Médiatanács: jogsértő volt a ValóVilág

2023. február 16. 17:29

A Médiatanács szerint emberi méltóságot sértő a ValóVilág több epizódja, a 24 órás online közvetítés pedig folyamatosan megalázó, megszégyenítő helyzetbe hozza a szereplőket, miközben a gyermekvédelmi szabályok is sérülnek.

2023. február 16. 17:29
null

 A tájékoztatás szerint a ValóVilág 11. évadának elindulása óta kiemelkedően magas számban érkezett bejelentés az NMHH-hoz a műsor kifogásolható tartalmai miatt.

A hatósági ellenőrzés alapján az emberi méltóság megsértését és a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú, sérelmes bemutatását tiltó szabályok, valamint a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése is felmerült. A médiaszolgáltató RTL+ online szolgáltatásán a ValóVilág 11. évadát 24 órás élő streaming formájában is bemutatja, a villalakók életét napi 24 órában közzéteszi az előfizetők számára.

A szereplők életének folyamatos közvetítését végző kamerák egy része olyan helyen van, ahol intim tevékenységeket végeznek vagy végezhetnek, például hálószoba, fürdőszoba, mellékhelyiség. Ezek a kamerafelvételek különösen megalázók, megszégyenítők a szereplőkre nézve, ezért az élőben közvetített teljes tartalommal kapcsolatban folyamatos jogsértés áll fenn, ugyanis a médiaszolgáltató által alkalmazott reality-műfaji eszközök és képi hatások sértik az emberi méltóságot, emellett megvalósul az öncélú sérelmes bemutatás is – állapította meg a Médiatanács.

– tették hozzá.

A műsorokat sugárzó RTL Kettőt luxemburgi székhelyű médiaszolgáltató üzemelteti, ezért a Médiatanács értesíti a joghatósággal rendelkező luxemburgi társhatóságot (Autorité Luxembourgeoise Indépendante de l'Audiovisuelt: ALIA) a magyar szabályozás alapján felmerült jogsértésekről, és kéri a szükséges intézkedések megtételét - emelték ki a közleményben.

(MTI)

A nyitókép egy korábbi évad részlete látható. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kotucso
2023. március 07. 14:15
Vajon engem miért nem zavar ez a műsor? Még csak be sincs állítva nálam ez a szennycsatorna.
Cyklon
2023. február 17. 07:17
Ez a külföldi, liberális szennycsatorna nap mint nap fertőzi az országot.Már rég be kellett volna tiltani.
Gyzoltan
2023. február 17. 06:20
-csak lassan a testtel! A Tv csatorna elleni lázadás azonos a magyarországi főhatalom elleni lázadással! Nektek nem volt elég az Antifa világos leckéje? A magyarországi magyarság még mindig abban a hitben ringatja magát, hogy valamiféle joga lenne az emberi életre..?! -ha jámbor Jámborokat akartok az ország irányításában, úgy továbbra is szavazgassátok meg őket! Van bőven választék! Minden területen kínálják magukat, ott vannak... -úgy néz ki, hogy jó nekünk a jogfosztott palesztin állapot...
kampman
2023. február 16. 19:06
Azt hiszem, hogy az egyetemes magyar kultúra történetének legkárosabb produktuma ez a szemét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!