Csintalan versus Budaházy: nem csitultak az indulatok

2023. május 13. 12:16

Csintalan állítja, nem elég nyilvánosan pertraktálta a viadalt, amely a nácik és közte zajlott. Budaházy viszont arra kéri a volt KISZ-titkárt, hogy nyugodjon meg! Két interjú, két nézőpont.

2023. május 13. 12:16
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

– A minap kegyelmet kapó Budaházy Györgyöt és társait hősként ünneplik, ez nem nagyon tetszik Csintalan Sándornak

– Igaz, neki, de az állítólagos támadóinak is meg tud ma már bocsájtani. Budaházyt egyébiránt egyszerű embernek tartja

– Aki azt üzente neki: nyugodjon meg a lelke, bőségesen leültek mindent, ha azt gondolja, hogy ők voltak a támadók

– Fiala János, a KeljFelJancsi műsorvezetője Csintalannal és Budaházyval is készített interjút, ezekből szemezgettünk

 

*

 

Május harmadikán került fel a KeljFelJancsi YouTube-csatornájára Fiala János Csintalan Sándorral készült interjúja. A beszélgetés apropója: Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a Hunnia-per vádlottjainak, ezáltal Budaházy Györgynek is.

 

A vádirat szerint Budaházy 2007 elején azzal a céllal hozta létre a Hunnia Mozgalmat, hogy honatyák elleni támadásokkal, megfélemlítésével befolyásolják a parlamenti döntéseket. Az első támadást 2007-ben, Kóka János, Hiller István ellen hajtották végre a csoport „katonai szárnyának” tekintett Magyarok Nyilai Felszabadító Hadsereg tagjai. Ebben az időben történt Csintalan bántalmazása. A csoport ezek után újabb Molotov-koktélos támadásokat intézett más politikusok ingatlanjai, illetve pártirodák és szórakozóhelyek ellen.

 

A videó ott indul, hogy az egykori KISZ-titkár, műsorvezető nem emlékezett arra, mikor történt pontosan a támadás. (Fiala segített neki: 2007. december 11-én.) Nekem nem ez ragadt meg a fejemben, hanem az, amikor a támadás után voltam egy könyvboltban, tulajdonképpen jöttem onnan kifele, mikor megállított két idős hölgy, mélyen a szemembe néztek és azt mondták:

Majd elmesélte, miként emlékezik vissza a támadásra, és hogy mit mondott Gajdics Ottónak, amikor ezzel hívta fel: „Elkaptak a g*cik.”

Csintalan: Az úgynevezett hazafiak = nácik

Honnan ez a unszimpátia Csintalan és Budaházyék között? – érdeklődött Fiala. Szóba is került rögtön a Lelkiismeret ’88 nevű csoport, amelynek tevékenységére mind a ketten felfigyeltek. Fiala kereste őket, még az EchoTV-s időkben, Csintalan viszont nem. „Olvastam kiadványaikat, elmondtam az ezekkel kapcsolatos véleményemet.” – mondta az egykori televíziós. Úgy kerültem velük kapcsolatba, hogy Budaházy és Toroczkai László feljelentettek rágalmazásért. Mert „én például a tévészékház ostromát kifejezetten provokatív, fasiszta, náci tombolásnak tartottam. Így akadtunk össze. A másik dolog pedig, amivel kihúztam a gyufát, az a Simon Pereznek tulajdonított előadás volt, amelyben Perez elvileg azt mondta, hogy fölvásárolták Magyarországot. Ettől a mai napig hisztériás vagyok” – fűzte hozzá Csintalan.

Hogy mivel érdemelte ki a verést a HírTV egykori műsorvezetője, arra nem tudott választ adni Fialának.

 

 

Csintalannak kellemetlen erről beszélnie

A korábbi szocialista politikusnak kellemetlen minderről értekeznie. Leginkább az elfojtás van, fogalmazott. De. „Mindennek van egy szélesebb kontextusa. Személyes érintettségem okán erős gátlásokkal küzdők, amikor erről beszélek. Nóra lányom diszkós volt ekkortájt, zenélt, éjszakánként pedig hívogattak telefonon, hogy most b*ssza a lányodat harminckét kan cigány, te büdös f*szszopó zsidó. Vagy, mikor kihoztak a kórházból. Árpád hídon megyünk, csörög a telefon. Mire a vonal másik végén: na menjél sötét öltönyt venni, öltözz fel rendesen, mert a palesztinok most vágják a gyermeked torkát” – emlékezett vissza.

Hogy volt-e egyértelmű bizonyíték arra vonatkozólag, hogy a tárgyalóteremben ülők voltak-e a tényleges támadók, Csintalan úgy felelt: „Most két választ fogok mondani.

Majd megjegyezte: a tárgyalásokon ott volt jómaga is, de igazi szembesítés nem történt. „Csuklyában voltak, János.” Egy dolgot azonban bán a korábbi műsorvezető. Mégpedig, „hogy ezt a viadalt, amely ezek a nácik és köztem zajlott, nem elég nyilvánosan pertraktáltam. Erről beszélni kellett volna”. „Ennek a társadalomnak járt volna, hogy tudja: mi történt. Ez a tizennégy esztendő azt eredményezte, hogy senki semmire nem emlékszik. Csak az elkövetők, meg talán a nyomozóhatóság egy része.”

