A Népszava szerint Brüsszel megmondta, mit akar látni a magyar státusztörvényben

2023. június 20. 10:40

Több módosítást is szorgalmaz az Európai Bizottság a pedagógusok életpályamodelljéről szóló törvényjavaslatban a Népszava keddi cikke szerint.

2023. június 20. 10:40
null

A Népszava egy a tárgyalásokra rálátó – meg nem nevezett – magyar kormányzati tisztviselőre hivatkozva arról írt, hogy májusban két magas szintű egyeztetés is volt Brüsszelben az Európai Bizottság képviselőivel az új pedagógus-jogállási törvényjavaslatról, és Budapesten is zajlott tárgyalás.

Ezt kéri Brüsszeli

„A Bizottság a magyar kormány több lépését is üdvözölte – például azt, hogy a törvénytervezet számos pontján módosítottak az eredeti törvényjavaslathoz képest, és több szakmai egyeztetésre is sor került – de még maradtak vitás pontok” – írta a lap a név nélkül nyilatkozó magyar kormányzati tisztviselőre hivatkozva.

A Népszava forrása szerint

Brüsszel négy lényeginek mondható módosítási kérést fogalmazott meg,

köztük a szakszervezetekkel való egyeztetési kötelezettségre vonatkozóan, valamint a neveléssel-oktatással lekötött heti munkaidő kérdésében, amely jelenleg 22–26 óra. Az Európai Bizottság azt tartaná jónak, ha ez a szabály egyértelműbb lenne, aki pedig többet dolgozik, az többet is keressen. A kormány ezért a heti fix 24 tanítási óra mellett kötelezte el magát, erről fideszes képviselők egy módosító indítványt is beterjesztettek.

Brüsszel emellett túl szélesnek tartja a pedagógus I. kategóriában dolgozó tanárok fizetési sávját – amely a tervek szerint bruttó 410 ezertől 1 millió 65 ezer forintig terjedne, a teljesítményétől függően. A sávszűkítés mellett még több objektív szempontra lenne szükség a pedagógusok teljesítményének értékeléséhez és így a bérek megállapításához – véli a testület. Végül aggályát fejezte ki a Bizottság azzal kapcsolatban is, hogy a tervezet szerint a tankerületi központok mint munkáltatók járáson belül kirendelhetik a pedagógusokat másik intézménybe tanítani, akár 180 napra is.

A Népszava cikkével kapcsolatban keressük a Belügyminisztériumot (BM).

Tüntetések voltak a törvényjavaslat miatt

A Mandiner is megírta, hogy a parlament múlt pénteken rendkívüli ülésen tárgyalta a státusztörvény néven elhíresült jogszabályjavaslatot, ezzel párhuzamosan pedig, nem először, tüntetést is tartottak a Kossuth Lajos téren. A státusztörvény új kereteket között szabályozná a tanárok munkaviszonyait.

A jövőben megszűnne a közalkalmazotti jogviszony, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt vezetne be a pedagógusoknak.

Emellett a kormányzat hangsúlyozza – mint azt például pedagógusnapi közleményében is kiemelte a BM –, hogy garantálják a pedagógusok 10 hétnyi szabadságát, valamint a soha nem látott mértékű tanárbéremelést – ha megérkeznek a Magyarországot megillető megillető EU-s források, de addig is lesz évi 10 százalékos fizetésemelés.

A heves parlamenti vitában a Fidesz úgy érvelt, hogy míg a baloldali politikusok itthon a pedagógusok béremeléséért tüntetnek, addig Brüsszelben mindent megtesznek azért, hogy a Magyarországnak járó pénzek ne érkezzenek meg. Az ellenzék ugyanakkor élesen bírálta az előterjesztést, mondván, hogy az nem ad megoldást az ágazat problémáira, sőt tönkreteszik vele az oktatást.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tboyka
2023. június 20. 22:34
Én meg majd még mondom, hol szeretnem látni a Brüsszeli idiotakat.
Jose
2023. június 20. 20:42
OK. Ne de mi köze a brüsszeli faszfejeknek a magyar pedagógusokra vonatkozó törtvényhez? Semmi, de semmi.
letsgobrandon
2023. június 20. 17:06
fogalmam sincs hogy kik az Európai Bizottság , és milyen jogon pofáznak
balbako_
2023. június 20. 16:07
Ez már a pofátlanság Csimborasszója! Az oktatás tagállami belügy minek alapján ugatnak bele a tanított óraszámba, bérezésbe stb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!