ValóVilág-ügy: „képmutató az RTL magatartása” – Médiatanács-tag a Mandinernek

2023. március 10. 15:00

Nem csillapodnak a kedélyek a a ValóVilág nemrég zárult 11. évadával kapcsolatban. A médiahatóság szerint az RTL Kettőn sugárzott valóságshow több része is súlyosan sértette az emberi méltóságot. A Mandinernek nyilatkozó Médiatanács-tag közölte: európai színtéren is megpróbálnak fellépni az ügyben, mert úgy látják, az RTL „meg akarja kerülni a jogot”.

2023. március 10. 15:00
null

A Médiatanács február közepi közleménye szerint a ValóVilág 11. évadának már az indulása óta kiemelkedően magas számban érkeztek bejelentések az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) a műsor kifogásolható tartalmai miatt. A hatósági ellenőrzés alapján az emberi méltóság megsértését és a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú, sérelmes bemutatását tiltó szabályok, valamint a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése is felmerült a 24 órás élő streaming formájában is közvetített műsor kifogásolható tartalmai miatt. A valósághow-t sugárzó RTL Kettőt luxemburgi székhelyű médiaszolgáltató üzemelteti, ezért a Médiatanács értesítette a joghatósággal rendelkező luxemburgi társhatóságot a magyar szabályozás alapján felmerült jogsértésekről, és kérte a szükséges intézkedések megtételét.

„Manipulálják a játékosokat”

„A Médiatanács és elődje, az ORTT már számos határozatot hozott a valóságshow-k ügyében, de olyan, amelyik az emberi méltóság sérelme miatt szabott volna ki büntetést, még nem volt. Ez ilyen értelemben valóban újszerű” – nyilatkozta a Mandinernek az üggyel kapcsolatban Szadai Károly. A Médiatanács tagja úgy látja, összességében a valóságshow-k megjelenése óta eltelt két évtized alatt sokkal durvábbak lettek az ilyen típusú műsorok. Ezért azonban szerinte nem a játékosokat kell hibáztatni, hanem a produkciót, a felelősség ugyanis – mondja – valójában a csatornáé.

Szadai Károly. Fotó: NMHH
Szadai Károly. Fotó: NMHH

„A jogvédők úgy vélik, és ezzel én is egyet tudok érteni, hogy már a casting során korábban traumatizált embereket választanak ki a szereplésre, majd különféle manipulatív módokon egymás ellen fordítják őket. Száz napon keresztül be vannak zárva egy ablaktalan helyre, minden ingertől meg vannak fosztva, és olyan feladatokat kapnak, amelyekben alapvetően egymás ellen kell versenyezniük” – fejtette ki a médiaszakember, képmutatónak nevezve azt a magatartást, hogy „az RTL, amely magát a kisebbségi és emberi jogok ügyében fontos szereplőnek tartja, kifejezetten az emberi méltóságot sértő és a játékosokat megalázó helyzetben ábrázoló tartalmat állít elő”.
„Olvastam azokat a felháborodott közösségimédia-bejegyzéseket, melyek szerint állítólag az is előfordult, hogy egyes játékosokat megfosztottak gyógyszerüktől, a nőket pedig a menstruációs eszközöktől. Ez mélységes megsértése az emberi méltóságnak, az emberi jogoknak” – tette hozzá.

Luxemburghoz fordultak, de európai színtérre is vinnék az ügyét

Szadai Károly arról is beszélt, azért döntöttek úgy, hogy a nagy nyilvánosság elé viszik az ügyet, mert

az RTL kibújt a magyar joghatóság alól azzal, hogy Luxemburgban telepedett le médiaszolgáltatóként.

„Az RTL semmilyen módon nem működött velünk együtt abban, hogy az ilyen ügyeket ki tudjuk vizsgálni, és megalapozott döntést hozzunk” – jelentette ki.
Az NMHH felhívta a luxemburgi médiahatóság figyelmét a súlyos ügyre, „de nem fűzök komoly reményeket a válaszhoz, mert többször fordultunk már ehhez a társhatósághoz – sikertelenül” – mondta a Médiatanács tagja, megjegyezve, hogy a vonatkozó luxemburgi jogszabályok sokkal engedékenyebbek a hazainál.
A magyar médiahatóság emellett mérlegeli annak a lehetőségét is, hogy amennyiben a társhatóság nem kíván eljárni, úgy megpróbáljon európai szinten fellépni. „Magyar nézőknek szóló, magyar tartalomról van szó, amelyet magyar produkció állít elő, így azt feltételezzük, hogy itt a magyar szabályozás megkerüléséről lehet szó, és próbálunk ebben valamiféle együttműködést kialakítani az európai szervekkel. Nem helyes ugyanis, ha valaki a jogot megkerülve próbál tartalmakat előállítani” – nyilatkozta Szadai Károly.

Nyitókép: AFP/Kisbenedek Attila

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. március 11. 11:34
ki nézi?
Almassy
2023. március 11. 07:21
Le kell venni az RTL-t az ingyenes csatornák listájáról. Lesz helyette jobb.
Sanyikám
2023. március 11. 00:34
Egy nagyon komoly viselkedési szerződést írnak alá valóság-sóban résztvevőkkel. Azok a feltűnési viszketekségben szenvedő szerintem buta emberek, a szereplésétrt és a pénzért, a krumpli pucolástól az anális szexig mindent képesek bevállalni. Ők ennek tudatában vágtak bele. Szóval, nem értem ezt a nem szereplők által igényelt vizsgálatot. ?
KILÓ
2023. március 10. 20:45
Meg kell tiltani ennek a foshalomnak a sugárzását. Ha nem tesznek eleget akkor a hazai vezetőséget sittre vágni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!