Kegyetlenül beleszállt a Momentumba az Amerikai Népszava

2022. november 16. 18:36

A lap Gelencsér Ferencet egy „nyilas, hungarista vezetőhöz” hasonlította, aki „szélsőjobboldali pártot épít”.

2022. november 16. 18:36
null

„A Jobbik ideológiája felé nyitottságot nevezi a Momentum elnöke sokszínűségnek” címmel jelent meg cikk az Amerikai Népszavában. A lap arra reagált, hogy kedden Stummer János, a Jobbik volt országgyűlési képviselője bejelentette, csatlakozik a Momentum Mozgalomhoz.

Stummer János momentumos lesz

Stummer János volt jobbikos politikus a Facebook-oldalán jelentette be, hogy belép a Momentumba. Mint írta, meggyőződése, hogy a Momentum hazánk legjobb esélye arra, hogy a „mostaninál jobb, szerethetőbb, szabadabb Magyarországot" építsen. Kifejtette, jövök, mert ez a közösség érti, hogy ennek az országnak a valóságos helyzetéről, lehetőségeiről és kilátásairól őszintén érdemes csak beszélni."

A cikkben azt írták,

„Gelencsér a csurkista MDF-et támogató családból származik, aki Orbán Viktor egyik lelkes híve volt, akit saját elmondása szerint a 2006-os puccskísérlet indított a politika felé, méghozzá a puccsisták oldalán” – ismertette az Amerikai Népszava a pártelnök családi hátterét.

„Mint ismert, Gelencsér saját ars poetica-ját leginkább kifejező szónak a »Kitartást«, a nyilasok jelszavát választotta, mert szerinte nem helyes ezt a kifejezést “egy letűnt kor eszméjével” összekeverni. Ő csak „kitartásra” buzdítja a „vészterhes időkben az embereket” – idézték fel. 

„Kitartás" - üzeni követőinek a Momentum elnöke

„Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, egyben a párt országgyűlési képviselője bejelentkezett az egyszavas üzeneteket a közösségi oldalukra kiíró közéleti személyiségek sorába. "Kitartás" - üzeni követőinek, megspékelve egy kis piros-fehér-zöld lobogóval. Többen szóvá tették neki, hogy mégis csak így köszöntötték egymást a nyilasok, de ő kimagyarázta magát: "szerintem ennyire vészterhes időkben kitartásra biztatni az embereket nem összekeverendő egy letűnt kor torz eszméjével".

Gelencsér „úgy néz ki, mint egy nyilas, hungarista pártvezető”

Az Amerikai Népszava arra is kitért, hogy 1956 évfordulóján „Gelencsér néhány hozzá hűséges momentumos janicsárral Novák Előd nyomdokaiba lépett, amikor a Szabadság-téri volt szovjet hősi emlékművet támadta meg, amely azoknak a volt szovjet katonáknak állít emléket, akik a zsidókat Dunába lövő, egymást »Kitartás« jelszóval köszöntő nyilasok rémuralma alól szabadították fel Budapestet, és megmentettek több ezer zsidót a biztos haláltól. Ezért az emlékmű támadása mindig antiszemita tartalmat hordozott, ennek megfelelően ezeket a támadásokat nyilasok, hungaristák és nácik indították, most pedig a Momentum”.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy Gelencsér minden nyilvános megnyilvánulásán a személye köré szerveződő új emberek társaságában jelenik meg, s

„Érdekes, hogy a párt elnökét még nem láttuk a Momentum liberális demokrata, szociáldemokrata érzelmű vezetőivel közös képen, mintha azok már nem is léteznének vagy nem lennének a párt tagjai. Donáth Anna, Berg Dániel, Cseh Katalin és mások eltűntek. Mindez arra utal, hogy Gelencsér elfoglalta a pártot, s nem egy elnök a sok közül: szisztematikusan épít alig burkoltan szélsőjobboldali pártot” – hangsúlyozta az Amerikai Népszava.

„A Momentumba megérkezett az új Orbán Viktor”

Hozzátették, „a Momentumba megérkezett az új Orbán Viktor, aki ugyanazt a pályát futja be, mint az elődje, és a “nemzeti liberalizmustól” minden bizonnyal eljut a nyílt nácizmushoz, akárcsak a fajkeveredést elutasító Orbán”. (...) 

Ezután arra irányították az olvasók figyelmét, hogy „a Momentumot egykor fiatal liberális demokraták alapították, amelynek gyökerei a magyar liberális hagymányokba nyúltak vissza.

de nem is lenne benne helye egy jobbikosnak. A Gelencsér-vezette Momentum már nem azonos azzal a Momentummal, amelyet még Fekete-Győr András és társai alapítottak, amely magán viselte a fiatalok által alapított pártok gyerekbetegségeit, de világosan elhatárolta magát a szélsőjobboldaltól, a nyilasoktól, hungaristáktól, náciktól és antiszemitáktól. Nem csupán kódolva, mint Gelencsér” – írta az Amerikai Népszava.

Takarítsák el a gusztustalan, kegyeletsértő bombás plakátokat a magyar utcákról!

„Ez a valóság a szomszédunkban! Emberek százai, ezrei halnak meg. Vannak, akik a fronton, mások a hátországban, a tegnapihoz hasonló támadásokban veszítik életüket. Számukra a bombák nem undorító kommunikációs szimbólumok, hanem a gyűlölet pusztító valósága. Ezeknek és a tegnap Lengyelországban becsapódott rakéta fényében kiváltképpen el kellene tüntetni a kegyeletsértő kormányzati plakátokat.

Nyitókép: Gelencsér Ferenc Facebook-oldala

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2022. november 17. 16:48
Van egy bája amikor egy büdös Európagyilkos náci lap mond másokról véleményt. Köp. Egy a pöcegödör - libsi-komcsi-náci csürhe. Akkor most mit is vergődnek? Nyomorékok.
szürkeSzarvas
2022. november 17. 12:27
A Bartus 'odabasz. Zavar az erőben. :)
irondome
2022. november 17. 10:44
Az amerikai népszava nem lap, hanem a gyűlölet- és rágalomvezér BL blogjává züllesztett egyszemélyes portál (aminek birtokába a szoclib kormányzás idején jutott elgondolkodtató körülmények között és elgondolkodtató célból). A mandiner szégyene hogy immár folyamatosan szemlézi. Ettől függetlenül én a momentumot hazaárulók, keresztény- és magyargyűlölők csoportosulásának tartom, akik a bukrán zselé őrültségének szintjét idézik, de nem vagyok kiváncsi h BL mit firkál róluk, mint ahogy semmire sem, amit BL kiokád magából. BL valódi arcáról ld: https://pestisracok.hu/akik-nem-hiperpasszivan-hasznaljak-az-anglius-nyelvet-mi-a-kozos-denoix-titkos-munkatarsban-bartus-laszloban-es-george-lazarban/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202208 https://pestisracok.hu/milliardos-vagyonok-floridai-ingatlanok-es-kokemeny-uszitas-igy-mulatnak-a-szegeny-emberek-nagy-baloldali-gyamolitoi/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202208
Reszelő Aladár
2022. november 17. 09:01
Itt miden pofon jó helyen van. Amúgy Bartus világképe meglehetősen szélsőséges, vagy valaki jó szélliberális, vagy nettó náci, azaz a vészkorszakot akarja tegnaptól visszaállítani. Aki semleges maradna, az kollaboráns áruló, tehát náci.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!