A Fidesz történelmi bűnöket követ el, ez igaz

2023. szeptember 14. 11:35

Népirtóval haverkodnak, az is igaz. De nem népirtók.

2023. szeptember 14. 11:35
Mérő Vera
Mérő Vera
Facebook

„Az van, hogy pokolian irritálnak a képen látható – és az ezekhez hasonló – kifejezések. És sokan használják ezeket itt az oldalamon, ettől pedig egyenesen baromi pipa vagyok. Elmondom azt is, miért. 

Az első a történelem bagatellizálása, olyan – ha nem rosszabb –, mint Horthy nemzeti hősként való átkeretezése. A Fidesz történelmi bűnöket követ el, ez igaz. Népirtóval haverkodnak, az is igaz. De nem népirtók.

Ezt is ajánljuk a témában

Nagy nevek feszültek egymásnak az emlékezetpolitika miatt – így zajlott a héten Horthy-vita

„Horthy három dolog: kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona” – mondta Lázár János múlt vasárnap Kenderesen. A miniszter szavai nyomán újra fellángolt a vita az egykori kormányzó történelmi szerepéről, az adok-kapokba David Pressman, L. Simon László és Nyáry Krisztián is beszállt.

»Mindaz, ami itt történt, botrány, amennyiben megtörténhetett, és kivétel nélkül szent, amennyiben megtörtént.«

Ezt Pilinszky írta (Ars poetica helyett), és ennél jobban nem tudom elmagyarázni, mi bajom az első áthúzott szóval. Nem nácizzuk le azt, aki nem náci, és nem szentségtelenítjük meg ilyesmivel annak a fájdalmát, aki nagyon is tudja, mi teszi a nácit.

A második szóhasználat még egyszerűbb okból elfogadhatatlan: nem patkányozunk, senkit. Amúgy a dolog bája, hogy ezt is a nácik csinálták előszeretettel, ők patkányoztak naphosszat embereket, a többit tudjuk.

Szóval most, hogy ezt így elmondtam, ne érjen senkit váratlanul a tiltás, ha ilyen szavakkal illeti embertársait. Nix fideSS, nix fidkány, nálam ez az ökölszabály. Köszönöm a figyelmet.”

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala

Karácsonyi előfizetési akció
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik