Brutális tömegbaleset: minden, amit a szombati tragédiáról tudni lehet (VIDEÓK)

2023. március 12. 13:48

Az egész országot megrázta a szombat kora délutáni tömegszerencsétlenség, amely az M1-es autópályán történt.  Cikkünkben összegyűjtjük valamennyi, jelenleg rendelkezésre álló információt arról, mi is történt pontosan.

2023. március 12. 13:48
null

Az ország történetének egyik legsúlyosabb tömegbalesete történt szombaton kora délután az M1-es autópályán Herceghalom térségében. A balesetben 40 ember sérült meg, egyikük, egy 44 éves férfi meghalt, két sebesült állapota pedig életveszélyes. 

A baleset során március 11-én 14 óra 25 perc körül az autópálya 26-os kilométerszelvényénél, a fővárosból kifelé vezető oldalon harminckét személyautó, öt kisteherautó és öt kamion rohant egymásba, ezek közül tizenkilenc személyautó, egy kisteherautó és egy kamion gyulladt ki. 

Mi vezetett a balesethez?

Az autópálya-kezelő szerint elég banális oka van a tragédiának. Szimicsku László szóvivő elmondása szerint ugyanis egy körülbelül 20 méteres sávban lokális szélátfúvás keletkezett, amit súlyosbított, hogy a környező mezőgazdasági földeken az elmúlt napokban munkálatokat végeztek, föllazították a talajt, és

az orkánerejű szél felkapta a port, és befújta az autópályára. 

Ebbe a szélátfúvásba futott bele néhány autó. Az egyik sofőr hirtelen fékezni kezdett, aminek hatására a rossz látási viszonyok között egymásba futottak a nagy sebességgel haladó járművek. 

A helyszínen apokaliptikus állapotok alakultak ki, a gyerekek a lángoló autóktól pár méterre kerestek menedéket maguknak a szüleikkel. 

Óriási erőkkel vonultak fel a mentőalakulatok

Ahogy a baleset nagyságrendje is szinte példátlan, úgy a mentésé is az volt: hét városból mintegy hetven tűzoltót vezényeltek a helyszínre, hogy megfékezzék a lángokat. A tatabányai, a bajnai, a törökbálinti, a nyergesújfalui, a székesfehérvári, a fővárosi hivatásos, a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók mellett a Fejér vármegyei és a Komárom-Esztergom vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat érkezett az esethez. A tűzoltók eloltották a tüzet, majd visszahűtötték és áramtalanították a járműveket. 

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta: a helyszínre négy helikopterrel és 16 mentőautóval érkeztek a mentők, és 39 embert vittek négy település – Győr, Tatabánya, Székesfehérvár és Budapest – kórházaiba. 

Novák Katalin is megszólalt

„Megrendülve értesültem az M1-es autópályán történt tömegszerencsétlenség híréről” -– írta Novák Katalin köztársasági elnök szombat este a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében. Az államfő a sérülteknek mielőbbi felépülést, a mentésre érkező erőknek pedig kitartást kívánt. 

Felkavaró felvételek

A balesetről több videó is megjelent az interneten. Az alábbi fedélzeti kamera egy teherautó szélvédőjére szerelve rögzítette a történteket. 

Az alábbi videó a Budapest felé vezető oldalról készült. Pető Gyula osztotta meg közösségi oldalán, a felvételek röviddel a baleset bekövetkezte után készültek. 

Az RTL Híradó helyszínen készült felvételein pedig drónkamerás képek mutatják be, milyen mértékű volt a baleset. 

Kiss Ádám kifakadt a Telexre

Az esetről a legtöbb hazai médium, így a Telex is beszámolt, meg is osztották a bejegyzést a közösségi oldalukon. Ezt vette észre Kiss Ádám humorista is, aki TikTok-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy

a tragédia ellenére 163 ember nevetős emojit helyezett el a bejegyzésen.

A humorista kiszúrta, hogy az ominózus 163 Facebook-felhasználó közül senki sem magyar. 

„Tudom, hogy ez a legkisebb gond, de most vagy veszi a lájkolókat a Telex vagy ennyire vicces az ázsiaiaknak, hogy nálunk ekkora baj van” – mondta Kiss Ádám. 

Az esetet követően a liberális lap szerkesztősége magyarázkodni kényszerült. Mint vasárnapi közleményükben írták, „Mi is észrevettük, hogy az elmúlt napokban több, tragikus eseményről beszámoló posztunknál jelentek meg nem helyénvaló reakciók, egészen pontosan 'hahát' nyomó külföldi kamuprofilok” – írják, majd rögtön utána leszögezik: a Telex nem vásárol, és soha nem is vásárolt sem követőket, sem lájkolókat, kommentelőket, így most sem ez a helyzet. 

Hajnalban indulhatott újra a forgalom

Az autópálya érintett szakaszát vasárnap kora reggel adták át újra a forgalomnak. A műszaki mentést és a baleset szemléjét 5 óra 10 perckor fejezték be, a forgalom Budapest irányába március 12-én 0 óra 45 perckor, Győr irányába 5 óra 15 perckor indulhatott meg. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a történteket. 

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter 

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipanszky
2023. március 12. 16:20
A személyautó és a kamion hova rohannak? Látták, hogy nem fognak látni ha elveszik a gázt, talán ki tudják manőverezni. M1 dugig van kamionokkal. Legalább hétvégére állítanák le a teherforgalmat! Miért nem vasúton szállítják? Ja, hogy a MÁV Cargót bajnaiék az utolsó leheletükkel még eladták az osztrákoknak! Jobbulást a sérülteknek, részvétem a halálos áldozat családjának.
repulok
2023. március 12. 16:14
Jó pár évvel ezelőtt az M7-esen olyan vihar tombolt, hogy vészvillogóval állóra kellett fékezni és percekig állt a sor. Baleset akkor nem történt.
P.S.
2023. március 12. 15:53
Nem a látási és forgalmi, természeti adottságoknak megfelelően vezettek. Ki, ha nem én!!!
Proxima Centauri
2023. március 12. 15:35
Petőfivel csak nem nyúlhatok nagyon mellé.... "Az országúton végig a szekérrel, a négy ökör lassacskán ballagott".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!