Történész a szovjet emlékmű körbekerítéséről: Hitelesebb lett volna, ha a munkácsi Turul-szobor eltávolítása ellen is tiltakoznak

2022. október 29. 07:36

Máthé Áron is boldogabb lenne, ha ez az emlékmű nem a Szabadság téren lenne, hiszen nekünk, magyaroknak mindez a külföldi megszállást és a kommunizmust is jelenti, viszont nemzetközi egyezmény rendelkezik róla.

2022. október 29. 07:36
null

A Momentum vezető politikusai hosszú idő után úgy gondolhatták, valamilyen látványos akcióval be jó lenne bekerülniük a hírek fő sodrába, s a múlt szombaton egy hatalmas magyar zászlóval körbekerítették a Szabadság téri szovjet emlékművet. Gelencsér Ferenc elnök azt írta a Facebook-oldalára, „Gyalázatos, hogy a mai napig Budapest főterén van a Szovjet megszállás emlékműve. Ha elvinni nem is tudtuk, egy kicsit alakítottunk rajta”.

Nem aratott osztatlan elismerést

A performanszuk azonban a szövetségeseik körében, a balliberális térfélen sem aratott osztatlan elismerést. Vásárhelyi Mária a közösségi oldalán szegezte nekik a kérdést: „Hiányoztatok a történelemóráról? Vagy már a ti időtökben is hiány volt történelemtanárból? Majd azon nyomban képbe is helyezte a momentumosokat: „Mert ha tanultatok történelmet, akkor tudnotok kéne, hogy a szovjet katonai emlékmű nem az orosz megszállók, hanem a II. világháborúban Európa és Magyarország felszabadítása során

életüket vesztett katonák emlékét őrzi.” 

Vágó István pedig azt vetette a szemükre, hogy ez a megmozdulás nagyon hasonlít Novák Előd 2015-ös kalapácsos akciójához: „Biztos, hogy a Momentumnak épp Novák Előd nyomdokain kell haladnia – még ha kalapács nélkül is?” – tette fel a kérdést a DK-s politikus.

Hiba lenne kockáztatni

Máthé Áron óvatosságra, megfontoltságra int ebben a kérdésben, szerinte károsak az ilyen hatásvadász akciók. A történész azt mondta a Mandinernek, ő is boldogabb lenne, ha ez az emlékmű – amely eredetileg hősi halottak sírhelye volt – nem a Szabadság téren lenne, hiszen nekünk, magyaroknak mindez a külföldi megszállást és a kommunizmust is jelenti. Viszont nemzetközi egyezmény rendelkezik az emlékműről és eredetileg hősi halottak temetkezési helye. És persze a katonai temetők ügyét nem is kérdőjelezi meg senki.

Másfelől pedig durván fogalmazva „cserealapnak” számít a Don-kanyari magyar temetőért, illetve a málinkij robotra elhurcoltak sírhelyeiért. S hiba lenne megkockáztatni, hogy veszélybe kerüljenek az elhunyt katonáink, elhurcoltjaink méltó nyughelyei. Egyébként pedig sem Bécsből, sem Berlinből nem érkeznek arról hírek, hogy az ottani, jóval komolyabb, grandiózusabb szovjet emlékművek ottlétét bárki megkérdőjelezné vagy el akarná távolítani. De ott van Brüsszelben

a Rue de la Stalingrad is, arról sem hallani, hogy át akarnák nevezni.

Az oroszok számára ugyanis a Szovjetunió második világháborús szerepe szent és megkérdőjelezhetetlen, ők továbbra is az egykori a szovjet antifasizmus mítoszából indulnak ki, és minden ilyen emlékmű, sírhely ennek a bizonyítékát jelenti – jelentette ki Máthé Áron. Hozzátette: bármilyen politikai akció akkor lenne hiteles, ha aki ezt csinálja, az – mondjuk – a munkácsi Turul-szobor eltávolítása miatt is tiltakozott volna. Kerítsék körbe a Turul megmaradt talapzatát is nemzeti színű szalaggal – fejtette ki végül.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. október 29. 15:54
Szerintem sem odavaló, de magyar katonák sirjai is vannak Oroszországban, szóval jobb békénhagyni. A történésznek a turullal viszont nagyon igaza van, de ezektől a eurolibsi cselédektől nagyon messze áll a nemzeti érzés.
elfújta az ellenszél
2022. október 29. 14:08
Értelmezhetetlen akció, hiszen egyaránt jelentheti a szeretet vagy az elutasítás kifejezését, vagy mindkettőt/egyiket se. A magyar zászlóval mindenesetre tiszteletlenség így bánni Nem gondolták ezt végig, csak rájuk jött a viszketegség
Tidal_wave
2022. október 29. 13:26
"Rue de la Stalingrad" Helyesen: Rue Stalingrad
Rizsa
2022. október 29. 12:04
Ahhoz túl ostobák és gyáva segnyalók !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!