Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ismét házkutatást tartottak az adónyomozók a Bajnai-közeli DatAdat ügyében

2022. október 21. 12:00

Feljelentéskiegészítést tett a NAV-nál a fideszes Budai Gyula az ellenzéknek juttatott amerikai pénzek és a DatAdat-botrány legújabb fejleményeivel összefüggésben.

2022. október 21. 12:00
null

A Magyar Nemzet információi szerint újabb házkutatást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a DatAdat Professional Kft. ellen, a költségvetési csalás gyanúja miatt zajló nyomozás során. A cég egyelőre nem válaszolt a lap megkeresésére. A Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnökhöz, valamint egykori titkosszolgálati miniszteréhez, Ficsor Ádámhoz és Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnökéhez, Szigetvári Viktorhoz köthető cég az adóhatóság gyanúja szerint 2020-ban illegális módon csökkenthette fizetendő adóját, és bevallásában valótlan tartalmú nyilatkozatot téve a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott. A NAV már hónapok óta nyomozhat, miután az adóhatóságnak feltűnt a cég hirtelen bevételnövekedése az elmúlt években. 

A cég nem a bejegyzett székhelyén működött a NAV szerint

A NAV szeptember 27-én már tartott házkutatást tartott, ám ezt a DatAdat cáfolni igyekezett. Az adóhatóság később közleményt adott ki, amiben tudatták, igenis történt házkutatás. Csakhogy amikor megpróbálták lefoglalni a társaság könyvelési iratait, a cég „jogszabálysértő működése miatt” ez nem sikerült. A DatAdat ugyanis – a törvényi előírásokat megszegve – nem a bejegyzett székhelyén működött, legalábbis az adóhatóság szerint

A vezetők telefonon sem voltak hajlandók megmondani a társaság tényleges működési helyét, sőt,

az iratokat a NAV a DatAdat könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda.

Végül a dokumentumok  jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából foglalták le. A DatAdat korábbi botránya egyébként azután robbant ki, hogy a céget azzal gyanúsították, a 2022-es választás kampányában mintegy egymillió (köztük kormánypártiakat is) választót érhetett el telefonhívásokkal, sms-ekkel. 

A Bajnai-féle cég szerint lejárató kampányt folytatott ellenük a sajtó, hiszen – mint állítják – nem folytattak tiltott adathalászatot. A cég közleményében úgy fogalmazott, „Az index.hu irányításával kezdődött, majd a Mediaworks és a közmédia által továbbvitt lejárató kampány kiindulópontjában az a minden alapot teljes mértékben nélkülöző állítás állt, hogy a Datadat millió számra küldött ki kéretlen SMS üzeneteket választópolgároknak az ellenzéki kampány megbízásából. Ez az állítás nem igaz, a Datadat ilyet nem tett és nem is működött közre ebben.” Mindenesetre az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is vizsgálódik.

Az ellenzék kampányába beszállt az amerikai Action for Democracy

Az eset szorosan kapcsolódik az amerikai kampánydollárokhoz, hiszen a pénzből jutott a DatAdatnak is. Márki-Zay Péter ugyanis nemrég elismerte, a baloldal kampányát jelentős részben az amerikai Action for Democracy nevű szervezet részéről finanszírozták. Az ellenzék volt kormányfőjelöltje szerint több százmillió forintos támogatás érkezett a tengerentúlról (később kiderült, hogy legalább kétmilliárdos).

A Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy csütörtökön 

feljelentéskiegészítést tett a NAV-nál a fideszes Budai Gyula az ellenzéknek juttatott amerikai pénzek és a DatAdat-botrány legújabb fejleményeivel összefüggésben.

Az országgyűlési képviselő azért fordult ismét a hatósághoz, mert a DatAdat kétmilliárd forintot zsebelt be a választást megelőző tizenkét hónap alatt, de a társaság saját beszámolója szerint szinte teljes bevételük gyorsan el is tűnt, mivel mintegy 1,8 milliárd forintot költöttek el úgynevezett eladott (közvetített) szolgáltatásokra.

Az ügyben megkerestük Ficsor Ádámot, amint reagál, frissítjük a cikkünket.

Cikkünk megjelenése után reagált a sajtóban megjelent cikkekre a DatAdat és Bajnai Gordon kisebbségi tulajdonos is. Állításuk szerint tisztességesen működik a cég, nem csaltak adót, minden jogszabályt betartottak. Nyilatkozatukat itt és itt olvashatják.

és kisebbségi tulajdonos is. Állításuk szerint tisztességesen működik a cég, nem csaltak adót, minden jogszabályt betartottak. Nyilatkozatukat és olvashatják.

Nyitókép: MTI

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. október 21. 14:56
szerintem ez az egesz porhintes az ugyeszseg reszerol, hisz eddig minden adatot mar reg eltuntattek ezek a korrupt baloldaliak
szabadelvűnemzetikonzervatív
2022. október 21. 14:07
DutyiDat! De szépek lesznek a rácsok mögött. Remélem kapnak fejenként vagy 10 évet!
repulok
2022. október 21. 13:50
Hogy mer Bajnai kimenni az utcára? Nem fél, hogy egy felháborodott honfitársunk pofánvágja valamelyik disznósága miatt?
zrx8
2022. október 21. 13:49
Jó a címlapfotó, lehetne a címe: "A kép, amelyen csak a ponyva nem hazaáruló"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!