Nagy Márton: Nem történt gazdaságpolitikai hiba

2022. december 15. 10:13

„Erre a gazdaságra senki ne mondja, hogy egyensúlytalanságban van” – fogalmaz a gazdaságfejlesztési miniszter.

2022. december 15. 10:13
null

Nem lehet egyik pillanatról a másikra megúszni ezt a válságot – kezdte a beszédét Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány konferenciáján, tudósít a Világgazdaság. A tárcavezető szerint a magyar gazdaság nem úgy került bele a válságba, hogy egyensúlytalanság jellemezte volna.

„Magyarország cserearány-romlást szenvedett el az energiaárak felrobbanása miatt” – fogalmazott a miniszter. Viszont a növekedéssel párhuzamosan volt hatékonyságjavulás is, így szerinte nem lettünk kitettebbek energiafüggőség terén.

Energia

Nagy Márton rámutatott: idei évtől 10 milliárd euróval többet fizetünk az energiáért.

Ez egy tragédia

– tette hozzá. Az összeg egy része a vállalkozásoktól esik ki, a másik része a közszolgáltatásokból.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország energiakitettsége nem növekedett, ez egy árhatás a miniszter szerint, ugyanakkor ezt elszenvedjük, amit finanszírozni kell. Ezért nőtt meg a folyó fizetési mérleg hiánya. Ugyanakkor ha kiszedjük a cserearány-romlást a külkereskedelmi mérlegből, akkor többletet mutat.

„Jelen pillanatban mind a folyó fizetés mérleg, mind a költségvetés, nemhogy egyensúlyban van, hanem többletet mutat.

Erre a gazdaságra senki ne mondja, hogy egyensúlytalanságban van. Nem történt gazdaságpolitikai hiba

– szögezte le a tárcavezető.

Infláció

Nagy szerint decemberben két százalékkal növeli az inflációt az üzemanyagársapka kivezetése. A tárcavezető hozzátette, 25-26 százalékon tetőzhet, ami nyáron erősen csökkenhet, de az év végén szerinte már egyjegyű lesz.

A portál arról ír, hogy recessziós fenyegetettség van a tárcavezető szerint, jelezte, hogy ez sem Amerikában, sem Ázsiában nem jelentkezik.

Nem globális világválság van, hanem európai gazdaság válság van

– tette egyértelművé Nagy Márton. Kiemelte, hogy egyre több európai ország kerülhet recesszióba, Németországban, Olaszországban és Svédországban is reális esély van, ugyanakkor Kelet-Közép-Európa ezt elkerülheti. A tárcavezető úgy véli, idén nagyon jó esély van egy 5 százalékos növekedésre idehaza, jövőre pedig összejöhet az 1,5 százalék.

Nyitóképen Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NDAP1945
2022. december 15. 14:11
Matölcsyt kell a gazdaság élére tenni, Nagy Márton rossz váltás volt, alkalmatlan
Namond
2022. december 15. 13:22
"Nagy Márton rámutatott: idei évtől 10 milliárd euróval többet fizetünk az energiáért. Ezért nőtt meg a folyó fizetési mérleg hiánya. Ugyanakkor ha kiszedjük a cserearány-romlást a külkereskedelmi mérlegből, akkor többletet mutat." Azaz, ha a cserearány-romlás kiszedésén a forint árfolyamromlásától eltekintést értjük. „Jelen pillanatban mind a folyó fizetés mérleg, mind a költségvetés, nemhogy egyensúlyban van, hanem többletet mutat." - mondja a Nagy Márton. Ezt nem igazán igazolja a KSH kimutatása, 17.1.1.32. Magyarország fizetési mérlege, mely szerint a folyó fizetési mérleg 2019-2021 között -1 148 -1 561 -6 426 egyenleget mutat. https://www.ksh.hu/stadat_files/kkr/hu/kkr0032.html Ami nem javult 2022-ben sem, az I. és II. n.évben -2 467 -2 630 millió euró. (mindenki szorozza be 400-al.) https://www.ksh.hu/stadat_files/kkr/hu/kkr0062.html Nagy Márton Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány konferenciáján elmondott szavai ellenére a magyar gazdaság úgy került bele a válságba, hogy egyensúlytalanság jellemezte, a napi használati cikkek beszerzése - az önellátás hiánya miatt - és a jegybank nemzeti valuta védelmi hiányosságai - az árfolyamot erősítő két-három évet késő, uniós töke-transzferre számítás ostobasága miatt - nagyon, nagyon kitett az európai és globális folyamatoknak. Orbán, gazdaságpolitikában egy segg, a mezőgazdaságban "szakmai", azaz a földek humusztartalma iránt érdektelen NER tőkések - netán mint őstermelők, 200 hektár felett - küszöbölik ki a valódi versenyt, az iparban a NER kegyeltjei kedvük szerint veszik át a sikeresnek tűnő vállalkozásokat (ha nem engednek az átvételnek, elsüllyesztik őket), mig a pénzpiacon tombolnak a forint ellen befektető NER kegyeltek, Vajon Ádám Matolcsy fia is köztük van, ezért nincs MNB vizsgálat?
Akitlosz
2022. december 15. 12:12
"„Erre a gazdaságra senki ne mondja, hogy egyensúlytalanságban van” – fogalmaz a gazdaságfejlesztési miniszter." Akkor is van, ha nem mondja senki. Az állam ugyanis folyamatosa többet költ a bevételeinél, hiány, infláció, államadósságnövelés van, aminek a hatásai a gazdaságra zúdulnak. Egy egyensúlyban lévő gazdaságban a pénz stabil, mert az állam felelős, tisztességes és nem rontja a pénzt, hogy a túlköltekezését részben abból fizesse. Sohasem volt a forint egyensúlyban, így a gazdaság sem. Az államadósságot is hosszú évtizedek óta növeli az állam. Az sem az egyensúly jele.
Kup Lung
2022. december 15. 12:01
A cserearány romlás valóban alánk tett. Energia, import drágulás (forint gyengülés miatt) de fémek is. ---- De ez már 2021 utolsó negyedévében bekövetkezett! Nézzük már meg. A 20222 első negyedéve csak rátett. ---- Ezért mondtam akkor h. felettébb meglep h. ennek ellenére keresletnövekedést fűt úgy a kormány h. túl sok pénzt adott az embereknek. Fogyasztás nőtt , import nőtt. ---- Ilyenkor ha cserearány romlást szenvedünk el még teszünk rá egy lapáttal... Hm. ---- Mi a normál gondolkodás : külső tényező romlása előtt az általunk termelt 100 egységért eddig kaptunk exportban szintén 100 egység viszont árut importban. Ha megbillent ez a külső tényező akkor h. egyensúlyba maradjak 100 egység termelésemnél (amit nem tudtam hirtelen növelni ugye mert a kereslet a világban nem nő a termékeimre) akkor visszafogom magam és viszont importálok csak 90 egységet. Egyensúlyba maradok. ---- Erre fel mi importáltunk 110 egységet, dőzsölünk, fogyasztunk. Megbillent mindenünk. ---- Ok. A politika más fajta állat. Meg Putyin is hogy hogy éppen a választási évünkben tudott háborút is indítani ami tartós cserearány romlást okoz ráadásul! Nekünk kéne legjobban utálni épp ezért :) ----
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!