Amikor a mostani MOK-elnök asszisztált ahhoz, hogy ne legyen kötelező a kamarai tagság

2023. március 01. 14:56

Kincses Gyula államtitkárként a Gyurcsány-kormány alatt tevékenykedett.

2023. március 01. 14:56
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Az elmúlt napok legkomolyabb belpolitikai csörtéje a Magyar Orvosi Kamara körül alakult ki, miután kiderült, hogy a kormány eltörölné a kötelező kamarai tagságot. Kedden az Országgyűlés 122 igen és 31 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül meg is szavazta az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény hétfőn benyújtott módosítását. A törvényjavaslatot a Belügyminisztérium terjesztette elő hétfőn.

A tárca ugyanis jelezte, a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog és „a Magyar Orvosi Kamara ennek az alapjognak az érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor – hatalmával visszaélve – nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket”.

– fogalmazott közleményében a Belügyminisztérium.

A tárca szerint azzal, hogy a MOK az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát. A kamara visszaélésszerű magatartása veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát a kormány álláspontja szerint. 

Hétfőn a Magyar Orvosi Kamara úgy reagált a hírre, hogy minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak, szerintük a kormány támadásba lépett ellenük, és egyenesen kommunista időkről beszéltek a testület vezetői.

Korábban még másképp gondolta

A Gyurcsány-kormányok korábban minden fűszálat megmozgattak annak érdekében, hogy eltöröljék a kötelező orvoskamarai tagságot, ez az SZDSZ programjában benne is volt, végül az azóta elhunyt Molnár Lajos miniszter vezényletével 2007. év elején szüntették meg a kötelező tagságot. Az előzmény pikantériája, hogy akkor 

a mostani kamarai elnök, Kincses Gyula a Molnár helyére érkező SZDSZ-es Horváth Ágnes egészségügyi miniszter államtitkára lett.

Molnár a parlamentben anno úgy fogalmazott, hogy a kormány olyan erős kamarát akar, amelyek fontos köztestületi funkciókat látnak el és ez csak akkor érhető el, ha a tagságuk önkéntes. 

Kincses Gyula elődje a MOK-nál Éger István volt, aki akkor úgy kommentálta az MSZP-SZDSZ-es vezetés döntését, hogy az politikai bosszú. A Gyurcsány-kormány érvei között szerepelt, hogy a kamaráknak nem politikai, hanem szakmai szerepük kell, hogy legyen.

mondta korábban az SZDSZ-es miniszter, Molnár Lajos.  

Kincses Gyula visszaemlékezésében azt írta az elbukott egészségügyi reformról, hogy 

alkalmatlan környezetben, alkalmatlan időben, erős szövetségesek és társadalmi támogatottság nélkül szűk elit által „levezényelten” nem lehet reformot csinálni.

A második Orbán-kormány 2011-ben hozta vissza a kötelező tagságot. 

 

Nagyon örülök a kamara hátrébb léptetésének - Csókay András a Mandinernek

„Nem lehet így fenyegetni orvosokat, hogy aláírnak vagy nem" - reagált Csókay András idegsebész a Mandinernek azután, hogy az Országgyűlés sürgősségi eljárásban 122 igen és 31 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül megszavazta az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény hétfőn benyújtott módosítását.

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2023. március 01. 20:26
Ja, hogy MDF?Akkor érthető.Szét lehet nézni hol,merre helyezkednek ezek az alakok.
zakar zoltán béla
2023. március 01. 19:45
Kincskereső kisködmön
nyugalom
2023. március 01. 16:49
Ezek azt hiszik hogy a multat eltörölték, a zsido villabolugy hiszik es amnezia mindenhol?
Lajoss
2023. március 01. 16:27
Talán többet értett hozzá,mint a jelenlegi,szakvizsga nélküli államtitkár..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!