Mi történt az ukrán-magyar áramvezetékkel? – válaszolt a minisztérium!

2023. május 19. 15:51

Az ukrán energiaminisztérium szerint csütörtökön leállt egy vezeték, amely Magyarországról Ukrajnába szállít áramot. Kérdéseinkre válaszolt a magyar szaktárca, valamint Somkuti Bálint.

2023. május 19. 15:51
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Emlékezetes, az ukrán energiaminisztérium arról számolt be, hogy csütörtökön egy olyan vezeték is leállt, amely Magyarországról Ukrajnába szállít áramenergiát, kár pedig a vezeték a magyarországi oldalán keletkezett kár, és már dolgoznak a javításon.

A történtekre különösen kényes időpontban került sor: ismert, nemrég szivárgott ki, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – kérdéses, mennyire komolyan gondolt – fenyegetésként korábban a Barátság-kőolajvezeték felrobbantását is bedobta


Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Geopolitikai Műhelyének kutatója lapunk kérdésére elmondja: bár most mindenki szabotázsakciónak tekint minden hasonló történést,

az energetikai infrastruktúrában bármikor előfordulhat műszaki hiba,

és ha most éppen nem lenne ennyire feszült az államközi helyzet, valószínűleg fel sem tűnt volna mindez senkinek. 

„A diplomáciai üzeneteknek több fajtája van: lehet üzenni szavakkal, akár élőszóban, akár írásban, és ott vannak a tettek is. Utóbbiak között vannak olyan lépések amelyek burkoltak, becsomagolhatóak úgy, mint egy műszaki hiba, baleset vagy véletlen – ilyenekkel üzennek egymásnak a felek, és ezt most sem lehet kizárni” – vélekedik.

Szerinte, amennyiben nem véletlen hiba történt, akkor ez egy jelzés lehetett az ukránok felé, „hogy meddig lehet elmenni”, hiszen annak ellenére, hogy „Kijev folyamatosan belénk rúg, Magyarország állandóan segíti Ukrajnát, ennek része a minimum kettős felhasználású dízelolaj, amit kapnak, és amivel a harckocsijaikat is üzemeltetik”. 

A szakértő szerint azonban, ha valóban diplomáciai üzenetről van szó, ez kimondottan finom, és nem hat az eszkaláció irányába

– hivatalosan valószínűleg akkor is technikai hibára fognák. „Ha beleállnának, az lenne az eszkaláció” – véli Somkuti.

Persze, az ukránok ténylegesen is felrobbanthatják a Barátság kőolajvezetéket, és soha nem derül ki, ki tette és hogyan – a taktika előnye, hogy letagadható –; vagy el is zárhatják, ekkor viszont ők állnak bele az eszkalációba még inkább, hiszen meglévő esetleges szerződéseket rúg fel vele – fejtegeti a szakértő.

Persze, hozzátehetjük: fontos kérdés, hogy egyáltalán melyik szakaszon történt a probléma, és ott milyen gyakoriak a hasonló meghibásodások.

Az esettel kapcsolatos kérdéseinket feltettük a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak és az MVM-nek is.

A külügy az Energiaügyi Minisztérium válaszát továbbította, miszerint „csütörtökön késő délelőtt a Kisvárda-Munkács 220kV távvezetéken következett be a háborús történésektől teljesen független üzemzavar.

A javítást azóta elvégezték, a vezeték működőképessége már a tegnapi napon helyreállt. A vezetéken kereskedelmi forgalom nem zajlik, a meghibásodás így a határ egyik oldalán sem befolyásolta az ellátást.”

Vagyis az összkép inkább arra utal, hogy nem történt semmi különleges – azonban a történtek jól példázzák, hogy egy ennyire feszült helyzetben minden apró hibából lehet nagy ügy.

Nyitókép: Friso Gentsch/AFP

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falióra tábornok
2023. május 19. 21:11
"Kijev folyamatosan belénk rúg, Magyarország állandóan segíti Ukrajnát..." a szakértő elftásból előtört az objektivitás :DDDDDD
ptrfarkas43
2023. május 19. 20:32
Korábban tényleg 10%-ban ukrán villamos energiát használtunk. Az viszont érdekes, hogy akkor történt a meghibásodás mikor az oroszok támadták az ukrán rendszert. Lehet, hogy a hálózat kiesések miatt túlterhelődött a rendszer ukrajna felé, és a védelem lekapcsolta.
Menhetten
2023. május 19. 20:16
Friss hírek Ukrajnából: Végzetes kombináció.. https://www.youtube.com/watch?v=8V7hOIb_lio Heroiam Slava!
hentes
2023. május 19. 18:56
Ezeknek a rohadék ukránoknak még áramot adunk? Fogadjunk semmit se fizetnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!