A választói akarat ellenére, háttéralkuk segítségével ejtőernyőzik a parlamentbe Ander Balázs

2022. szeptember 28. 18:00

Úgy tűnik, Jakab Péter megbuktatása, Gyöngyösi Márton elnöki székbe juttatása parlamenti mandátumot ér. 

2022. szeptember 28. 18:00
null

Ismeretes: Ander Balázst és Dudás Róbertet delegálja a Jobbik az Országgyűlésbe, miután lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról a Jobbik-frakció két tagja; Szabó Hajnalka és Végh Noémi.

A párt közleménye szerint az Ander azon fog dolgozni, hogy az elszabaduló energiaárakra, a magas inflációra, a munkahelyek elvesztésére hiteles, jobboldali konzervatív választ tudjon megfogalmazni a Jobbik, alternatívát kínálva azoknak, „akik hitüket vesztették a hazánkat gazdasági és szociális válságba sodró kormánypártokban”.  A tájékoztatás szerint Ander Balázs feladata pedagógusként az lesz, hogy „képviselje a magára hagyott közoktatás ügyét”, pályatársai és a szülők hangja legyen.

A másik jobbikos képviselő, Dudás Róbert a párt közleménye alapján – korábbi polgármesterként – „a kormány által a csőd szélére sodort önkormányzatok helyzetének javítása érdekében” is fog dolgozni a parlamentben.

Lássuk, hogyan ejtőernyőzött be a parlamentbe az emberek bizalmára és akaratára hivatkozó Ander azután, hogy áprilisban a választók egyértelműen ítéletet mondtak felette. „Lehetséges, hogy haza fogok menni, a sorsom immáron úgyis a dél-somogyi emberek kezében van” – fogalmazott még egy februári Facebook-bejegyzésében a jobbikos politikus. Április 3-án pedig kiderült, a dél-somogyi emberek döntöttek:

a voksok közel 60 százalékával a fideszes Szászfalvi Lászlót juttatták a parlamentbe, és nemet mondtak a szivárványkoalíció jelöltjeként induló Anderre.

A magát mártírként előadó politikus bejegyzésében így fogalmazott: „A Jobbik listáján a legutolsó helyre kértem magam. (Ez az ellenzéki összefogás 279 főt tartalmazó listáján a 275. hely)” Valamint kiemelte: „Innentől okafogyottá vált minden olyan spekuláció, amely szerint »Ander úgyis automatikusan bejut majd a Jobbik listájáról«.” Ander tehát korábban azt állította, hogy ő nem listáról fog bekerülni, csak az emberek dönthetnek róla, most mégis valamiféle alkuval kerülhetett a Tisztelt Házba.

Mindezekből nehéz másra következtetni, mintsem arra, hogy 

Jakab Péter megbuktatása, és egy zsidók listázását korábban felvető képviselő elnöki székbe juttatása parlamenti mandátumot ér. 

Ezt erősíti meg Molnár Enikő, Jakab Péter korábbi kabinetfőnökének szeptember 9-ei bejegyzése, melyben kifejti, hogy „Gyöngyösi Márton és Ander Balázs megegyeztek. Megegyeztek abban, hogy Ander Balázs visszalép Gyöngyösi Márton javára egy parlamenti mandátumért. Hamarosan az egyik női politikus helyett így Ander Balázst láthatjuk majd a parlamentben”. Molnár Enikő állítása lényegében beigazolódott: 10 nappal később szeptember 19-én a párt közölte a nyilvánossággal a személycserék részleteit.

„Már kétszer hazamentem a bársonyszékből kapálni, harmadszor is meg fogom tenni, ha már nem lesz rám szükség” – idézte korábban Nagyatádi Szabó Istvánt, az első paraszti származású magyar képviselőt Ander. Csakhogy alapvetően négyévente esedékes országgyűlési választás szolgál a népszuverenitás megjelenítésére, amikor az emberek véleményt mondanak a pártok tevékenységéről, mérleget vonnak az előző négy év eredményeiről. Abban az esetben tehát, ha Nagyatádi idézett mondatából indulunk ki, akkor egyértelmű, hogy Andernek otthon kellene kapálnia, és nem a parlamentben politizálnia. Ezzel szemben a politikus hétfőn már le is tehette a képviselői esküt.

Lapunk megkereste az ügyben a Jobbikot azzal kapcsolatban, egész pontosan mi indokolta a két képviselő távozását. A Jobbik sajtóosztálya erre pusztán annyit közölt, hogy korábban mindent leírtak a képviselők lemondásával kapcsolatban.

 mindent leírtak a képviselők lemondásával kapcsolatban.

Nyitófotó: Facebook

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2022. szeptember 28. 21:21
Mirkóczki, GYERE TE IS vissza!
Takagi
2022. szeptember 28. 20:08
Ezt így hogy???
cutcopy
2022. szeptember 28. 19:40
"lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról a Jobbik-frakció két tagja; Szabó Hajnalka és Végh Noémi." Ezek a kikezek is ott voltak..? )
púpos
2022. szeptember 28. 19:26
Azt a! Milyen demokráciában élünk? Vagy ilyen a fidesz diktatúra? Tényleg kell egy Hitler fun a parlamentbe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!