Ki ez a Breaking Bad-sztár, aki Magyarországot járja ősei nyomában?

2023. június 21. 11:31

„Magyarországon. A nagyszüleim földjén.” Dean Norris napról napra számol be nálunk töltött vakációjáról, mely során magyar felmenői nyomában is jár, Budapesttől Tiszadobig.

2023. június 21. 11:31
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Sokan kedvelték és olvasták a napokban Dean Norris Magyarországról született bejegyzéseit. A hollywoodi színész félig magyar származású: itt született és Amerikába kivándorolt nagyszülei és ősei nyomában jár, előttük is tisztelegve Instagram-posztjaiban. Legújabb bejegyzése szerint Tiszadobon is járt, ahol a temetőben megtalálta dédapja sírját is.

De ki Dean Norris, akit a legtöbben a minden idők egyik legjobb sorozatának tartott Breaking Bad egyik vezető szerepéről, Hank Schrader drogellenes ügynök megformálásáról ismernek?

Dean Joseph Norris 1963-ban született az indianai South Bend városában,

részben magyar gyökerű családban.

A most hatvanéves színész nem éppen kallódó ifjúság után vetette bele magát a filmezés világába: szülővárosában gimnáziumba járva ő volt az osztályelső, de kitűnő tanulmányai mellett már diákként is színészkedett. Nem akármilyen volt a további tanulmányi előmenetele sem: bejutott a patinás Harvardra, ahol társadalomtudományokat hallgatott, miközben az egyetem Hasty Pudding színtársulatának – az Egyesült Államok legrégebbi társulatának – a tagja lett. A Harvard elvégzése után pedig Londonban tanult tovább színésznek a Royal Academy of Dramatic Art intézményben, ahol 1987-ben végzett.

„Hogyan is kerültem a Harvardra? Apám ilyen helyi csávó volt, a semmiből jött, nem járt főiskolára, ahogy anyám se, én viszont bejutottam a Harvardra” – emlékezik vissza Dean Norris a That Shelfnek adott nagyinterjúban. „Annak idején a Harvardon semmilyen praktikus dolgot nem oktattak, ami nagyszerű volt. Jó könyveket kellett olvasni, amit aztán akár egy Goldman Sachs-állásra is be lehetett váltani” – folytatja Norris, aki viszont az üzleti nagypálya helyett a színészet világa vonzott be véglegesen.

Hank Schrader-jelenetek a Breaking Bad sorozatban

 

Keménykötésű megjelenése miatt a nyolcvanas évek óta tartó pályafutása során

legtöbbször akciófilmek és krimik különböző szerepeiben tűnt fel,

sokszor rendőrként, detektívként, vagy épp a másik oldalon állva rosszfiúként, akár maffiavezérként. Játszott a Rendőrakadémia egyik részében, a Halálos Fegyver 2-ben, szerepe volt Schwarzenegger mellett az Emlékmásban (Total Recall) és a Terminator 2-ben, valamint olyan sci-fikben, mint a Gattaca vagy épp a Starship Troopers (Csillagközi invázió). Emellett számos tévés produkcióban játszott a nyolcvanas évek óta, akár csak epizódszerepekben is, a Texas Rangerstől az X-aktákon át a Tremorsig és az NCIS-ig.

És hogyan gondol vissza rendőrős karaktereire Dean Norris? „Zsarukat játszva tudtam a leghosszabb ideig eltartani a családomat, szóval nem tudok erre semmi rosszat mondani. Most már van lehetőségem más dolgokat is csinálni. Egyébként a szerepek vagy egyharmada zsaru – ha nem jogászt vagy doktort alakítasz, akkor zsaru vagy... Soha nem tudtam panaszkodni amiatt, hogy ilyen karakterekre szerződtettek, ez adott munkát oly sok éven át.”

Mondhatjuk tehát, hogy Dean Norris kiváló karakterszínész, aki emlékezetes és sikeres filmek sorában szerepelt a neki jól álló karakterekben.

Filmográfiájában négy évtized alatt 160 produkció és karakter szerepel

– nem mondhatni tehát, hogy félvállról vette volna a melót.

„ABC-színésznek szoktam magamat hívni, tudod, CIA, DEA, FBI, NPD” – mondta egyszer Norris nevetve Conan O'Briannek a szerepeiről.

 

Pályafutása igazi eddigi csúcsát a Breaking Bad jelentette. A sokak által a filmtörténet legjobb (vagy legalábbis egyik legjobb) sorozatának tartott produkció főhőse – vagy másik nézőpontból főgonosza – Walter White, egy lecsúszóban lévő, halálos betegséggel szembenéző középiskolai kémiatanár – Bryan Cranston zseniális és joggal díjazott alakításában –, aki előtt új távlat és egy egészen új élet nyílik meg,

amikor kémiai tudását metamfetamin gyártására kezdi felhasználni,

hogy aztán drogbáróvá emelkedjen fel.

A 2008-tól 2013-ig futó sorozat öt évadban és hatvankét epizódban mesélte el ezt a történetet, egyesítve magában klasszikus drámát, izgalmas krimit és fekete humorú komédiát, hogy végül széles társadalmi tablót fessen fel, leginkább a 21. századi amerikai valóságról, az amerikai álom ideáljainak deformálódásáról.

