Heisler a zsidóság legnagyobb ünnepén fordított hátat övéinek és parolázott egy megszállott fasisztával – mondja a hitközségi elnök a Mandinernek

2023. április 19. 12:30

Turai János nyílt provokációnak nevezte, hogy Davis Pressmann Gyöngyösi Mártont is meghívta a széder-estre.

2023. április 19. 12:30
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Közleményben tiltakozik a Váci Zsidó Hitközség, amiért Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke „rész vett az Amerikai Egyesült Államok nagykövete által rendezett széder-vacsorán, Gyöngyösi Márton holokauszt-tagadó, zsidókat nemzetbiztonsági okból listázó Jobbik–Konzervatívok párt elnöke társaságában”.

Heislert többen bírálták már az ügy miatt, a MAZSIHISZ elnöke viszont azzal védekezett, hogy nyilatkozata miatt Gyöngyösi továbbra sem számít kívánatos személynek a zsidóság körében. Pressmann indoklása szerint Gyöngyösit korábbi, antiszemita kijelentései miatt, mire például Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő azzal reagált lapunknak, hogy ezzel az erővel Adolf Eichmannt is meghívhatta volna a nagykövet.

A Váci Hitközség közlemény szerint

A Jobbik–Konzervatívok elnöke korábban azt hangoztatta, hogy „a holokauszt egy olyan állatfaj, amellyel kapcsolatban az indulatok nőnek. Minden zsidó nemzetbiztonsági kockázat”.

A közlemény emlékeztet Gyöngyösi egyéb antiszemita kirohanásaira, így például arra, amelyben a pártelnök arról értekezik, hogy  „a Zsidó Világkongresszus azért jött Budapestre, hogy felmossa a padlót a magyar emberekkel, a holokauszt egy speciális állatfaj, valamint a holokauszt kompenzáció, egyenlő az intézményesített korrupcióval.” 

A váci hitközség szerint 

aki most éppen a legszebb arcát próbálja mutogatni, politikai sikerek reményében. Hát igen, az ilyen nézeteket valló és nyíltan terjesztő személy büntetlenül alázhatta meg a magyar és a nemzetközi zsidóságot, amivel most kiérdemelte, hogy a magyar neológ zsidóság vezetője baráti kezet nyújtson neki az amerikai nagykövet kedvéért, a zsidóság legnagyobb ünnepén.”

„Heisler András szemben köpte azokat, akiket védelmeznie kellett volna, a holokauszt tagadásra nincs bocsánat, ezért azonnal távozzon a MAZSIHISZ éléről” – írták a közleményben. 

Lapunk megkereste a közleményt jegyző Váci Zsidó Hitközség elnökét, Turai Jánost, aki

nyíltan provokatívnak minősítette Pressmann amerikai nagykövet viselkedését.

Gyöngyösiről elmondta: „a Jobbik elnöke egy pórázon tartott figura, politikai babérokra tör és kedvező lett neki, hogy az az USA nagykövete »felkarolta«. A holokauszt tagadására nincs bocsánat, az ilyen kijelentéseket, amelyeket Gyöngyösi tett, nem lehet meg nem történtté tenni.”

Turai elmondta: Heisler Andrást, mint zsidó vezetőt azért kárhoztatja, mert vagy tudott Gyöngyösi meghívásáról, vagy ha nem tudott róla, akkor ezzel szembesülve, nem hagyta el azonnal a nagykövetséget. Heisler szembeköpött bennünket, az egész zsidóságot, ezért nem méltó a magyar neológ zsidóság vezetésére – ismételte meg a közleményben leírtakat a hitközség elnöke, holokauszt-túlélő.

Fotó: USA nagykövetség/Facebook

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ebalint
2023. április 20. 07:23
Ilyen is van? Holló a hollónak? ...
amca
2023. április 19. 20:27
5783 éve mondta Mojszi: A biznis az biznis A Jahve az Jahve. Pont Heisler lenne a kivét ?
dave
2023. április 19. 16:24
A zsidók is kibelezhetnék már egymást. Csak a rend és demokrácia nevében.
nempolitizálok
2023. április 19. 15:20
Ne legyen már közügy, hogy szervilis megélhetési zsidók hogy alázzák társaikat azzal, hogy egy Gyöngyösivel jópofiznak, mert Pressman elvtársnak tervei vannak Gyöngyösivel. Amúgy ha valami probléma, az inkább az, hogy Pressman a zsidókon keresztül, azokat felhasználva űzi a kis játékait, miközben Orbán egyedül, egy hónap alatt többet tett a zsidóságért keresztény emberként, mint ezek a vacsora asztalnál összesen egész életükben. Ez az ügy jó alkalom lett volna kiállni Orbán mellett és nem azon problémázni, miért volt ott Gyöngyösi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!