Kegyelem és utózönge: így látja Csintalan

Négy év, míg meggyanúsítottak valakit az ügyében. Tizennégy esztendő, amíg nem jutott el a Hunnia-ügy a jogerős ítéletig. Mi tartott idáig, sok vagy kevés? – érdeklődött Fiala. Mire Csintalan a következő fejtegetésbe kezdett: neki magas rangú rendőri vezetők azt a magyarázatot adták minderre, hogy az intézményrendszeren és az apparátuson belül is nagy és komoly politikai ellenállás történt.

Az egykori KISZ-titkár egyébiránt annyiban érezte magáénak a Hunnia-pert, hogy ahogy elkapták Budaházyékat, meg is szűntek a terrorakciók, illetve „szofisztikáltabb lett ezeknek a politikai erőknek a retorikája”. Ugyanakkor – fűzte hozzá a beszélgetés végéhez közeledve – a kegyelmi döntéssel azt érték el, hogy ennek a történetnek nem lesz se vége, se hossza.

Nem is tud megbocsájtani Novák Katalinnak.

 

 

Budaházy: Csintalan bántalmazása súlytalan ügy volt a vádiratban

Hat nappal később, május hatodikán került fel a KeljFelJancsi YouTube-csatornájára Fiala János Budaházy Györggyel készült interjúja. Ám ez a beszélgetés egészen más keretek, szabályok között zajlott.

2010 októberében a HírTV arról számolt be, hogy a birtokukba jutott dokumentumok szerint Csintalant több hétig követték, mielőtt megtámadták volna. A vallomásokból kiderült: Budaházy bízta meg T. Csabát az akciók végrehajtásával, hogy bosszút álljon, mert a műsorvezető korábban ügynöknek, provokátornak titulálta Budaházyt – vetette fel Fiala. Budaházy a következőképpen reagált:

„Csintalan bántalmazása a legsúlytalanabb ügy volt az egész vádiratban. (…) Akit ebben ítéltek el, 1,5 évet kapott – felfüggesztve.

Később emlékeztetett: az egykori műsorvezető bántalmazói leírták, miért támadták meg. A dokumentumban az állt, hogy Csintalan a jelen politikai elit tipikus figurája, minden pártnak volt már tagja, bűnözőkkel tart kapcsolatot, „és ha emlékeim nem csalnak, még az is benne van abban a közleményben, hogy az ilyenek lopták szét az országot. Ezek voltak az okok – úgymond –, akik valamiért megverték a HírTV munkatársát”.

„Ehhez képest engem azért ítéltek el, mert én személyes okból verettem meg a műsorvezetőt, mert leidiótázott engem – folytatta Budaházy. – Igen, volt perem vele. Toroczkai Lászlóval. Ez nyilvános dolog volt, ezáltal könnyű volt ehhez kapcsolni mindent. Csakhogy a támadás utáni közleményekben miért nincs utalás személyemre?! Vélhetően azért, mert akik megverték Csintalant, azoknak saját bevallásuk szerint semmiféle kapcsolata sincs azzal, amiért engem elítéltek.”

 

 

Budaházy György üzent is Csintalan Sándornak: Nyugodjon meg!

Budaházy azt is hangsúlyozta, hogy a bizonyítékok, de még Csintalan vallomása is őket igazolta. Hiszen a volt KISZ-titkár hat darab támadóról beszélt, ám a vádiratban négy szerepelt. A személygépkocsiján talált ujjlenyomat – amely esélyes, hogy az elkövetőktől származhatott –, sem volt hozzájuk köthető. „Ezeket csak azért mondom Önnek, hogy lássa:

Mégis valakiket el kellett ítélni. Mert nekem volt úgymond indokom rá.” Nem sokkal ezt követően pedig felidézte, ami a május 3-i adásban hangzott el az egykori műsorvezető szájából: letartóztatásuk után megszűntek a támadások.

De ez nem igaz – állította Budaházy, merthogy a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg – amely nincs átfedésben a Hunnia Mozgalommal – ezt követően is hajtott végre akciókat. 2010-ben egy SZDSZ-irodát gyújtottak fel Szegeden.

Majdnem 3,5 évet ült Budaházy, volt 2,5 év házi őrizete, majdnem ennyi lakhelyelhagyási tilalma, de ezek álláspontja szerint nem lennének ily szörnyű időszakok, ha nem lett volna köztük megszakítás. „A legborzasztóbb, hogy mindez négy részben történt: mindig volt egy házi őrizet, egy lakhelyelhagyási tilalom és egy szabadláb. Tizenvalahányszor kellett átszervezni a családi életet – fogalmazott, megjegyezve: – Csintalan Úrnak üzenem, nyugodjon meg a lelke,

Nyitókép: képernyőkép

 

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. május 14. 22:25
Én ki tudnám békíteni öket. Leültetném mind a kettöt egy fehér asztalhoz a szokásos kiegészítökkel, és elmagaráznám nekik: "Gyerekek, mit veszekedtek? Nem veszitek észre milyen sok közös dolog van bennetek? Budaházy éppenúgy lehet csintalan, ahogy csintalan szarházy. Nemde?" Ezzel szerinten szent lenne a béke.
amentet
2023. május 14. 18:35
Ezt a fasiszta szarhazit kivégezni kellet volna nem kiengedni
Sanyi72
2023. május 14. 17:48
Sanyi! Téged nem vertek meg eléggé! Te is csak egy rohadt kommonista vagy akik kirabolták az országot! Már rég a horn mellett kellene feküdnöd!
Unknown
2023. május 14. 08:18
Csintalan alkoholista disznó. Véleménye érdektelen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!