Nincs többé rés a magyar pajzson? Célkeresztben a légvédelem fejlesztése

2022. november 25. 06:18

2023-ban érkeznek Magyarországra a világ legmodernebb légvédelmi rendszerének lokátorai. Utánajártunk, mit tudnak az ELM–2084-esek.

2022. november 25. 06:18
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Látva az Ukrajnában zajló harci cselekményeket,

rendkívül jól fog jönni Magyarországnak az az izraeli, felderítésre és tűzvezérlésre is alkalmas lokátorrendszer,

amelyet jövőre fog rendszeresíteni a Magyar Honvédség, főleg, hogy úgy valódi honi légvédelemről nem igen lehetett beszélni az elmúlt 20-25 évben, fogalmazott megkeresésünkre Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő.

„Ugyanolyan típusú fenyegetésekre tervezték az ELM–2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi, tüzérségi felderítő és tűzvezérlő radarokat, amelyek a szomszédban zajló háborúban is megmutatták milyen komoly potenciállal rendelkeznek” – utalt a hadtörténész az ukrán infrastruktúra elleni tömeges rakéta, illetve a földi összecsapásokban általánossá vált dróntámadásokra.

Utóbbiaknak hiába kicsi a radarkeresztmetszete, az ELM–2084 egy modern szintetikus apertúrájú radar, ezért a kisméretű drónokat is képes érzékelni, mondta a szakértő, kihangsúlyozva, hogy ezek az úgynevezett AESA-radarok jelentik a csúcstechnikát ezen a piacon. (Az AESA, magyarul aktív fázis vezérelt antenna elvén működő berendezés nem egyetlen adóantennával, hanem számos egymás mellé helyezett modullal rendelkezik, ezért a radar fizikai mozgatása nélkül képes nagy terület ellenőrzésére, sőt kisebb célpontok detektálására is.)

Megjegyezte, a drónok felismerése, elpusztítása kiemelt fontosságú feladat a mai harctereken, hiszen több videó is kering már arról az interneten, hogy már gyalogos raj szinten is használnak ilyen eszközöket megfigyelésre, felderítésre, és tűztámogatásra.

A honvédelmi tárca vezetőjének, Szalay-Bobrovniczky Kristóf bejelentése nyomán, amelyről a Mandiner is beszámolt, a 11 radarról szóló „csomagot” úgy kell elképzelni: érkezik 5 darab légtérfigyelő radar, illetve 6 darab, akár teherautóra is szerelhető mobilegység.

„Utóbbiak segítségével a honvédség szert tesz az úgy nevezett counter-battery képességre. Azaz

– mutatott rá a szakértő, kiemelve, hogy már egy tesztelt, és éles bevetéseken bizonyított rendszerről van szó, amely Izraelben, már meg mutatta, mire is képes.

De pontosan mit is tud a radar?

Tüzérségi felderítőradarként alkalmazva, 120 fokos lefedettség mellett 100 kilométer távolságig képes percenként 200 célnál (!) a gránátok, tüzérségi lövedékek, rakéták becsapódási pontjának meghatározására, valamint az indítás helyének azonosítására is.

Az ELM–2084 akár több sugárnyaláb-együttes alkalmazásával képes biztosítani egy háromdimenziós, valós idejű légi helyzetképet, az ellenség aktív és passzív elektronikai zavarása esetén is. Légi célok esetén a lokátor képes folyamatosan 360 fokos lefedettséggel, akár 470 kilométer maximális felderítési távolsággal, egyszerre akár 1100 (!) légi cél adatait feldolgozni. Szükség esetén további integrálható adatkapcsolati rendszerei segítségével képes különböző rakétavédelmi, légvédelmi rendszerek elfogó eszközeinek irányítására – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Kérdésünkre, amely szerint lehet-e ezek után rés a pajzson, Somkuti azt felelte, egy tömeges, túlterheléses támadás ellen az ELM–2084 sem gyógyír, úgy fogalmazott, hogy „nincs legyőzhetetlen rendszer”, azonban ezek az eszközök a szovjet érából itt maradt technológiához képest óriási előrelépést jelentenek, különösen a modern fenyegetések, elsősorban a drónok ellen.

Az izraeli IAI ELTA cég AESA-radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség a régi szovjet P–37, PRV–17 és SZT–68U típusú rádiólokátorait váltják le majd le. A lokátorok rendszerintegrációját a magyar haderőfejlesztéshez sok szálon kötődő német hadiipari konszern, a Rheinmetall kanadai leányvállalata végzi, aminek oka, hogy a NATO-szövetséges észak-amerikai országban már hadrendben áll az IAI ELTA berendezése. Magyarország mellett a cseh és a szlovák hadsereg is az ELM–2084 mellett döntött, de a már említett Izrael mellett – amely a Vaskupola-rendszerben alkalmazza ezt a fajta lokátort – Kanada, Szingapúr, Finnország, Vietnam és India is rendszeressítette ezt a felderítő és célkövető eszközt.

Nyitókép: Facebook 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemox
2022. november 25. 12:01
Valamiért mindenki nagyon bunkó ez alatt a cikk alatt, mikor igaziból az, hogy Magyarországnak lesz egy működő radarrendszere ahelyett, hogy eddig nem volt.... Az mindenkinek jó, nem?
masikhozzaszolo
2022. november 25. 11:57
Első hsz.: Majd a következő ruszki drón levizsgáztatja a rendszert. Honnan van most támadás ellenünk? Le kell hogy írjam? Kezdem messziről: Amerika USA, Nyugat-Európa, cseh, szlovák, lengyel, szlovén, horvát. Kelet: Románia Tudom, hülye vagyok, hogy az első rakétákat nyugatról várom. De hát olyan a viszony. Német, holland, francia.
káli
2022. november 25. 10:46
Már megint hazudtok, vaskupola, az! Komolyan ki hiszi el ezeket a szarokat a birkákon kívül?
nuknuk
2022. november 25. 10:22
Hülyeség. Bármilyen is a védelem 5-10 év múlva elavul ás lófaszt sem ér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!