A kérdés nyilván az: miért tartott ki az apám légvédelmi tüzérként a vár ostrománál?

2023. február 20. 08:48

Soha nem beszéltük meg, de tudom, hogy azért, mert esküt tett.

2023. február 20. 08:48
null
Havas Henrik
Havas Henrik

„Hogy ez volna a becsület napja, arról megvan a magam véleménye. Valamikor régen egy TV-műsorban elmondtam, mi közöm ehhez a naphoz. A fiam 12-13 éves lehetett, ezek szerint 1984-1986 között történhetett. A gyerekkel meg az apámmal felgyalogoltunk a Várba. Úgy rémlik, hogy valahol az Ostrom utca egyik házánál az apám megállt, azt mondta, hogy »Na, itt estem hadifogságba.« A története rövid volt: »Addig lőttük a szovjet harckocsikat páncélgránáttal, amíg el nem fogyott a lőszer, aztán lementünk a pincébe. Jöttek az oroszok, nyújtottuk feléjük a puskánkat, de mutatták, hogy azt nem kérik, adjuk oda azt a szilvalekvárt, amit a ház előtt kilőtt német tiszti kocsiból szereztünk. Aztán mutatták, hogy merre van a hadifogság, kikötöttünk a Duna-parton, a németeket az oroszok géppuskával lőtték a Dunába.«

Aztán sétáltunk tovább és kikötöttünk a Munkásmozgalmi Múzeumnál, rögtön a Galéria mellett. Sorba álltunk jegyért, egyszer csak azt vettem észre, hogy a fiam átbújt az előcsarnok közepén álló ágyút körbevevő kordonon (valamilyen tanácsköztársasági relikvia lehetett) és hangosan kiabált, hogy »Nagypapa, ez volt az az ágyú, amivel páncélgránáttal lőtted a szovjet harckocsikat?« Előttünk egy munkásőr zászlóalj várt a bebocsátásra, az apám elfehéredett. Amikor a televízióban jó pár évvel ezelőtt elmeséltem, hogy az apám az utolsó lőszerig kitartott, kaptam hideget-meleget.

Megjegyzem, azóta utánanéztem, hogy a Bofors típusú légvédelmi ágyúkkal tényleg lehetett harckocsikat kilőni. A kérdés nyilván az: miért tartott ki az apám légvédelmi tüzérként a vár ostrománál? Soha nem beszéltük meg, de tudom, hogy azért, mert esküt tett.

Ami pedig az utóbbi napok agresszív megnyilvánulásait illeti, azokkal normális ember nyilván nem tud egyetérteni. Megjegyzem, aki látta annak idején Szabó István Mephistoját vagy Bob Fosse Kabaréját, pontosan tudja, hogy annak idején a weimari Németországban a fasiszták és a kommunisták rendszerszerűen verték egymást.

Visszatérve az apámhoz, ő lehúzott két évet Ukrajnában és bár erről nem beszéltünk, de szerintem soha nem dolgozta fel, miért került oda. Talán azért, mert Horthy Magyarországa hadat üzent a Szovjetuniónak és ezzel úgy nagyjából mindent elbaszott. A következményekkel minden történelmet ismerő ember tisztában van.

Egy apró kiegészítés: a legjobb gyerekkori barátom apja a Budai Önkéntes Ezred tagjaként a szovjetek oldalán harcolt a Vár ostrománál. Szerintem az apámmal soha nem beszélték ezt meg, de arra emlékszem, hogy ha a Pistivel fociztunk és úgy alakult, szívesen beálltak egymás ellen focizni.

Még annyit: nem állítom, hogy büszke vagyok az apámra -hogy utolsó töltényig kitartott- azt azért szeretném leszögezni, hogy apám családja (Rokobauerek) az 1938-as népszámlálásnál nem vallották magukat németnek. Nem is telepítették ki őket. Az már más kérdés, hogy 1967-ben, amikor érettségiztem, pontosan tudtam (német nemzetiségi gimnáziumba jártam), ha kimegyek a rokonokhoz, két héten belül állampolgárságot és egyetemi ösztöndíjat kapok. Nem mentem. Persze, most mindenki azt kérdezi, hogy utólag mit gondolok. Hülye voltam, vagy hazafi? Hát ezen még gondolkodnom kell.”

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nuknuk
2023. február 22. 10:41
Apád akkor - tolmács volt az USA hadseregben - Auschwitzban szervezte a felkelést - védte a budai várat ... el kellene már dönteni, hogy mit csinált apád. Talán a SU-ban volt éppen?
Robertoo
2023. február 20. 19:53
Igyál meg egy whiskyt, és bújj vissza paplanod alá, vén majom!
Bell & Sebastian
2023. február 20. 18:16
Akkurátusan utánanézett, lehetett-e nyolcvannyolcassal közvetlen célra laposan lőni, mert az apja hátha nem mond igazat. Hamvas Henrietta, menj te a picsába.
Európai téridő
2023. február 20. 17:33
"Visszatérve az apámhoz, ő lehúzott két évet Ukrajnában és bár erről nem beszéltünk, de szerintem soha nem dolgozta fel, miért került oda. Talán azért, mert Horthy Magyarországa hadat üzent a Szovjetuniónak és ezzel úgy nagyjából mindent elbaszott. A következményekkel minden történelmet ismerő ember tisztában van." - azzal pedig nem, hogy az alternatíva az ország megszállása lett volna, már 1941-ben. Most azért tehejük meg, hogy nem csatlakozunk az üvöltő falkához, mert ez a veszély közvetlen fenyegetésként nem hangzott még el, nem úgy, mint Hitler, Horthy, Darányi és mások "megbeszélésein", amelyekről a feljegyzések - ki érti miért - el is tűntek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!