Ők azok, akik távozhatnak az egyetemi alapítványok kuratóriumaiból

2023. február 15. 18:34

Az államtitkároknak, helyettes államtitkároknak, kormánybiztosoknak és miniszteri biztosoknak február 15-ig kell dönteniük arról, hogy a kuratóriumi tagságot vagy a kormánytisztséget tartják-e meg.

2023. február 15. 18:34
null
Oblat Rudolf

2021-ben egy hosszú folyamat végére tett pontot az Országgyűlés azzal, hogy elfogadta a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által benyújtott, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló sarkalatos törvényt. Emellett az Országgyűlés – szintén a kormány kezdeményezésére – létrehozott 16 alapítványt is, amiből 11 felsőoktatási intézmény fenntartója lett. 

Az akkori döntés értelmében 11-gyel bővült az alapítványi működtetésű egyetemek száma. Alapítványi fenntartású lett a szegedi, a dunaújvárosi, a pécsi, a nyíregyházi, a debreceni egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, az újonnan létrejövő Tokaj-Hegyalja Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Testnevelési Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Rudolf Kalman Óbudai Egyetem. A közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló jogszabály összesen

32 alapítványt sorol fel, ezek közül 21 felsőoktatási intézmény fenntartója.

Ez a döntés nem derült égből villámcsapásként érkezett, ugyanis a 2016-ban elfogadott szakpolitikai stratégia (Fokozatváltás a felsőoktatásban) már évekkel a modellváltás előtt rögzítette az irányt.  Az intézményi modellváltásról az egyetemek maguk dönthettek, a kormány az egyetemi szenátusok pozitív, támogató döntését követően tárgyalta a fenntartóváltás megvalósíthatóságát. Az átalakulással az állam nem vonult ki az átalakuló intézmények életéből, hanem a felsőoktatási szolgáltatások megrendelőjévé, tehát fenntartóból partnerré vált.

Az átalakítással az volt a cél, hogy a finanszírozás az intézmény számára kiszámíthatóbbá váljon, jobban illeszkedjen az egyetem és az ellátandó feladat sajátosságaihoz, objektíven mérhető teljesítmény-elvárások meghatározásával tegye érdekeltté a szereplőket a hatékonyság és a minőség javításában. 

A fenntartóváltás eredményeként az egyetemek állam által alapított, közfeladatott ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi fenntartású, közhasznú felsőoktatási intézményekké váltak, minden tekintetben teljes körű jogutódjai a fenntartóváltás előtti egyetemeknek, azaz teljes a jogi és szervezeti folytonosság, ami a hallgatók jogviszonyára és a munkavállalók foglalkoztatására is vonatkozik.

Ismeretes: januárban újabb ponthoz érkezett a magyar kormány és az Európai Bizottság közöti huzavona a jogállamiság ügyében. A brüsszeli testület úgy döntött, hogy

kizárja a közérdekű vagyonkezelő alapítványok hallgatóit az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból,

valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból. Ugyanis a brüsszeli testület képviselői összeférhetetlenségi aggályokat fogalmaztak meg annak kapcsán, hogy a 21 alapítványi fenntartású egyetem közel felében vannak politikusok a kuratóriumokban.

Ezt követőn Navracsics Tibor hosszasan egyeztetett Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosokkal a kérdésről. A miniszter világossá tette, hogy addig fognak tárgyalni az Európai Bizottsággal, amíg nem találnak megoldást arra, hogy a testület által megfogalmazott aggályokat kezelni tudják. Az ügyre a héten tett pontot Gulyás Gergely azzal, hogy a kormányinfón bejelentette: a miniszterek lemondtak a kuratóriumi tagságukról. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte, hogy minden kormányzati tisztviselőnek hasonlóképpen kell eljárnia, azaz az érintett államtitkároknak, helyettes államtitkároknak, kormánybiztosoknak és miniszteri biztosoknak február 15-ig kell dönteniük arról, hogy

a kuratóriumi tagságot vagy a kormánytisztséget tartják-e meg.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy nyitott a kormány arra az esetleges felvetésre, hogy a jelenlegi, élethosszig tartó kuratóriumi mandátum csak határozott idejű legyen. A miniszter újságírói kérdésre azt is elárulta: egyelőre nem tudják, hogy a polgármesterek maradhatnak-e a kuratóriumokban, mert nem teljesen világos, hogy mit szeretne az Európai Bizottság.

