Nagy Feró: Kicsit fideszes szemüvegen keresztül nézem a korszakot

2023. január 25. 20:30

A zenész szerint azokat a dolgokat, amelyeket a kommunista diktatúra idején alkottak, helyükön kell kezelni.

2023. január 25. 20:30
null

„Nekünk írták a dalt!” – A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig címmel nyílt meg nemrég a Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása. A tárlat része Nagy Feró munkássága is. Ennek kapcsán is kérdezte a Kossuth-díjas előadóművészt, a Beatrice frontemberét a Spirit FM.

Nagy Feró az Aktuál című műsornak adott interjúban többek között elmondta: úgy látja,

A zenész a beszélgetés során felidézte pályájának kezdetét is. Elhangzott, hogy ők (a Beatrice) egy rétegnek, a marginális értelmiségnek szerettek volna zenélni,ami „egy darabig sikerült is”, de mint mondta, ebből nagyon nehéz megélni. Márpedig új felszerelést kell venni időről időre, ezért az embernek „vannak megalkuvásai” – tette hozzá.

A nagykoncertek ideje lejárt

A műsorvezető kitért arra is, hogy az egykori, budapesti kultikus klubokból napjainkra szinte semmi nem maradt, ugyanakkor a romkocsmák népszerűek a fővárosban. Nagy Feró erre úgy regált, hogy szerinte „a nagykoncertek ideje lejárt, és nincsenek is már olyan zenekarok, amelyek a nagy arénákat megtöltenék”. Megjegyezte, hogy ők is gondolkodnak azon, hogy romkocsmákba menjenek zenélni. „A közönséghez közel kell lenni” – hangsúlyozta az előadó.

Arra a kérdésre, hogy megúszható-e hogy ne blokkokon, ellentétes politikai erőkön keresztül nézzük a korszakot, Nagy Feró azt felelte, hogy „akinek fideszes szemüvege van, az azon keresztül nézi. (...) De bármilyen fideszes szemüvegen keresztül nézed, Bródy János munkássága kiemelkedő.

– jelentette ki.

Helyén kell kezelni a dolgokat

A zenész ugyancsak kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg „eléggé kettős világ van, a mostani kultúrpolitika nem tud korlátlanul uralkodni a kultúrán”, de úgy látja, a Fidesz még nem vette át teljes egészében a hatalmat ezen a területen.

Nagy Feró gondolatait azzal zárta, hogy felhívta a figyelmet arra, hogy azokat a dolgokat, amelyeket a kommunista diktatúra idején alkottak, helyükön kell kezelni.

A teljes beszélgetést alább hallgathatják meg:

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AyaHunasca
2023. január 26. 12:21
Megy az after, püföl a psytrance, meg az industrial hard techno és mindig van valami hülye, aki benyomja a 8 óra munkát, ezzel teljesen elrontva a bulit... Bár tini koromban énis ezt csináltam xd
tartarossz.blog
2023. január 26. 12:04
Ez a zene Fero nem a Beatrice! https://www.youtube.com/watch?v=CT9LgIhZDcU https://www.youtube.com/watch?v=2a695Y2LNdQ Ady Endre vátesz volt https://www.youtube.com/watch?v=W3M6PUeyqi8
tartarossz.blog
2023. január 26. 11:39
Nem volt kommunizmus, hanem szocializmus volt. Kádár valósan is gondolta azt, hogy a szocializmus a magyar nép releváns népképviselete - tehát bár nem demokrácia, de releváns népképviselet, azt is megemlítette 1956 után, ahol tömegek fogadták a beszédét, hogy 300 ezer magyar burzsoá miatt nem lett volna sportszerű a nép ellenében tennie, tehát ennek tekintetében ha a demokrácia népképviselet, akkor valahol Kádár a legnagyobb demokrata is volt egyben még akkor is ha nem.
llnnhegyi
2023. január 26. 10:47
Egy Feró ( Beatrice) többet ér, mint 100 Bródy! 32 év elmúlt. Így jártunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!