A Breaking Bad egyik vezető karaktere pedig Hank Schrader ügynök volt, Dean Norris zseniális megformálásában – ahogy a később külön sorozatot kapó, csetlő-botló Saul Goodman ügyvéd (Bob Odenkirk), a kiégett exrendőr problémamegoldó Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) vagy épp az amatőr bűnöző Jesse Pinkman (Aaron Paul) is mind-mind a filmsorozat-történelem pantheonba bekerülő, emlékezetes figurák voltak.

Hank Schrader szerepében Norris a keményen fellépő, jó szimatú, ámde már

öregecskedő, elbizonytalanodó és a világban a helyét egyre kevésbé találó ügynök karakterét hozza,

aki ráadásul meg van áldva egy nehezen elviselhető feleséggel – no és egy egyre gyanúsabban viselkedő sógorral, aki nem más, mint Walter White.

Az öt évadon át formálódó dráma mély és összetett jellemrajzokat vázol fel, és Schrader ügynök minden emberi esendősége mellett a történet egyik legpozitívabb szereplőjeként tűnik fel – a katartikus végkifejletig.

Emlékezetes szerepét Dean Norris is a helyén tudja kezelni. „Életemben akartam egyszer egy olyan filmben szerepelni, amit egy hozzám hasonló egyetemi kölyök megnéz vagy húsz év múlva, és azt mondja, mennyire jó volt. Kiderült, hogy nekem a Breaking Bad lesz az... Igazán szép, hogy betehettem ezt a hátizsákomba” – fogalmaz Dean Norris.

Cranston és Norris a Breaking Bad karakterszerepeiben (Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)
Cranston és Norris a Breaking Bad karakterszerepeiben (Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)

 

Egy keményen végigdolgozott, s végül nagy szerepeket és sikereket is kínáló karrier után pedig úgy tűnik,

a most hatvanéves színészben megszólalt valami – és elindult ősei után nyomozni

ebbe a távoli kelet-közép-európai nemzetbe, Magyarországra. Úgy tűnik, egyébként is szereti az egzotikusabb nyaralásokat.

„Nekem a rémálom az, ha a feleségem, Bridget azt mondja: menjünk Hawaiira két hétre. Megölném magamat, ha egy tengerparton kellene ülnöm két hétig. Szeretem a munkámat – nekem szórakozás!” mondta egyszer a New York Magazine-nak.

A Mandiner is írt arról, hogy Dean Norris az Instagram-oldalán kezdett beszámolni most zajló magyarországi kalandjairól.

„Magyarországon. A nagyszüleim földjén. #bevándorlók #magyarország” – írta ki az Instagramra a színész az első budapesti képei mellé. Azok tanúsága szerint járt a Parlamentnél (ahol Fekete-Győr András számolt be vele való, épp a tanártüntetés idején történő összefutásról), járt fent a budai Várban, illetve járt egy rendes magyaros étteremben is.

Norris a családjával érkezett Budapestre – ügyvéd feleségével öt gyermeket nevelnek a kaliforniai Temeculában. A fotók alapján valószínűsíthető, hogy fiai is a társaságában vannak Magyarországon, s

az egyikük egy méretes turulos-magyar címeres tetkót is villantott a Várban.

Most pedig Norris és családja egy másik helyszínről, Tiszadobról jelentkeztek be. Mint kiderült, a színész magyar ősei e Szabolcs megyei faluból származnak, és Norrisék vették a fáradságot, hogy a helyszínen járjanak utána az őseik meglévő emlékeinek.

„A fotók Tiszadobon, nagyapánk szülőfalujában készültek. Megkerestük a dédapánk sírját, és kaptunk egy kis zenét és némi történelmi áttekintést a helyiektől” – írta a színész az Instagramon. A videón látható, ahogy citerazenét is hallgatnak a faluban.

Mit is mondhatnánk még – jó nosztalgiázást és családfakutatást kívánunk Dean Norrisnak és famíliájának! Manapság, az új hideg- és forró háborúk, az új falak felhúzásának korában minden egyes kéznyújtásnak örülni kell, hétköznapi életeinktől a globális nagypolitikáig.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. augusztus 08. 07:56
Jó látni, amikor egy-egy odaszakadt honfitársunk leszármazottaiban felébred a kíváncsiság, hogy az egyen “amerikaiságuk” mellett megtalálják az, hogy valójában kik ők és honnan származnak. Aki pedig keresi és megtalálja az általában büszke is lesz rá. Ezt bizonyítja egy tetkó, vagy egy augusztus 20-adikai Insta poszt a tűzijátékról.
KBA98
2023. június 21. 16:16
Jól teszi, hogy nyomoz az ősök után, csak ne engedjen ennek a mocskos libsi médiának, hanem járjon mindent körbe és mindenhol beszélgessen a magyart emberekkel!
Hyazinth
2023. június 21. 14:59
Amerikában mindenki migránsok leszármazottja, az indiánokat leszámítva. Bár, az ő őseik meg a Bering-szoroson át keveredtek oda...
Papalimapapa
2023. június 21. 13:15
Azzal, hogy első körön egy Fekete-Győr András nevű, Conchita Wurst imitátorral selfizgetett, nem tett túl jó benyomást. Sőt! Úgyhogy lapozzunk, hagyjuk az urat felfedezni a családja múltját, aztán húzzon haza az USA-ba. Az az ő hazája. A szerncsétlennek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!