Hajnal Miklós: Belefér, hogy az ellenzéki oldalon vita legyen, de nem a dominanciaharc fogja megoldani a problémáinkat

2022. szeptember 30. 12:00

A Momentum parlamenti képviselőjét a Gyurcsány-féle árnyékkormányról és Gelencsér Ferenc pártelnök botrányáról is kérdeztük. Interjúnk.

2022. szeptember 30. 12:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A Dobrev-féle árnyékkormány meglehetősen megosztja a balliberális térfél politikusait, megmondóembereit. Ön miként minősíti, hogy felállt ez az intézmény?

Nincs még markáns véleményem róla. Úgy vélem, az ellenzéknek mindenképpen gondolkodnia kell azon, milyen tanulságokat vonjunk le az április 3-i választási eredményből. A Momentum elsősorban azt az utat járja, amit Donáth Anna az elmúlt hetek publicisztikáiban is fejtegetett. A mi közösségünkben önvizsgálat zajlik – hiszen a negyedik kétharmad után ezt nem lehet megspórolni –, a DK viszont más módszert választott. De

korainak tartom, hogy akár az árnyékkormány, akár más politikai kísérlet felett ítélkezzünk.

Az idő majd eldönti, minek mennyi értelme volt.

Már eltelt fél év, meddig tart az önvizsgálat?

Mi elég sokrétűen foglalkozunk ezzel a kérdéssel, és haladunk is előre, de hogy mikor érünk a végére, azt nehéz megmondani. Vannak olyan magyar pártok, amelyeknek évekbe telt újra felépíteniük magukat, hosszú idő alatt találtak maguknak új és hatékony eszközöket, módszereket; megemlíthetném friss példaként a Fideszt is, amely a 2019-es önkormányzati választás után jött rá, hogyan kell az online térben politizálni. Egy jó stratégiánál, politikai tartalomnál kevésbé számít, hogy hány hónap alatt készül el, inkább az a lényeg, hogy megalapozott, átgondolt legyen.

De jutottak már valamire?

Természetesen. Az önvizsgálatunk egy része a nyilvánosság előtt zajlik, s ezek első eredményeiről Donáth Anna közösségi oldaláról vagy a publicisztikáiból, interjúiból lehet többet megtudni, a munka másik része pedig a párton belül zajlik.

Önök azért keményen bírálják a DK-t. Például kijelentették, hogy még nem jött el az ideje a kormányzásra készülésnek, a napokban pedig – Gyurcsány Ferenc interjújára reagálva – úgy fogalmaztak: a vereséget közösen kell vállalni, egyik ellenzéki erőnek sem szabad a felelősséget a másikra áthárítani.

Szerintem bőven belefér, hogy az ellenzéki oldalon belül vita legyen. Hiszen mikor vitázzunk, ha nem most? A vitát kifejezetten jó dolognak tartom, ha az előremutató, ha kiderül, mit csináltunk rosszul, és a jövőben min kell változtatnunk. Ebből ugyanis kialakul az ellenzék új politikai ajánlata. Sárdobálásban, egymásra mutogatásban azonban nem veszünk részt.

A Momentumból hívott meg valakit Dobrev Klára az árnyékkormányába?

A parlamenti frakció és az elnökség tagjaiból biztosan nem, de hogy esetleg mást megkerestek-e, arról nem tudok.

Nem érzi úgy, hogy a DK az árnyékkormánnyal, egyéb nyomulásaival egyeduralomra tör a balliberális térfélen, s elsősorban a Momentum a célpont, hiszen jóformán csak önök tudják tartani a lépést Gyurcsányékkal?

Nem lehet jelenleg egyeduralomra törni, az ellenzék legnagyobb problémája az, hogy túl megosztott és túl töredezett.

Nem a dominanciaharc fogja megoldani a problémáinkat,

hanem az, ha egy erősebb és új többségbe szerveződünk. Az árnyékkormány vagy a más pártoktól érkező hasonló elképzelések egyelőre nem változtatták meg az egymás közötti erőviszonyokat. Persze, hogy mit hoz a jövő, nem lehet tudni.

Újpesten már sikerült a DK-nak a Momentumot maga alá gyűrni, hiszen a lilapárti Déri Tibor polgármester helyett a gyurcsányista Trippon Norbert fog indulni 2024-ben.

Ami ott történt, elfogadhatatlan – akkor is az lenne, ha más pártról lenne szó –, és az a minimum, hogy belső vizsgálatot indítunk. Minden párttagunk irányába egyértelművé kell tennünk, hogy országos egyeztetés és jóváhagyás nélkül ilyen súlyú döntéseket nem lehet meghozni. Ez teljesen független attól, hogy mely település és párt érintett.

