Karácsony stábjából „örökölt” amerikai szakértők, „bizonytalanság” és az elrendelt nyomozás – itt tart a baloldali dollárdili

2022. október 11. 14:55

Körbejártuk, hol tart most a baloldali kampánypénzek körüli botrány.

2022. október 11. 14:55
null

Cikkünk tartalmából:

  • Az ellenzék bukott miniszterelnök-jelöltjének mozgalma összesen 1,8 milliárd forintnyi adományt kapott az USA-ból.
  • A rendőrség feljelentés-kiegészítést rendelt el Márki-Zay Péter kampánypénzei ügyében.

  • Sikkasztás és pénzmosás gyanújával kezdett nyomozásba a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen.

***

Az elmúlt években a magyar politikai térben nagyon óvatosan kellett fogalmaznia annak, aki az amerikai befolyásolásra utalt, ha el akarta kerülni a »konteózás«, a »paranoia«, a »sorosozás« vádját. Egészen mostanáig”fogalmazott Schiffer András egy Indexen korábban megjelent írásában a százmilliós kampánytámogatás kapcsán, amelyet Márki-Zay Péter és mozgalma kapott.

Ebből fizették a számlákat

Emlékezetes: Márki-Zay Péter egy podcastban mesélte el, hogy személyesen ő készítette el a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányelszámolását. A politikus még arra is kitért, hogy olyan dolgok is nehezítették az összesítést, hogy „még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból, több száz milliós adomány.” Az adományról szólva Márki-Zay akkor elmondta: „ennek a segítségével tudtuk kifizetni a kampány utolsó számláit.” Erről itt olvashat bővebben.

És bár a lap újságírói megpróbálták kirakni a puzzle hiányzó részeit, csak a kérdésfeltevésekig jutottak, az erős állításoktól tartózkodtak. Erről itt írtunk bővebben.

Karácsony Gergely viszont „bizonytalan” lett

És bár a hódmezővásárhelyi polgármester weboldalán közzétette kampányelszámolásukat,

Karácsony Gergely nem biztos abban, hogy úgy jöttek a kampánypénzek, ahogyan azt Márki-Zay állítja.

Erről ide kattintva olvashat bővebben. Ezen a ponton viszont olvasóinkban joggal merülhet fel a kérdés: honnan eredhet Karácsony „bizonytalansága”, miután Budapest főpolgármestere korábban maga is visszalépett Márki-Zay Péter javára?

Emlékezetes: „jó szívvel fejezi be miniszterelnök-jelölti kampányát” – fogalmazott 2021 októberében Karácsony, és arra kérte az addig őt támogató pártokat és szervezeteket, hogy a második fordulóban Márki-Zay Pétert támogassák. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.

– fogalmazott 2021 októberében Karácsony, és arra kérte az addig őt támogató pártokat és szervezeteket, hogy a második fordulóban Márki-Zay Pétert támogassák. Erről szóló cikkünket olvashatja.

Kiderült: Karácsony visszalépett, de tanácsadói maradhattak a kampányban

A főpolgármester bizonytalansága kapcsán további érdekesség, hogy – mint azt keddi írásában a Kontra is felidézi – egy májusi Facebook-bejegyzésében

Márki-Zay Péter bejegyzésének vonatkozó részletét itt olvashatja vissza:

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

 A Válasz Online nevű portálnak adott interjújában

a hódmezővásárhelyi polgármester pedig még arra is kitért, hogy nem ő szervezte a Wesley Clarkkal való beszélgetést és a tervezett Zelenszkij-videohívást sem.

Az interjú kapcsolódó részletét az alábbiakban olvashatja vissza:

Fotó: Képernyőmentés, valaszonline.hu
Fotó: Képernyőmentés, valaszonline.hu

***

Wesley Clark és Márki-Zay beszélgetéséről

A Márki-Zay által említett beszélgetés kapcsán, Schiffer András Wesley Clarkról szólva azt írta: „a tanácsadók között talán a legnevesebb Wesley Clark nyugalmazott tábornok, akivel Márki-Zay – elmondása szerint – a választási kampány finisében konzultált.

igazgatósági tagja az Atlantic Councilnak, s a 2007-es demokrata előválasztás során Hillary Clintont támogatta.” Vele egyeztetett tehát Márki-Zay Péter, noha a politikus szerint a megbeszélést nem ő szervezte.

***

A fentiek szerint tehát bár „apró részletekből” valóban nincsen hiány a baloldal kampányfinanszírozását illetően, cikkünk írásakor csak néhány dologban lehetünk biztosak. Ilyen például, hogy

Tudjuk, hogy a rendőrség feljelentés-kiegészítést rendelt el Márki-Zay Péter kampánypénzei ügyében, valamint azt is, hogy 

sikkasztás és pénzmosás gyanújával kezdett nyomozásba a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, ismeretlen tettes ellen

– tudta meg a Mandiner. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

Kövesse velünk az ügy fejleményeit!

 

Nyitóképen: Az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezése 2021. október 23-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2022. október 11. 16:47
Annyira szánalmasak még hazudni sem tudnak ugyanazt.. Mennyi botrány kell még hogy a főpolgármesteri hivatalban is csak egy karácsony legyen ahogy 2019 ig minden évben december 24.én ?
Kristály
2022. október 11. 16:06
A büntetés példát kell statuáljon hogy ilyen ne forduljon elő.
jobbközépen
2022. október 11. 15:43
Ahogy Gerő András mondta: " Márki Zay Péter mindössze két okból nem való a politikai pályára, nem tud beszélni és nem tud hallgatni ". És most látjuk hogy milyen igaza volt, mindkét esetben.
vemiko
2022. október 11. 15:42
ideje lenne végre ellenzéket váltani! sem az országnak, sem a kormánynak...de ahogy teljesítenek saját gazdáiknak sem jó ez a balfék brigád! konstruktivitásra alkalmas, nemzeti érdekeinket első helyen tartó, vitaképes és érdemi hozzáadott értéket képviselő ellenzéket Magyaro.-nak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!