Felkavaró felvétel: így nézett ki az M1-esen történt tömegszerencsétlenség egy fedélzeti kamera szemszögéből (VIDEÓ)

2023. március 12. 11:38

Vasárnap reggel került fel a videó a YouTube-ra.

2023. március 12. 11:38
null

Alighanem Magyarország történetének egyik legsúlyosabb tömegbalesete történt szombat délután, amikor harminckét személyautó, öt kisteherautó és öt kamion rohant egymásba.

Az eddigi hírek szerint 40 ember sérült meg, akik közül egy ember meghalt; ketten életveszélyes állapotban vannak, 12-en – négy gyermek és nyolc felnőtt – súlyos,

míg 25-en könnyű sérüléseket szenvedtek.

Vasárnap arra is fény derült, mi okozhatta a tömegszerencsétlenséget, azóta egyébként a rendőrség is büntetőeljárást indított.

(Nyitókép: képernyőfotó)

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyeneseendre
2023. március 19. 09:55
https://www.netfizika.hu/fektavolsag-fekut-reakcioido-fekkesedelmi-ido A közúti vészhelyzetek során jelenleg (amikor még gyarló emberek vezetik a járműveket, nem pedig egy számítógép) komoly probléma, hogy amikor a járművezető észleli a vészhelyzetet, onnantól a fékezés megindulásáig még sok mindennek le kell zajlania: a vezető agya feldolgozza a látottakat, és kiértékeli, hogy vészhelyzet van az agy eldönti, mit tegyen (pl. rá kell taposni a fékre) az idegrendszeren keresztül lefut a parancs az agyból az izomzathoz a megfelelő izom összehúzódik a vezető lába elmozdul a fékpedál felé A fenti folyamatok alatt eltelt időtartamok összegének neve: reakcióidő. Ennek végén még mindig nem kezdődik meg a fékezés, hiszen a fékrendszernek is időre van szüksége, míg működésbe lép: a fékpedál elmozdulásának első szakaszán van egy kis holtjáték a fékrendszerben az alkatrészek elmozdulása időt igényel (például a fékbetét a féktárcsa felé, hogy aztán hozzányomódjon a féktárcsához, és a súrlódás révén lassítsa azt, és vele együtt a kereket) Ez utóbb folyamatok időtartamának neve: fékkésedelmi idő (vagy más néven a működési késedelem ideje). Az észleléstől a fékezés ténylegs megindulásáig eltelt idő, vagyis a reakcióidőnek és a fékkésedelmi időnek az összege kb. 1 másodperc ! Ezalatt az 1 másodperc alatt a jármű még sajnos változatlan (nagy) sebességgel halad. Mekkora utat tesz meg ezalatt egy autópályán haladó autó? Személyautóval a megengedett sebesség: v=130 kmh=1303,6 ms=36,1 ms Vagyis az autópályán haladó autó egy vészhelyzet észlelését követően csak 36 méter megtétele után kezd el lassulni! Ezért kell jókora követési távolságot tartani, ha gyorsan megyünk. A reakcióidő és a fékkésedelmi idő után következik a fékezés, melynek időtartamát úgy hívjuk, hogy fékút. A vészhelyzet észlelésétől a megállásig eltelt összes idő pedig a féktávolság.
kitiltott
2023. március 13. 06:33
Szombaton reggel 10:00 körül mentem Bp felé ezen a szakaszon és kb 12:30 kor jöttem visszafelé .. Már reggel látszott hogy baj lesz .. Először is iszonyú volt oda vissza a forgalom .. Másrészt elsősorban a követési távolság be nem tartása ..másreszt pedig az ésszerűtlen tapasztalatlan vezetés A hétvégi +forgalom .. A végeláthatatlan kamionfalbol kivagodo kamionosok akik fel km el gyorsabban el kezdenek előzni .. Visszafelé Győr felé még az is probléma lehetett hogy 2 helyen hordta a porz a szél az első porfelhő csak pár másodpercig zavarta a belátható útszakaszt ..ott meg mindenki lassított.. És a sok toketlen azt gondolta a második is ilyen lesz ..és le sem lassítottak.. Pedig a második szakasz sokkal hosszabb volt több száz méteren keresztül tartott a vakság .. Azért történhetett az első baleset is ami be a többiek belerongyoltak a második kamionkamera által rögzített balesetbe.. Ha mindenkinek lett volna esze vagy adaptiv távolság tartó tempomat bekapcsolva az autójában sokkal kisebb lett volna az esély ekkora balesetre
kitiltott
2023. március 13. 06:18
Ezt egy kamionkameraja rogzithette
antiochia
2023. március 12. 17:37
Lehet, hogy hülye kérdés, de akkor most a felvételen lévő sofőr okozta a balesetet? A többi autó "csak állt" és ő darálta be őket? Vagy már volt egy baleset korábban és a roncsokba (is) beleszaladt? Egyébként, a felvételen a leállósávban álló kaminonnál kint van a vészvillogó. Ha nem 90 km/h- val rongyol, ezt láthatta volna és akkor...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!