Abból mi igaz, hogy leboltolták a DK-val, hogy a főváros pesti kerületeiben ők, a budaiakban pedig önök állítanak polgármesterjelöltet 2024-ben, kivéve a momentumos Soproni Tamást, aki Terézvárosban újra indulhat?

Tudomásom szerint semmi, bár nem én felelek az önkormányzati választásokért. A komolyabb egyeztetések egyébként sem kezdődtek meg. Ha önök többet tudnak, kérem, szóljanak!

Feltétlenül. Ön már kétszer is megemlítette Donáth Anna nevét, holott ő most „csupán” EP-képviselő. Miért nem Gelencsér Ferenc pártelnökre hivatkozik, amikor pártja követendő stratégiájáról beszél?

Nagyon nagyra becsülöm azt a munkát, amit Donáth Anna végez már a választás óta, hiszen rengeteget ír a témában. Remek politikai meglátásai vannak, jelenleg ő a Momentum politikai gondolkodásának meghatározó formálója. Ebben nem látok semmi kivetnivalót, mert ez nyílt párbeszéd, a párton belül bárki csatlakozhat hozzá.

A pártelnöki funkció azonban emellett rengeteg egyéb elfoglaltsággal, feladattal jár

– rendszeresen részt kell vennie egyeztetéseken, találkozókon a helyi szervezetekkel és másokkal –, amit az anyaság mellett Anna már nem tudott elvállalni. Gelencsér Ferenc viszont igen, így jó a munkamegosztás a két politikus között.

Az viszont meglehetősen pikánssá teszi a helyzetet, hogy nemrégiben Pottyondy Edina – aki augusztus végén lett Donáth Anna hivatalos tanácsadója – a YouTube-csatornáján nagyon durván nekiment Gelencsérnek a botrányos „Kitartás!”-posztja miatt, s kapott tőle rendesen Fekete-Győr András korábbi elnök is.

Pottyondy Edina nem szokta véka alá rejteni a véleményét, engem is megtalált pár hónappal ezelőtt. De én azt javasolnám a politikustársaimnak, hogy az ilyen támadásokat ne vegyék magukra. Ő fontos műsorokat készít és olyanokkal ismerteti meg a politikai véleményét, akikhez más politikusok nem érnek el. Az pedig más lapra tartozik, hogy az adott véleményével éppen egyetértek-e vagy sem.

Elfogadnám, amit mond, ha Pottyondy Edina egy hétköznapi influenszer lenne, de ő – ismétlem – Donáth Anna tanácsadója, aki a párt regnáló elnökébe szállt bele. Így sem tartja pikánsnak a helyzetet?

Pikánsnak egyáltalán nem mondanám,

hiszen semmilyen összefüggés nincs a két dolog között.

Ha jól értem, azt akarja ezzel mondani, hogy Donáth Anna azért kérte fel tanácsadónak Pottyondy Edinát, hogy csináljon ilyen videót, de erről biztosan nincsen szó...

Nem, nem, ilyet nem mondtam. Mindössze azt állítottam, nem hétköznapi dolog, hogy egy politikus tanácsadója nyilvánosan belerúg az adott párt elnökébe.

Ezt nekik – Donáth Annának, Pottyondy Edinának és Gelencsér Ferencnek – kell egymás között tisztázniuk. A jelenlegi közösségi médiás világban fel kell arra készülni, hogy ilyen kritikák érhetik az embert jobbról, balról, középről, és ezzel együtt kell tudni élni.

Nyitókép: Hajnal Miklós, a Momentum képviselője felszólal az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján, 2022. szeptember 26-án.MTI/Bruzák Noémi

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2022. október 02. 06:20
A nyomentumot is belülről fogják föl robbantani mert annyi eszük sincs h melyik a piros gomb és melyik a többi. Olyat még a világ nem látott h egy vezető 5anacsadoja neki egy a partelnoknek. Max bolsevik pártok an de ott tétje volt.... Ott kinézetét a kötél vagy golyó. Ez itt röhejes cica harc miközben az apró klán daralja őket
pumuklik
2022. szeptember 30. 15:19
Kis nyomis pöcsök, próbálnak jó pofát vágni fletó reggilijéhez! ...
Namond
2022. szeptember 30. 14:40
Minek kérdez valaki egy tanulatlan, tapasztalatlan senkiházit országos dolgokban? Pénzért?
APESZ72
2022. szeptember 30. 14:26
Kiváló ellenzéki , klasszikus - tanulatlan - hasznos idióta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!