Kormányhivatal: jogszabálysértő a Fővárosi Közgyűlés Horn Gyula sétánnyal kapcsolatos döntése

2023. március 28. 08:59

Az MTA állásfoglalásában megerősítette, hogy „Horn Gyula életútja nem hagy kétséget afelől, hogy részt vett önkényuralmi rendszer kiépítésében és fenntartásában”.

2023. március 28. 08:59
null

„A Fővárosi Közgyűlés jogszabályt sértett, amikor közterületet nevezett el Horn Gyuláról a XIII. kerületben” – olvasható a Fővárosi Kormányhivatal közleményében. Az önkormányzati törvény szerint közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.

Ahogy Sára Botond főispán írja, a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában megerősítette, hogy

Horn Gyula életútja nem hagy kétséget afelől, hogy részt vett önkényuralmi rendszer kiépítésében és fenntartásában”.

Hozzáteszik: Budapest Főváros Kormányhivatala korábban felszólította a Fővárosi Közgyűlést, hogy kérje ki a Magyar Tudományos Akadémia véleményét, de ezt az önkormányzat nem tette meg. Az Akadémia véleményét ezért a kormányhivatal kérte ki.

A tudományos állásfoglalás alapján egyértelmű, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntése jogszabálysértő – olvasható a közleményben. A kormányhivatal jogszabályi kötelezettségének eleget téve törvényességi felhívással élt a Fővárosi Közgyűlés felé, amelyben felkérte a jogszabálysértő helyzet megszüntetésére.

Nyitókép: Hiszékeny Dezső Facebook-oldala

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. március 28. 19:31
MSZP: ALJASUL TÁMADJÁK HORNT, A NAGY ÁLLAMFÉRFIT – DÖMÖTÖR CSABA ÜTŐS VÁLASZT ADOTT https://demokrata.hu/magyarorszag/mszp-aljasul-tamadjak-hornt-a-nagy-allamferfit-domotor-csaba-utos-valaszt-adott-661027/
Kiss János 7475
2023. március 28. 19:22
Kádár tér, Sztálin park, Lenin utca, Göring köz, Goebbels körút, Szállasi híd, Mao Ce-tung sugárút nem kéne nekik?
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. március 28. 14:08
Jogszabálysértő? Mióta probléma ez Orbánnak és udvaroncainak?
palicsi
2023. március 28. 12:15
Sokatmondó a vezető kép. Heten vannak, mint a gonoszok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!