Kommunisták, szocialisták, virsli és sör – igen, most is lesz majális

2023. május 01. 07:00

Ha május 1., akkor majális, nincs ez másképp 2023-ban sem: a vurstlik és a pártok programjai közül szemezgettünk.

2023. május 01. 07:00
null

A május 1-jei munkaünnep története a XIX. századig nyúlik vissza, a nyolcórás munkanapot követelő megmozdulások idejére. Chicagóban 1886. május 1-jén kezdtek sztrájkba a munkások, hogy kikényszerítsék a változást, ám a munkabeszüntetés a rendőrökkel való összecsapásba torkollott, és több munkás is életét vesztette. A történések nagy felháborodást keltettek világszerte, s végül a II. Internacionálé 1891-ben május 1-jét hivatalosan is a munkásosztály nemzetközi összefogásának ünnepévé nyilvánította.

A XX. században május 1. lett a legnagyobb nemzetközi munkásünnep, különösen a Szovjetunióban, valamint a szocialista blokk országaiban, ahol minden évben nagyszabású felvonulásokat tartottak ezen a napon. A rendszerváltás után a felvonulók eltűntek,

a majálisok viszont megmaradtak, s idén is számos rendezvény közül válogathatnak az érdeklődők.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Majális Budapesten

„A hamisíthatatlan majális hangulatát hol máshol találhatnánk meg, mint a Városligetben” – így invitálnak a főváros második legnagyobb közparkjába, a valóban „klasszikus” majálishelyszínnek számító Városligetbe a szervezők, akik „felhőtlen kikapcsolódást”, a virsli és a sör mellett színpadi műsort ígérnek.

„Rendhagyó majálisra” hív a fővárosi önkormányzat annak apropóján, hogy idén ünneplik Budapest 150. születésnapját. A Városháza Parkban ingyenes koncertek, gyermekprogramok, színházi előadások lesznek. „Azok sem fognak csalódni, akik ragaszkodnak a retró majális élményhez, ugyanis május 1-jén a szakszervezetek is csatlakoznak a programsorozathoz” – kecsegtetik a nagyérdeműt a szervezők, akik arról tájékoztattak, hogy tíz érdekképviselet lesz jelen a rendezvényen.

Pártrendezvények május 1-jén

Az MTI eseménynaptárja szerint Budapesten két párt tart majd nagyobb rendezvényt a munka ünnepén. Az MSZP a Vajdahunyad vára és a Napozórét közötti területre várja híveit, ahol Korózs Lajos alelnökkel a nyugdíjasok helyzetéről, Komjáthi Imre társelnökkel pedig a munka világáról lehet majd társalogni, de a szemfülesek elcsíphetik Kunhalmi Ágnest vagy Hiller Istvánt is, aki „az MSZP sztorijáról” fog beszélni.

Annak, aki balosabb műsorra vágyna, nem kell sokat sétálnia: a Magyar Munkáspárt a rendezvényét a szokott helyen, a Kodály köröndön tartja, a szónok pedig természetesen Thürmer Gyula pártelnök lesz. A résztvevők a köröndről a Nyugati térre mennek, „békefelvonulást” tartva.

A Mi Hazánk az Óbudai-szigeten majálisozik: az ingyenes családi napként meghirdetett rendezvényen nem csak P. Mobil-koncert lesz, de az államfői kegyelem után a váci fegyházból csütörtökön szabadult Budaházy György is színpadra lép majd.

Majálisok vidéken

Aki inkább Budapesten kívül töltené el a munkaszüneti napot, annak is bőven van miből válogatnia. Május elsején a falusi és a városi népszokások elevenednek meg a szentendrei Skanzen Erdély épületegyüttesében, az Erzsébet-ligetben pedig zenés-táncos mulatsággal idézik meg a régi majálisokat.

Keszthelyen Balatoni Évadnyitó címmel tartanak majálist és kulturális programot a tóparti Zenepavilonnál, Szegeden az újszegedi ligetben lesz a vurstli, Hajdúszoboszlón pedig már a teljes hosszú hétvégén nyitva lesz az óriási szabadtéri strandfürdő.

Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó és Lamperth Mónika tavalyi majálisozását itt elevenítheti fel.

Nyitókép: az MSZP 2018-as családi majálisa. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2023. május 01. 15:44
"Jók a pogramok, csak túl sok itt a köcsög." https://www.youtube.com/watch?v=cvUpQTT3eNY
kishal
2023. május 01. 12:26
Prolik, sorakozó!
cutcopy
2023. május 01. 11:26
Várom az esti felvonulók kértéket.. )
tapir32
2023. május 01. 10:18
„A genderideológia ma az egyik legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítás” – fogalmazott Ferenc pápa Hogy miért veszélyes a genderideológia? Azért, mert összemossa a különbségeket a férfiak és a nők között. Az emberiség növekedését a különbségek feszültsége táplálja. A nemek közötti egyenlőség kérdése felhígítja a különbségeket, és a világot egyformává, unalmassá teszi, és ez ellentétes az emberi hivatással – folytatta az interjúban a katolikus egyházfő, hozzátéve, hogy az emberiség gazdagsága a különbségekben rejlik. Ferenc pápa kifejtette, azért beszél minderről, mert egyesek kissé naivak, és azt hiszik, hogy ez a haladás útja, és nem tesznek különbséget a szexuális sokféleség és aközött, ami már a nemek antropológiája. – Ez rendkívül veszélyes, mert megsemmisíti a különbségeket, és ez megsemmisíti az emberiséget, az emberiség gazdagságát, mind a személyes, mind a kulturális, mind a társadalmi különbségeket – részletezte.” Koren-Karczub Tímea Magyar Nemzet 2023. 03. 12. https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/03/ferenc-papa-a-genderideologia-rendkivul-veszelyes
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!