Összeszedtük, hogy kik távozhatnak az egyetemi kuratóriumokból 

A Budapesti Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítványból távozhat György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. A Budapesti Gazdasági Egyetemet (BGE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Guller Zoltán miniszteri biztos is lemondhat a kuratóriumi székről, ha meg szeretné tartani kormánytisztségét. 

A Dunaújvárosi Egyetemet fenntartó alapítvány esetében távozhat Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság kabinetfőnöke és nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, és Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkára. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet vonatkozásában elmondható, hogy az egyetemet fenntartó alapítvány

kuratóriumi székéről Lázár János és Nagy István már le is mondtak. 

Ahogyan azt már Gulyás Gergely elmondta, a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumában megürült Varga Judit, igazságügyi miniszter széke. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet működtető alapítvány kuratóriumából távozhat Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, egyetemi tanár, vizuális kommunikáció tervező, animációs filmrendező, producer, a hazai kreatívipar miniszteri biztosa, illetve Kopek Gábor fotográfus, médiaművész, egyetemi tanár, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem volt rektora, a Collegium Hungaricum Berlin volt igazgatója, a MOME campusfejlesztésének kezdeményezője, melyet miniszterelnöki megbízottként felügyelt, jelenleg miniszteri biztosként a 21st Laboratory Program vezetője. 

Az Óbudai Egyetemet működtető alapítvány kuratóriuma sem marad érintetlen. A kuratóriumi elnöki posztját eddig Varga Mihály pénzügyminiszter töltötte be, azonban a kormányinfón elhangzottakkal összhangban a miniszter már le is mondott pozíciójáról. A Pannon Egyetemért Alapítvány esetében hasonló a helyzet, itt Navracsics Tibor ült az kuratórium elnöki székében, aki többi minisztertársával egyetemben szintén lemondott. A Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi összetételében is változás következhet be. Amennyiben Szili Katalin miniszterelnöki megbízott meg szeretné tartani kormánytisztségét, akkor le kell mondania kuratóriumi tagságról. 

A Semmelweis Egyetemnél is változások jöhetnek a fenntartónál. Lemondhat kuratóriumi tagságáról Dr. Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója, miniszterelnöki főtanácsadó, címzetes egyetemi tanár. A Soproni Egyetemet fenntartó kuratóriumban Zambó János Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár hasonlóan kellene eljárnia, ha meg szeretné tartani kormánytisztségét. A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumában szintén változás lesz, ugyanis

Lantos Csaba energiaügyi miniszter lemondott kuratóriumi tagságáról.

A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány estében hasonló a helyzet, ugyanis a többi miniszterhez hasonlóan Szijjártó Péter lemondott kuratóriumi tagságáról. 

Végül a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumából távozhat Schmidt Ádám jogász, miniszterelnöki tanácsadó, míg a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványból Stumpf István a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját ellátó kormánybiztos, valamint Wáberer György a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos széke ürülhet meg. 

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szekértábor
2023. február 16. 10:27
De ugye az EU-ban ez minden tagállamban így lesz? Vagy legalábbis azokban, amelyek részt vesznek az Erasmus és Horizont programokban.
Ati Papa
2023. február 16. 10:26
Régi mondás, hogy egy seggel két lovat nem lehet megülni. Érdekes módon mindenféle parlamenti bizottságokból sokan felnyalják a talán ennél is több tiszteletdíjat. Abban viszont egységesen mindenki benne van a képviselők közül. Lehet, hogy ebbe sem köthettek volna bele, ha a felsorolt miniszterek, államtitkárok, stb. juttatás nélkül végzik ezt a megerőltető "munkát." Így szerintem is egy kicsit necces volt és hatalmas magas labda a buliból kimaradóknak.
Isten jobb keze
2023. február 16. 01:27
Nagy arcvesztés Orbánéktól, az EU-val szemben! Itt látni hogy kell a pénz, mert nincs mit ellopni lassan, hiába a hatalmas infláció, és a világ bajnok ÁFA által beszedett adó forintok, az a pénz az ország talpon maradásához kell, ahhoz hogy nem menjen csődbe az ország! Lopásra már nem jut..! A rohadás..
Pelso j.
2023. február 15. 20:47
Nocsak. Ennyire kell az Erasmus pénz (is)? Mekkora is a baj valójában?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!