

Karácsony a napokban több interjút is adott, a felmerülő kérdésekre. A Hírklikken pénteken jelent meg egy összeállítás, melynek védekező állításait a Magyar Nemzet több pontban „összevetette a valósággal”.

Többek között megcáfolták azt az állítását, mely szerint „az elmúlt négy évben nem sikerült egyetlen egy hibát sem találni abban, hogy mi hogyan gazdálkodunk a közpénzzel. […] S hogy a pénzt nem ellopjuk, hanem felhasználjuk, azt senki nem kérdőjelezte meg”.

Ezzel szemben a valóság az, hogy  Tarlós István korábbi főpolgármester 

több mint 200 milliárdos plusszal adta át a város és a kassza kulcsát, 

amikor távozott a 2019-es önkormányzati választások eredménye nyomán. Ehhez képest már néhány hónappal később Karácsony Gergely csődközeli állapotot emlegetett. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes pedig erre az évre már csődöt is vizionált. Mindeközben három-négy tucatnyi tanácsadó segíti Karácsony munkáját milliós fizetésekért – sorolta a lap.

Ezt is ajánljuk a témában

A főpolgármester azon állítása, mi szerint „mi megpróbálunk az egyre kevesebb pénzből egyre többet csinálni”, ott dől meg a Nemzet szerint, hogy 

a főváros bevételei és kiadási évről évre változnak, 

újabb tételek jelenhetnek meg, mások elmaradhatnak. Az iparűzésiadó-bevétel ugyanakkor mindig jelentkezik. Az adónem 2019-ben 164 milliárd forintot hozott Budapestnek, idén ugyanakkor várhatóan meghaladja a 271 milliárd forintot. Több mint százmilliárdos pluszról van tehát szó – hívták fel a figyelmet.

Összetapadó bankjegyek, be nem váltott ígéretek

Karácsony Gergelynek az a kijelentése, mely szerint „az OTP számára rendelkezésre álló dokumentumok cáfolják azt a feljelentést, amit megtettek”, azért hibádzik a gyűjtés szerint, mert „a főpolgármester párttársa, Perjés Gábor 2021 és 2022 ősze között 19 részletben több mint félmilliárd forintot fizetett be a Karácsony miniszterelnöki kampányának finanszírozására létrehozott 99 Mozgalom számlájára, zömében euróban és angol fontban. Az összegről Karácsonyék azt állították: a pénz kis összegű, úgynevezett mikroadományokból gyűlt össze, mégpedig kis ládákban. Az OTP mégis feljelentést tett az ügyben hamis magánokirat felhasználása miatt, ugyanis a pénzintézet szerint nem úgy kerülhettek a leadott bankók az adománygyűjtő ládákba, ahogyan az a jegyzőkönyvekben szerepelt. A ládákban állítólag darabonként 2-3 ezer bankjegy lehetett.” A Magyar Nemzet szerint az is megállapítást nyert, hogy 

a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az euróbankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak.

A cikkben kitértek még arra is, hogy bár a főváros első embere azt állítja, hogy „ennek a városnak a polgárai engem azzal bíztak meg, hogy a programot, amit letettem az asztalra, végrehajtsam”, a valóság az, hogy Karácsony meghirdetett  programjából nem sok valósult meg. 2022 őszére a 156 választási ígéretéből 30 teljesült, 126 pedig nem. Azóta pedig elérhetetlenné vált az ellenzéki aktivisták által működtetett ígéretfigyelő oldal is. 

A teljes összeállítást ITT olvashatják.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2023. szeptember 28. 16:59
Nekem nem elég, ha ez a szerencsétlen le lesz szavazva. Nekem következetesség kell! Ez olyan, mint a hit. Az ember akarjon törődni úgy önmagával, mint másokkal és a környezetével. Aki hatalomhoz jut, azt felelősség terheli. Minél nagyobb ez, annál nagyobb amaz. Suttyók, kretének, vigécek és egyszerű szociopaták(és egyéb személyiség-problémások) képtelenek a hatalmat egészségesen képviselni. Mégis ők azok, akik benne felülreprezentáltak. A hatalom mindig a deviánsokat vonzza legjobban, hiszen az békeidőben nem normális, hogy egy takarítónő vagy akár pedagógus uralkodni akarjon például egy atomtudóson vagy egy buszsofőrön. Vagy mi van?!
Zokni
2023. szeptember 25. 06:00
“Palatin” eftárs börtönben szeretné tudni a polgármestert. Ember, csak egy önkormányzati tisztségviselőről beszél! Persze, megértem az indulatát, amikor a tízhektáros kastélyára néz, amihez a panellakása ügyes elcserélgetésével jutott hozzá az évek során, de hát az élet igazságtalan. Ráadásul rímbe is szedi a mondandóját: “A kínzó vágy nem ereszt, Még jó, hogy ott az eresz.” Sztem ez túlzás. Nem kell mindjárt megkérni a miniszterelnök kezét sem. Vagy jó lenne? Ízlés dolga…
Zokni
2023. szeptember 24. 23:05
“Ezzel szemben a valóság az, hogy Tarlós István korábbi főpolgármester több mint 200 milliárdos plusszal adta át a város és a kassza kulcsát…” - írja a “Magyar” “Nemzet”. Ez ugye nem igaz. Akinek a férje/felesége venni akart valamit és felesége/férje azt mondta, hogy nincs pénz, mire ő, de hisz ott van az az x millió?! Dehogy, mondja a másik, az egy másvalamire kell. Na most, azon múlik a dolog, hogy a valamire vagy a másvalamire van-e nagyobb szükség. Erről a Tarlós és Karácsony közti nézeteltérés során nem volt szó. És miután a kormány azóta is folyamatosan szűkíti a főváros anyagi forrásait, és Tarlós amúgy is hajlamos a demagóg butaságra, és neki is volt gondja elég a főnöke Bp-ellenes politikájával, nyilvánvaló, hogy sima fideszes kommunikációs hazudozás ez az egész.
Abiondi
2023. szeptember 24. 20:56
GeLgő eddigi fővárosi "tevékenysége": - életveszélyes sárga biciklisávok - gelikarók - ideiglenesen létrehozott, majd úgy maradt buszsávok - 5-6 db zebra felfestése a Nyugati téren és a Blahán - a Lánchíd felújítása, időben elcsúszva, drágábban, gyengébb műszaki tartalommal és a végén a gépjárműforgalmat sem engedte vissza 135 ezer szavazatra hivatkozva - a Blaha felújítása, időben elcsúszva, drágábban, gyengébb műszaki tartalommal és borzasztó minőségben, lásd geliWC. - Az M3 metró felújításának befejezése, időben elcsúszva, gyengébb műszaki tartalommal, minőségben, klímatizált szerelvények még mindig nincsenek ezen a vonalon! - "világszintű" covid19 elleni védekezés, vicces intézkedésekkel, ellenben sok halottal, lásd Pesti úti szociális otthonban. Folyt. ->
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!