Közeleg a nyár: ennyivel drágulnak a balatoni szállodák

2023. április 24. 09:55

Több hotel és panzió is lehúzta a rolót a télre a megnövekedett energiaárak, akik újra tudtak nyitni, bizakodóak a nyárral kapcsolatban. A szakértők szerint annak ellenére is sok vendég várható, hogy a szálláshelyeknek jócskán emelniük kellett az árakon.

2023. április 24. 09:55
null
Bokor Gábor

Komoly károkat okozott az energiaválság a turisztikai szektorban. Miután a kormány a szomszédban kirobbant háború követkeményei miatt nem tudta tartani a rezsicsökkentett árakat egyes területeken, volt olyan szálloda, mely jelezte, a télre egészen biztosan bezár. 

A legnagyobb áldozat az ország legnagyobb hotelje, a Danubius Hotel Hungaria volt. A Rákóczi út végén, a Keleti pályaudvar előtt fekvő, egy híján ötszáz szobás komplexum novembertől nem fogadott vendégeket. A hotel üzemeltetője azzal indokolta az októberi bejelentést, hogy az akkori foglaltsági előrejelzések mellett nehezen lehet hatékonyan üzemeltetni a téli szezonban.

Ősszel még arról lehetett hallani, hogy a fűtési szezonra minden negyedik szálloda bezárhat, a félházas foglaltság ugyanis nem fedezi a rezsit, illetve a működési költségeket. Ez azonban szerencsére nem így történt, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a Mandinernek küldött válaszában azt közölte, hogy a hazai szállók mindössze egy-két százaléka döntött úgy, hogy nem fogad vendégeket a fűtési szezonban.

Flesch Tamás Fotó: Ficsor Márton/Mandiner
Flesch Tamás Fotó: Ficsor Márton/Mandiner

– közölte portálunkkal Flesch Tamás, a szervezet elnöke. 

Bizonytalan jövő

A szakértő lapunknak úgy válaszolt a várható idei forgalommal kapcsolatban, hogy szinte lehetetlen közép-hosszútávú előrejelzéseket adni, ugyanis a vendégek többsége az utolsó pillanatban foglal. 

– mondta a szakértő, aki szerint azonban aggodalomra nincs ok a szállásadók részéről, hiszen nem lehetetlen, hogy a vendégek nagy száma fog az utolsó pillanatban bejelentkezni. 

Fotó: iStock / Getty Images Plus
Fotó: iStock / Getty Images Plus

Az eddigi adatok szerint a külföldi vendégek a megszokott ütemben érkeznek, Flesch szerint ezen a területen nincs gond, változatlanul jól megy ez a terület. A szakértő kijelentette, a belföldi utazásokat az határozza meg jelenleg, hogy az emberek erőteljesebben spórolnak, hogy a nap szükségleteiket ki tudják fizetni. 

– közölte. 

Van ok a bizakodásra

A szakmai szervezet vezetője a Mandinernek elmondta, az az érzése, hogy jó évet fog zárni a turisztikai szektor az idei évben. Ezt arra alapozza, hogy még a járvány hatásai miatt a tavalyi év első négy hónapja viszonylag gyenge volt, kevés külföldi turista érkezett, eközben az idei év már jó volt.

Szavai szerint egyre erőteljesebb növekedés látszik a reptéren is, a hazai és külföldi vendégeket összesítve nézve jó szezonja lehet a szektornak. Prognózisa alapján a vidéki szállásadók vannak most nehezebb helyzetben. 

Arra a kérdésre, mekkora áremelkedés várható a tavalyi évhez képest, Flesch Tamás azt mondta, mivel dinamikus árképzéssel dolgoznak a szállodák, így nagyban függ az ár attól, hogy a vendég mikor foglalta le a szobáját. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke portálunknak úgy fogalmazott, 

a Balatonnál húszszázalékos áremelkedés várható. 

Nyitókép: MTI/Varga György

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik