Kiderült, mi okozhatta Magyarország valaha volt egyik legsúlyosabb tömegbalesetét

2023. március 12. 07:39

A balesetben a jelenlegi információk szerint 40 ember sérült meg, akik közül egy ember meghalt; két ember életveszélyes állapotban van.

2023. március 12. 07:39
null

Nem túlzás, hogy az egész országot megrázta az, ami szombat délután az M1-es autópályán történt: harminckét személyautó, öt kisteherautó és öt kamion rohant egymásba, ezek közül tizenkilenc személyautó, egy kisteherautó és egy kamion gyulladt ki.

Bár az első hírek súlyos sérültekről szóltak, estére kiderült: halálos áldozata is van a tömegszerencsétlenségnek, a rendőrök találtak egy holttestet a roncsok alatt.

Az autópálya-kezelő szerint elég banális oka van a tragédiának. Szimicsku László szóvivő elmondása szerint ugyanis egy 20 méteres sávban egy lokális szélátfúvás keletkezett, amit súlyosbított, hogy

a környező mezőgazdasági földeken az elmúlt napokban munkálatokat végeztek, föllazították a talajt, és az orkánerejű szél felkapta a port, és befújta az autópályára.

Információink szerint a lokális szélátfúvásba futott bele néhány autó. Valaki fékezni kezdett, és tulajdonképpen egy tömegkarambol alakult ki – nyilatkozta Szimicsku az RTL-nek. A tájékoztatóból az is kiderült, hogy aznap a Budapest felé vezető sávban is összeütközött két autó, amelyek azonban nem kaptak lángra.

A helyszínen apokaliptikus állapotok alakultak ki, a gyerekek a lángoló autóktól pár méterre kerestek menedéket maguknak a szüleikkel.

Elképesztő felvételek az M1-esen történt tömegkarambolról (GALÉRIA) | Mandiner

Egy kamion és több autó ütközött össze Herceghalom térségében.

A mentésben is soha nem látott erők vettek részt: hét város hetven tűzoltója segített megfékezni a lángokat: a tatabányai, a bajnai, a törökbálinti, a nyergesújfalui, a székesfehérvári, a fővárosi hivatásos, a bicskei önkormányzati és önkéntes tűzoltók mellett a Fejér vármegyei és a Komárom-Esztergom vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat érkezett az esethez.

A baleset Magyarország egyik legsúlyosabb közúti tragédiája: a közlés szerint 40 ember sérült meg, akik közül egy ember meghalt; két ember életveszélyes állapotban van; 12 ember – négy gyermek és nyolc felnőtt – súlyos,

míg 25 ember, 6 gyermek és 19 felnőtt  könnyű sérüléseket szenvedett.

Közben vasárnap reggelre feloldották az útzárat az M1-es autópályán,így ismét zavartalan a forgalom. Az Útinform tájékoztatása szerint vasárnap reggelre a hatóságok befejezték a műszaki mentést és a helyszínelést, az autópályát a Hegyeshalom felé vezető oldalon is megnyitották, így a forgalom már mindkét irányban zavartalanul halad.

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter 

Novák Katalin: Megrendülve értesültem az M1-es autópályán történt tömegszerencsétlenség híréről

Megrendülve értesültem az M1-es autópályán történt tömegszerencsétlenség híréről --írta Novák Katalin köztársasági elnök szombat este a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében. Az államfő a sérülteknek mielőbbi felépülést, a mentésre érkező erőknek pedig kitartást kívánt. Az M1-es autópályán szombaton délután öt kamion és 37 autó ütközött össze, a mentők 39 embert vittek kórházba.

Összesen 324 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vinetu
2023. március 12. 20:13
Csodálom, hogy egyetlen hozzászólás sem foglalkozik a tragédia – szerintem – legfőbb okával. Azzal, hogy manapság a sofőrülésben már nem sofőr ül, hanem UTAS. Az autógyárak a járgányokat telebasszák méregdrágán egy csomó olyan felesleges „extrákkal”, aminek egyetlen célja, hogy a tulaj elmondhassa magáról, hogy „ő a jani?” Hogy nehogymá' vezetni is kelljen neki, bőven elég, ha kipengette a zsozsót. A többi pedig már nem az ő dolga. Sokszor az az érzésem, hogy magatehetetlen nyomorultaknak gyártják az autókat, akik valami testi fogyatékosság miatt képtelenek bekapcsolni az ablaktörlőt, ha látják, hogy esik az eső, várják a sebességváltás „asszisztens” utasításait, noha látható, hogy 50 méterre pirosra váltott a lámpa, mindannyian amputált lábúak, mert azt nem kell tudni, hogy hol van a gázpedál, majd a tempomat megoldja, a parkolással végképp nem kell törődni, megy az magától is, mondjam még...? Kész csoda, hogy naponta nincs több tucat ehhez hasonló horror mészárszék az utakon. De majd lesz. Hiszen az első, hogy a pénzünkért kiszolgáljon minket, „utas janikat” egy gép. Addig is jó szórakozást kíván a RENDEZŐSÉG...
brekker
2023. március 12. 15:33
Egy kamion nem tud befékezni, csak egy személyautó. Ezért a személyautó a hibás, vagy a kamion? Egyik sem. Nem kell mindig felelőst keresni kívülálló természeti dolgok miatt.
brekker
2023. március 12. 14:44
Isteni figyelmeztetés, hogy jobban kell gazdálkodnunk a termőfölddel. Felelősöket nem keresnék, mert nincsenek. Mindenki tette a dolgát, és mégis.
simonvitéz
2023. március 12. 14:30
Hogyhogy mi?! Talán ki? Óbán!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!