Az Európai Bizottság reagált a magyar kormány válaszára

2022. augusztus 24. 08:21

Brüsszelnek egy hónapja van arra, hogy eldöntse, pénzügyi intézkedéseket javasol-e a tagállamok képviselőiből álló tanácsnak – számol be a Szabad Európa.

2022. augusztus 24. 08:21
null

„Az Európai Bizottság alaposan górcső alá veszi a magyar választ, és a rendelkezésére álló egy hónapos határidőn belül dönt az esetleges további lépésekről” – közölte a Szabad Európa kérdésére válaszolva a testület illetékes szóvivője, erről a lap számol be.

A Szabad Európa emlékeztet, az Európai Bizottság április 27-én indította el az eljárást, azt vélelmezve, hogy Magyarországon jogállami hiányosságokra is visszavezethetően nincsenek átfogó garanciák az unió pénzügyi érdekeinek védelmére. A bizottság aggályai az uniós pénzek kezelésére létrehozott magyar intézményi struktúra működésének egészét érintik: a költségvetés végrehajtásáért felelős hatóságok működését, a pénzügyi ellenőrzést, az auditot, a nyomon követő (monitoring-) rendszert és a felelős hatóságok elszámoltathatóságát. Ezen túl a bizottságnál a közbeszerzési rendszer átlátható működését sem látják biztosítottnak, és mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy Magyarországon az

EU pénzügyi érdekei fokozott kockázatnak vannak kitéve.

A testület súlyosbító körülményként tekint az átfogó korrupcióellenes keret hiányára és arra, hogy megítélése szerint csorbát szenved a visszaélések és csalások felderítéséért felelős nyomozati és vádhatósági tevékenység függetlensége.

Újvári Balázs bizottsági szóvivő kedden újságírói kérdésre válaszolva három elemet emelt ki. Ezek a következők: „Az állami hatóságok törvénytelen döntései megelőzésének hiánya, az összeférhetetlenség megelőzését biztosító mechanizmusok hiánya és az európai források terhére elkövetett csalások hatékony kivizsgálását és a felelősségre vonást akadályozó korlátok megléte.”

Az EB-nek most egy hónapja van arra, hogy eldöntse, pénzügyi intézkedéseket javasol-e a tagállamok képviselőiből álló tanácsnak, amelynek elvileg egy hónapra rá (október végéig) minősített többséggel döntést kell hoznia a javaslatról.

 

Nyitókép: Varga Judit igazságügyi miniszter (b), Gasper Dovzan szlovén, Ana Paula Zacarias portugál és Sophie Wilmes belga Európa-ügyi miniszter (j) társaságában az EU-tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozóján Brüsszelben 2022. március 22-én.MTI/EPA/Stephanie Lecocq

 

Összesen 247 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2022. augusztus 25. 11:43
.
Gsss
2022. augusztus 24. 22:52
HUXIT és azonnal. Húzzanak az össze szarházi hazaáruló magyarral együtt, de gyorsan. HUXIT ki ebből gyarmatosító bandából.
Tatulus
2022. augusztus 24. 19:03
Ezzel a sunyi, mocskos lelkű ballibsi EB-vel tárgyalni, annyi, mint az ördöggel leállni kockázni. Mindig ő nyer! Megnyugtatok mindenkit, nem fogunk pénzt kapni, csak húzódozó újabb kitalációkat! Egyetlen útja lenne, Böszmének átadni a kormányt - azonnal minden baromi demokratikus és jogállami lenne. Köpjük magunkat szembe? Hát nem! Semmit nem fizetni, minden további szankciót és ötletet megvétózni! A meglévő nyugati jobboldali és ellenzéki sajtón keresztül propaganda-hadjáratot indítani az EB és a parlament valódi arcáról, a liberális "eredményekről"!
krisztoforo48
2022. augusztus 24. 18:05
Már rég meg kellett volna lebegtetni,hogy Magyarország gondolkodik azon,hogy megszünteti a befizetéseket az EU felé és dolgozik vámok bevezetéséről az EU országokkal szemben.A missiszeléssel itt nem lehet semmire jutni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!