Esztergomi robbantás: a kutató szerint az öngyilkosságok és bűncselekmények bemutatása üzenet is lehet

2023. szeptember 21. 21:04

Székely Andrást, a Végeken Egészséglélektani Alapítvány elnökét többek között arról kérdeztük, milyen hatást gyakorolhatnak a különböző bűncselekmények a társadalomra.

2023. szeptember 21. 21:04
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Az utóbbi mintegy másfél hónapban több olyan esetről is beszámolt a sajtó, melyben az öngyilkosságot vagy öngyilkossági kísérletet elkövető személy önmagát gyújtotta fel, vagy magára gyújtotta otthonát. Legutóbb pedig szerda este rázta meg a közvéleményt az esztergomi robbantás ügye, melynek során a TEK egy munkatársa és maga az elkövető is életét vesztette. Mint ismert, a Terrorelhárítási Központ munkatársai a rendőrséggel közösen azért szálltak ki a Komárom-Esztergom vármegyei város ritkábban lakott részére, mert egy férfi szerda délutántól folyamatosan azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a házát. A szavakat, pedig tettek követték. Székely Andrást, a Végeken Egészséglélektani Alapítvány elnökét arról kérdeztük, hogy a fenti történések között lehet-e összefüggés. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen ajánlást fogalmaz meg a segítő szakma a médiának az öngyilkosságokról és bűnesetekről való tájékoztatást illetően.

***

„A hivatalos megfogalmazás az, ami a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ajánlásában is olvasható, hogy nem szabad részletesen kifejteni, hogy az elkövetők miért követték el tettüket, mi vezetett el odáig. Ez úgy csapódhat le egy olvasóknál, hogy megértik az elkövetőt, és egyfajta racionális gondolatsort tesznek a cselekedetei mögé, legyen az egy öngyilkosság vagy egy hasonló módon megrázó bűncselekmény. Leegyszerűsítve ez olyan, mintha egy iskolai verekedés okait is részletesen ismertetnénk. Még akkor is, ha odaírjuk, hogy ez nem helyes, akadhat olyan, aki hasonló élethelyzetben van, és ezt a mintázatot fogja követni. A különböző módszerek bemutatása üzenet lehet, hogy miket lehet tenni” – hívta fel a figyelmet Székely András, a Végeken Egészséglélektani Alapítvány elnöke.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Fontos, hogy ne adjunk ötleteket

Arra a kérdésre, hogy a hírverseny világában, miként lehet mégis ezekről az esetekről tényszerűen tudósítani, úgy, hogy a média „ne adjon ötleteket”, azt felelte, hogy fontos lenne előresorolni a morál és az etika kérdéseit. „A pornográf tartalmak is plusz eléréseket generálhatnak, mégsem kerülnek fel bizonyos lapok címlapjaira, mert nem illeszkednek az adott orgánum etikai elveibe. Sőt még üzleti érdekeket is sérthetnének, mivel egyes hirdetők lehet elpártolnának az adott laptól, portáltól.”

„Úgy gondolom, hogy az esztergomi robbantás kapcsán sem fog sérülni attól a tájékozódáshoz való jog, ha nem ismertetjük részletesen, mi vezetett pontosan a tragédiához. Egy helytelen érv, hogy tájékoztatni kell a közönséget, mivel tudományosan bizonyított, hogy 

ezeknek a híreknek mérhető hatása van az emberéletekre. 

Mérlegelni kell tehát, hogy mi mennyire etikus” – jelentette ki az Alapítvány elnöke. 

A média- és hírközlési biztos által kiadott ajánlás arra kéri a médiaszakembereket, hogy használjanak hiteles és megbízható forrásokat az öngyilkossággal kapcsolatos háttérinformációk felkutatásakor, a vonatkozó statisztikai adatokat pedig gondosan és helytállóan értelmezzék. Hozzáteszik, hogy működnek olyan civil szervezetek, amelyek általános információval szolgálnak magáról az öngyilkosságról, valamint segítséget nyújtanak a krízishelyzetben lévőknek és hozzátartozóiknak. Magyarországon ilyen a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége, a LESZ. Hívószáma a 116-123, mely a nap huszonnégy órájában egész Magyarországról állandóan elérhető, mobilról is hívható. Honlapja a sos116-123.hu. A LESZ szerepet vállal az öngyilkosságok megelőzésében, szakszerű segítséget nyújt az öngyilkossági gondolatokkal küzdőknek, hozzátartozóiknak és a már gyászolóknak, valamint támogatja a kutatómunkát is. 

Az ifjú Werther „szelleme”

Székely ezután felidézte, hogy milyen hatást gyakorolt a társadalomra 2009-ben a német válogatott kapusának, Robert Enkének az öngyilkossága. „Mivel akkoriban élénk érdeklődés övezte a történteket, és sok hír jelent meg róla, kimutatták, hogy 

 

nemcsak Németországban, de Magyarországon is megemelkedett rövid ideig a hasonló öngyilkosságok száma” 

 

Ezt nevezik Werther-hatásnak Goeth szomorú sorsú hősére utalva”– emelte ki.

Hazai példaként említette Molnár Csilla szépségkirálynő esetét, aki 1985-ben, 17 évesen lett az első Miss Hungary, majd egy év múlva, 1986 júliusában Lidocain tablettákkal öngyilkosságot követett el. Öngyilkossága nagy publicitást kapott, hónapokon át egymást követték a rádió és az újságok híradásai életéről, végzetes tettéről. A cselekményről szóló újsághír, könyv, film és dal megjelenése után a fiatal nők hasonló módon elkövetett öngyilkossága jelentősen növekedett.

