A választást nem nyerte meg, de anyagilag nagyon jól járt Bajnai körének cége

2023. július 31. 11:22

Több milliárd forintos bevételt könyvelhetett el a DatAdat.

2023. július 31. 11:22
null

A titkosszolgálati jelentésből többek között fény derült arra, hogyan mozogtak a kétes hátterű kampánypénzek a baloldalnál a tavalyi országgyűlési választást megelőzően és azt követően. Kulcsszerepe volt a főpolgármester korábbi tanácsadójának, Korányi Dávidnak és az általa vezetett Action for Democracy (AD) nevű szervezetnek, valamint Bajnai Gordonnak és a hozzá köthető DatAdatnak és felmerült Szigetvári Viktor, továbbá Dessewffy Tibor neve is. 

A jelentésből egyértelművé vált, hogy a külföldről érkező összegek leggyakrabban Márki-Zay Péter mozgalmához, a Mindenki Magyarországa Mozgalom érkeztek, a pénz nem sokáig maradt náluk: a Magyar Nemzet beszámolója szerint több mint 1,4 milliárd forint ugyanis az MMM-től továbbvándorolt a Bajnai-féle DatAdat-csoport számláira. Kifejtették, hogy az 

AD közvetlenül is pénzelte a DatAdatot, méghozzá 148 millió forinttal. 

Egy másik csatornát is fel lehet fedezni, a lap szerint ugyanis Karácsony Gergely korábbi tanácsadójának szervezete egymilliárd forintot utalt az Oraculum 2020 Kft-nek. Mint ismert, ez a vállalat Páva Zoltán korábbi szocialista tanácsadóé, ezen keresztül működtetik az EzaLényeg hírportált is. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

A lap állítása szerint a kiutalt egymilliárd forintból a cég tovább utalt a DatAdatnak 324 milliót. Az Oraculum 2020 Svájcból is kapott egy nagyobb summát, egy helyi alapítványtól 887 milliót kaptak. Így elmondható, hogy 

lényegében a baloldal teljes kampányát külföldről finanszírozták, 

az amerikai és a svájci alapítványon keresztül összesen több mint négymilliárd forint érkezett magyar számlákra.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Mint ismert, nem csak a fentebb említett vállalatoknak jutott pénz külföldről, hanem közvetlen Karácsony Gergely és mozgalma, a 99 Mozgalom is renget pénzt „kalapolt össze”: 506 millió forintnyi adományt a párbeszédes Perjés Gábor készpénzben fizette be a számlára. Az összeg négyötödét valutában – nagy részét euróban, kisebb részben fontban – helyezte el Karácsony Gergely párttársa a mozgalom számlájára. 

Egyelőre nem világos, miért, de a Mindenki Magyarországa mozgalom a Korányiéktól kapott pénzek nagy részét nem a DatAdat magyar, hanem az osztrák vállalatának, a DatAdat GmbH-nak utalta tovább és ettől rendelt meg szolgáltatásokat. 

Összességében tehát elmondható, hogy a baloldal elbukott országgyűlési választásából Bajnai Gordonék, vagyis a DatAdat-csoportot tulajdonló kör, bizonyosan jól járt. A külföldről érkező pénzek – több mint négymilliárd forint – egy nagyobb része és a Karácsony-féle mozgalom rejtélyes forrásból eredő félmilliárdjának egésze a DatAdatnál kötött ki.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. augusztus 04. 16:11
Az a Bajnai,akinek Bástya et.megköszönte a sikeres válságkezelést?! Nahát…:)
Perczel Éva
2023. július 31. 14:58
Fura pasi ez a Bajnai! Ugye néz ki, mint Nemecsek Ernő a született vesztes, ehhez képest .....surranó pályán kaszál!
gyaloggos
2023. július 31. 13:22
JÓMAGAM igen-igen meglepődve látom, hogy BAJNAI ma i ennyire meghatározó személy az ellenzéki oldalon. BENNE egyébként sokkal több, nagyobb lehetőség volt anno, mint amennyit kihoztak belőle. ELQRTÁK azzal a FEJRÚGÁSSAL, meg egyébként is, ő nem az az alkat, aki nagygyűléseken képes jól szónokolni, hangosan beszélni. DE! KARÁCSONYT vajon mikor cserélik le, dobják kukába, mert lejárt, mint egy ócska vekker!
Medici
2023. július 31. 13:11
Azért ez szemét-simlis Libás Gordon nagy mágus. Olyan mint az "Operaház fantomja". Sehol nem látni, hallani, mégis nap mint nap szerepel valahol a fekál kavarása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!