Élelmiszer-infláció: akcióznak a boltok, talán nem véletlenül, nyakukon a versenyhivatal

2023. március 20. 21:01

Egyre-másra jelentik be az élelmiszerboltok a különböző árcsökkentéseiket, miközben az infláció – amelyért a magyarok jó része a brüsszeli szankciókat okolja – tetőzni látszik. Az elmúlt hónapok brutális drágulása azonban nem marad válasz nélkül: a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelenleg is folytatja két gyorsított ágazati vizsgálatát.

2023. március 20. 21:01
null
Helmeczi Zoltán

Néhány hete már nem annyira az élelmiszerek drágulásáról, jóval inkább az árak csökkenéséről szólnak a hírek.

Árversenybe kezdtek a boltok

Hétfőn például a SPAR jelentette be, hogy az e heti promóciójában a pékáruk (kenyerek, zsemlék, kiflik, bagettek, paillasse-ok) 7–40 százalékkal kerülnek kevesebbe, a haltermékek ára 18 és 30 százalék közti mértékben, egyes húskészítményeké (például a virslié és a baconé) pedig 5 százalékkal csökken. De nem csak a SPAR akciózik. A Mandiner is idézte a napokban a Világgazdaság cikkét, mely szerint a kiskereskedelmi láncok továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a vásárlók visszatérjenek az üzletekbe. A sajt, a vaj és a tészta után most a virsli van porondon, de a következő hetekben várhatóan további kedvezményeket ígérnek majd a nagy boltok, például a Lidl, a Tesco, az említett SPAR, a CBA vagy az Auchan.

Zajlik a GVH vizsgálata

A tavaly indult brutális áremelési hullám azonban biztosan nem múlik el nyomtalanul, és nem csak azért, mert az élelmiszerárak várhatóan nem csökkennek majd vissza az árnövekedési periódus előtti szintre, hanem mert a GVH is vizsgálódik.

Az élelmiszer-infláció versenyjogot érintő okainak feltárása érdekében a Gazdasági Versenyhivatal két gyorsított ágazati vizsgálatot is indított, az egyiket a tej és tejtermékek, a másikat a tartós élelmiszertermékek piacain

– erősítette meg a hatóság a Mandiner érdeklődésére. Lapunk arról kérdezte a GVH-t, miben áll és hol tart az élelmiszer-drágulással szembeni versenyhivatali fellépés. Válaszukban azt írták, hogy a két vizsgálat jelenleg is folyamatban van, így azok tapasztalatairól, eredményeiről egyelőre nem tudnak tájékoztatást adni, de az eredményeket nyilvános jelentéstervezetekben összegzik majd, amelyeket társadalmi vitára bocsátanak.

A versenyhivatal rajtaütést is bevethet

A folyamatban lévő vizsgálatok során a nemzeti versenyhatóság többek között a piaci szereplőktől összegyűjtött – kötelező válaszadáson alapuló – információk elemzésével tárja fel a drágulás részletes okait, hogy megtehesse a szükséges lépéseket az esetleges versenyproblémák kiküszöbölésére. A GVH alkalmazhat helyszíni kutatást – rajtaütést – is, amely bírósági engedélyhez van kötve.
 

hogy feltérképezhessék, torzulhatott vagy korlátozódhatott-e a verseny akár az érintett termékkörök kiskereskedelmi piacain, akár az értéklánc bármely más szintjén. A vizsgálatok célja feltárni többek között azt, hogy mennyiben járulhattak hozzá az ágazatokban tapasztalható folyamatokhoz (nagy mértékű áremelkedések; piaci szereplők között fennálló viszonyrendszer átrendeződése; termékkategórián belüli koncentráció alakulása, ideértve a sajátmárkás termékek arányának alakulását) a szabad piaci versenyt akadályozó magatartások, körülmények” – közölte a versenyhivatal.

Az infláció mögött ott vannak a brüsszeli szankciók

Eközben a kormánypártisággal nem vádolható Publicus Intézetnek a Népszava megbízásából készített felmérésében tízből kilenc válaszadó azt mondta, az elszálló energiaárak felelősek inkább az élelmiszerárak emelkedéséért. Ugyanakkor

2022 októberéhez képest 14 százalékponttal csökkent (79-ről 65 százalékra) azok aránya, akik szerint a kormány gazdaságpolitikája felelős a mostani árakért, és 6 százalékponttal növekedett azoké (57-ről 63 százalékra), akik a brüsszeli szankciókat okolják a drágulásért.

A kutatásból az is kiderült, hogy tízből négy (39 százalék) megkérdezett mondta azt, súlyos gondot jelent neki az infláció, az árak emelkedése, de 2022 októberéhez képest 6 százalékponttal csökkent azok aránya, akik így nyilatkoztak.

Hamarosan kiderül az élelmiszerárstop sorsa

Szintén az árakat érintő fontos kérdés, hogyan alakul az élelmiszerárstop jövője. A kristálycukorra, a búzafinomlisztre, a házi sertéscombra, a csirkemellre, csirke far-hátra, a 2,8 százalékos UHT tejekre, a tojásra, valamint az étkezési burgonyára érvényes hatósági árakat a kormány legutóbb április 30-ig hosszabbította meg. A kereskedői érdekképviseletek, ahogyan a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége is idén már többször határozottan állást foglalt az árstop kivezetésének szükségessége mellett, emlékeztetve a kormányt, hogy egyfelől az infláció csökkenéséhez kötötte a hatósági árak megszüntetését, márpedig úgy tűnik, a pénzromlás emelkedő üteme megállni látszik.

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2023. március 22. 04:49
Szarrá kell büntetni őket. Úgy, hogy elvigye az összes profitjukat.
sorivo4
2023. március 22. 04:40
A kormány finanszírozza meg, de most több ezer ellenőrre van szükség és kőkemény ellenőrzésre és büntetésekre. Mert nem csak Brüsszel okozza az áremelkedést, hanem a kibaszott áruházláncok is. És ha a kormány ezt nem látja és nem tesz ellene, akkor ugyanolyan bűnös, mint azok. Kőkemény büntetésekre van szükség és ötezer ellenőrre, akit jutalékban fizetnek. Az összes áruházláncot nagyon meg kell szopatni. Mert elszaladt velük a ló. Eddig békén voltak hagyva, de ezután nem lesz így, mert visszaéltek a bizalommal.
sorivo4
2023. március 22. 04:36
Ha egy hónap múlva bemegyek egy boltba találomra, nem akarok háromszáz forintnál többért meglátni egy liter tejet.
sorivo4
2023. március 22. 04:25
Újra kétszáz forint legyen a tej, és ez legyen a mérce. Vegyenek fel még ezer ellenőrt vagy amennyit kell, de folyamatosan ott legyenek minden üzletláncban és büntessenek keményen mindenért. Amelyik nem adja legolcsóbban a tejet, azt büntessék a legjobban. Milliárdos bevételt hozzanak a büntetésekből. Üljenek az áruházláncok nyakára, míg ilyen agresszív árazást alkalmaznak, és gondoskodjanak róla, hogy ne érje meg nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!