Azonban pozitív is példák is akadnak, többek között ott a bécsi metró esete. A földalatti vasút 1978-ban nyílt meg, a következő tíz évben pedig drámaian megnőtt a metróban elkövetett öngyilkosságok száma. Ezért a szakértők 1987-ben irányelveket dolgoztak ki és médiakampányt indítottak. Egy éven belül azt tapasztalták, hogy a befejezett és megkísérelt vasúti öngyilkosságok száma 80%-kal csökkent, valamint 1987-ben hat úgynevezett copycat suicide-ot, magyarul utánzó öngyilkosságot sikerült megelőzni. 

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Súlyos reménytelenség érzése vagy öngyilkossági gondolatok esetén hívja a 116-123 (0-24h) vagy a 06 80 810-600 (0-24h) telefonszámot.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ghelmddfd
2023. szeptember 22. 11:23
tudományosan bizonyított, hogy ezeknek a híreknek mérhető hatása ------------ Stak kúrományosan! Stak! Ahogy a fingrizmus is! Nem bizonyít, hanem rekkni, de a kúromány nem rekk, a hatás hangot dúrgerni! Stak van egy kis szopás, hogy magyar felden vagyunk, és magyar felden így ezek a morál szétkúrják, hisz az van, hogy a posztmodern magyarjának, a primitívnek ez a nakrakta(Nachricht), a tettekkel egy úgy szféra áll fel, és azzal hogy az emberek ismerik az unmorlisch párbeszéd ezen szférán megy tovább. De hogy jen ide az öngyilok? Sehogy! Ez egy fájodga, egy náci vs. libernyák és libernyáksmasszer fájogda, és a tett szféráján egy Krieg áll fel, egy Kireg, egy ősmagyar Krieg, egy fájogda, ahogy Baumann Peti meredejtárja, a cigány meredejtárok, Györkös és sok egyéb.... Ezeken a tetteken át egy Kirgen, egy fájogda áll fel, egy posztmodetn szféra.
ghelmddfd
2023. szeptember 22. 11:17
a „ne adjon ötleteket”, ----------------- Ne rejjen rakandmányokat magyarul. Stak egy szopás van, hogy van a nyelv, van az ethosz, vannak angeborene Ideek, vagyis nem Ideák, hanem rakandmányok. Stak a libcsik makognak, a fingrsiták a tabula rasaval, stakhogy ma a magyar a kúthúrától tabula rasa, nem a primitívtől, az ősmagyartól. A tettek azok tettek, vannak, fognak vanni is, stak a libcsik nem látják őket, nem vágyják látni, hisz nem rakják a magyar nyelvet se, a magyar ethoszt se. Igenstak a magyarra mondják, hogy beteg, de attól a való való marad, és sokkal ilyen dubb is rakód később. Nem úgy van így, hogy ne rejjenek rakandmányt, hisz az ember nem tabula rasa, hanem arról van a beszéd hogy hogyan is hazudnak, mischmascholnak a fingrsiták. Ha mondjuk olvastem frank, skandináv, langobard szokásraktát, úgy nem azt mondem, hogy rakamdányt rejnek, hanem azt, hogy erősítenek, a libcsi hazugságnak anta, hogy nekem igenis raktem van.
ghelmddfd
2023. szeptember 22. 11:11
miért követték el tettüket, mi vezetett el odáig. Ez úgy csapódhat le egy olvasóknál, hogy megértik az elkövetőt, és egyfajta racionális gondolatsort tesznek a cselekedetei ------------------------ 1. Miért? Ezt a hangot dúrgerni kell, a miért nem beszéd, libcsizmus, libcsi ideolgóia, magyarul stak hogyan, hisz attól teszja az ember, hogy van miért! Ez libcsaizmus. Nem követ, hanem ranakered, nem vezet, hanem rekkend. Nem ért, stak er és ár stuma van, magyarul verstehen rakni. Nem fajta, hanem arta vagy rata. Stak a libcsi gondol, a magyar rakand, nem sor, hanem raku magyarul: rakandaraku. Cselnek? Nem rakem. De egal. Stakhogy szopás ez a libcsiknek, hogy a magyart, az ősmagyart, a magyar nyelvet nem akarják rakni, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, Kirgen. De ahogy mondem, attól a magyar nyelv is örök(verb), Kirgen tovább, stak unterbewusst, így a libcsiknek szopás, és a fideszlibcsiknek, hogy a magyar a posztmodernnek innen nem rakják, de Kirgen unterbewusst van tovább
ghelmddfd
2023. szeptember 22. 11:07
a kutató szerint az öngyilkosságok és bűncselekmények bemutatása üzenet is lehet ---------------- REkkár rekkint magyarul Bűn? Nem rakem ezt a hangot, dúrgerni kellene. Csele he? Hogyan is cselnek? Nem rakem. Nem mutat, hanem magyarul rekk, nem üzenet, hanem nakrakta, a lehet hangot dúrgerni. He? Jen itt a bullshit vakerjaival, hisz ennek az egész idegen bullshit humanista, libernyák szarnak magyarfelden dolga nem van. Ez a Krupcina de hogy egy libernyák! Nem rakja a magyar ember, az ősmagyart, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv. Mi magyarok szendvedünk a libcsizmustól, a fingrizmustól, de ez egal, hisz itt van Kirgen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!