Határozattal szegül ellen a kormányhivatalnak a főváros: marad a Horn Gyula sétány

2023. április 26. 15:34

Nem hajlandó megszüntetni a jogszabálysértő állapotot Budapest vezetése.

2023. április 26. 15:34
null

Határozatot hozott a Fővárosi Közgyűlés ellenzéki többsége, amelyben a testület kifejezi, hogy nem ért egyet a Fővárosi Kormányhivtal határozatával, amelyben jogszabálysértőnek mondta ki, hogy Horn Gyuláról elnevezett sétány található Budapest XIII. Kerületében.

Sára Botond főispán márciusban fel is kérte a Közgyűlést, hogy a fennálló jogszabálysértő helyzetet 30 napon belül szüntesse meg, vagyis nevezzék át a sétányt.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén határozatban válaszolt a főispáni utasításra:

Tehát a kormányhivatal utasításával szemben, nem változtatják meg a közterület nevét. A határozatot a fideszes képviselők nem támogatták.

Korábbanmi is megírtuk, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt nyilatkozta, a főváros nem kívánja átnevezni a sétányt, úgy fogalmazott: „Sára Botond, bár főispán, még nincsenek olyan jogosítványai, hogy utasításokat adjon a fővárosi önkormányzatnak”.

Szikta Levente, az Alapjogokért Központ elemzője ugyanakkor elmondta portálunknak, hogy

a közgyűlés jogszerűen nem hagyhatja figyelmen kívül a határozatot.

Kiemelte, ha a testület mégis így tenne, a kormányhivatal bírósági pert indíthat a jogellenes határozat megsemmisítése érdekében, illetve kezdeményezheti a helyi önkormányzatnak a központi költségvetés terhére nyújtott támogatások felülvizsgálatát.

Nem vették napirendre a Horn Gyula sétány ügyét Karácsony Gergelyék

A Karácsony Gergely vezette Fővárosi Közgyűlés jogszabályt sértett tavaly, amikor is közterületet nevezett el Horn Gyuláról a tizenharmadik kerületben, írta legfrissebb közleményében Budapest Főváros Kormányhivatala: át kell másra nevezni a Horn Gyula sétányt. Mint ismert: a baloldali vezetésű XIII. kerületi önkormányzat még 2022 májusában kezdeményezte, hogy közterületet nevezzenek el a néhai politikusról, akiről köztudott, hogy 1956.

 

Nyitókép: Hiszékeny Dezső Facebook-oldala

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik