Az ellenzék amerikai támogatásának a szálai a CIA-ig érnek

2022. november 25. 11:01

A National Endowment for Democracy kapcsolatba hozható az Action for Democracyval, amelytől milliárdokat kaptak baloldali szervezetek – írja az Origó.

2022. november 25. 11:01
null

Az Action for Democracy (AfD) – amely a baloldal választási kampányát milliárdokkal támogatta – kapcsolatrendszere egészen a CIA-ig ér el, írja az Origó a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szerdán közzétett jelentésére hivatkozva. A nemzetbiztonsági szolgálatok ugyanis feltárták, hogy az AfD kapcsolatba hozható a National Endowment for Democracyval (NED), amelyet gyakran úgy emlegetnek, mint „a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön”.

A NED szerint aggósztóvá vált a magyar belpolitikai helyzet

A lap utal arra, hogy Allen Weinstein – aki részt vett a NED 1983-as létrehozásában – 1991-ben azt mondta, amit csinálnak, annak a nagy részét 25 évvel korábban a CIA rejtetten csinálta. A szervezet – amely fő céljának a demokratikus folyamatok támogatását tekinti a világ országaiban – a portál szerint részt vett a belarusz ellenzéki elnökjelölt 2006-os kampányában, a 2011-ES „arab tavasz” során ellenzéki pártokat támogatott, nagyobb összeget adott a Kínában élő ujguroknak, 2019-ben hong-kongi civil alapítványokat is finanszírozott. A NED éves előirányzatot kap az USA költségvetéséből – 2019-ben például 135 millió dollárból gazdálkodott – és

civil szervezetként kongresszusi felügyelet alatt áll.

A NED egyébként az 1990-es évek végén fejezte be aktív magyarországi tevékenységét, amikor biztossá vált hazánk NATO-csatlakozása. „2014-ben a NED vezetősége úgy értékelte, hogy a magyar belpolitikai helyzet annyira aggasztóvá vált, hogy intenzív gondolkodási folyamat kezdődött a magyarországi tevékenységük újrakezdéséről. Amennyiben a szervezet az ismételt magyarországi megjelenés mellett dönt, úgy nem kíván magyarországi irodát nyitni, hanem magyar partnereket keres, akiken keresztül érvényesítheti céljait” – szerepel a nyilvánosságra hozott beszámolóban.

Ennek tükrében még érdekesebb a NED-hez kötődő Action for Democracy tevékenysége. A Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, Korányi Dávid által irányított szervezet mintegy 3 milliárd forinttal segítette a baloldal választási kampányát. A Márki-Zay Péter által életre hívott Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) 1,8 milliárd, a DK-közeli Ezalényeg.hu kiadója, az Oraculum 2020 Kft. több mint 1 milliárd, a DatAdat-cégcsoport közel 150 millió, a Gemius Hungary Kft. pedig mintegy 3 millió forintot kapott az AfD-től.

Gansperger: az ellenzék mozgása mögött külföldi erők és finanszírozók állnak

A fenti összegekből az MMM 1,4 milliárdot, az Oraculum 2020 Kft. pedig 324 millió forintot továbbított a Bajnai Gordon volt kormányfő és a Ficsor Ádám egykori titokminiszter érdekeltségébe tartozó DatAdat-csoporthoz. Bajnai és Ficsor is jó amerikai kapcsolatokkal rendelkezik, az akkor titkosszolgálati miniszternek jelölt Ficsort érdemesnek találták arra, hogy részt vegyen az amerikai külügyminisztérium külföldieknek szóló vezetői programjában (IVLP – International Visitors Leadership Program) is. Ficsor mindössze öt hónapig volt titkosszolgálati miniszter, majd amiatt mondott le posztjáról, hogy összeférhetetlennek tartja a miniszterséget azzal, hogy indulni kíván az MSZP jelöltjeként a 2010-es választásokon.

Az Index azonban korábban azt írta, a váratlan lemondás valódi oka az volt, hogy Ficsor – azután, hogy 

belelátott a magyar szolgálatok működésébe és hozzáfért szenzitív anyagokhoz

– elfogadta az amerikaiak meghívását, és kiutazott, hogy részt vegyen az IVLP-programban. Az Origó emlékztet, hogy a 2010-es választások után nem sokkal Bajnai Gordon is Amerikába ment, hogy ott vállaljon el egy vendégelőadói pozíciót a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen.

Bajnai bizalmasa, Gansperger Gyula azt mondta a volt kormányfőről, „Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött – én azt gondolom – külföldi erők és finanszírozók állnak. (...) Ugye, kik ezek az erők? Ugye, egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része, azok a nagytőkés csoportok, Németország, Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon”.

Nyitókép: Mandiner-olvasó

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dezilluzionista
2022. november 25. 15:31
Nohiszen.
Kristály
2022. november 25. 14:49
A dolgok nyilvánosságra hozatala után 2 lehetőség közzül lehessen választani vagy lehagyják az országot a családjaikkal visszatérés nélkül vagy elfogadják mint hazaárulók az ítéletet 30-40- 50 év börtön.
zorroro
2022. november 25. 13:24
1. A legújabb fidesznyák propaganda szerint tehát a világ legjelentősebb, legerősebb titkosszolgálata (CIA) megpróbálná befolyásolni a magyar belpolitikát, de annyira bénák meg lúzerek, hogy semmit nem tudnak kezdeni egy mezítlábas lókupec (meg az ő zseniális ragyástonyójának) 12 éve tartó rendületlen "kétharmadával". 2. Magyarország kormányát és a lókupecet viszont de facto egy másik titkosszolgálat (kögöbö) irányítja közvetlenül, és ezt az egész világ tudja (ja, erről nem szól a fidesznyák propaganda).
zolizolizoltan
2022. november 25. 12:17
Rogán titkosszolgálata, a NIK összekötötte a bajuszt a CIA-val . Mi lesz ebből?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!