Érvénytelen lett a szállodaberuházás elleni népszavazás Tatán

2022. július 31. 22:18

Az előzetes adatok szerint a szükséges 50 százaléknál kevesebben a népszavazáson.

2022. július 31. 22:18
null

8360-an vettek részt a népszavazáson, amely csak abban az esetben lett volna érvényes, ha legalább 10 281 fő voksol. A választási bizottság a beérkezett jegyzőkönyvek átvizsgálása után megállapítja a végeredményt, amely még nem jogerős, az eljárás az esetleges fellebbezések, óvások miatt elhúzódhat.   

A szavazáson három kérdésben várták a helyiek véleményét: a kezdeményezők egyrészt azt szerették volna elérni, hogy az önkormányzat ne köthessen településfejlesztési szerződést a tatai Öreg-tó természetvédelmi területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit; megtiltották volna, hogy a szomszédos telekre út épüljön, illetve a meglévőt kiszélesítsék; emellett a céljuk az volt, hogy az istállóra és a lovas pályára vonatkozó településképi rendelet és helyi építési szabályzat a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon.    

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján. A tervek ellen nagyszabású lakossági tiltakozás bontakozott ki, a beruházás megakadályozása érdekében Stop Avalon Tata néven alakult civil mozgalom, amely több tüntetést szervezett, majd csaknem 7000 aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásáért.   

Michl József (Fidesz-KDNP), Tata polgármestere az MTI kérdésére vasárnap este azt mondta, a népszavazáson a tataiak nagy számban vettek részt, de a többség látta, hogy az önkormányzat korábbi határozata már elébe ment a problémának. A városvezetés idén tavasszal fejezte be a helyi építési szabályzat felülvizsgálatát, amely az egész települést érintette: a partnerségi egyeztetések lezárásakor nem változtatott a korábbi status quón, konkrétan erre a telekre vonatkozóan sem, hiszen nem engedélyezte az Avalon-csoportnak a terület nagyobb beépíthetőségét – tette hozzá. A polgármester megjegyezte, hogy a beruházó Avalon-csoport 2020 decemberében már az általuk elkészíttetett hatástanulmányhoz kapcsolódó, az önkormányzat által feltett 105 kérdésre sem válaszolt.

(MTI)

Nyitókép: termalfurdo.hu

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MintaPedagógus
2022. augusztus 01. 13:03
Csak a szokásos: 1. A helyi libsi szervezetek - magukat civilnek hazudva - megtorpedózzák a fejlődést, s egyben a városi turizmust újabb fokozatba emelő felújításokat. 2. Minthogy a nemzeti-polgári többség Tatán is létezik, ezt a szavazást is csúfosan elbukták. +bónusz: Pár hete voltam Tatán. Miközben kerülgettem a tyúkszart az ápolatlan járdán, zöldpólós aktivista kért tőlem is aláírást. Előbb majd' pofán vertem, aztán közöltem vele, hogy saját gyermekei jövőjét árulja el aprópénzért. Merthogy a tervek valóban impozánsak, s egyben mind építészetileg, mind környezetileg támadhatatlanok. Mint a Telexes riportból is kiderült egyébként.
buckafej
2022. augusztus 01. 10:42
Az Avalon-csoport az a HELL. 1-2 éve még az volt itt a duma, hogy Mészáros rákényszerítette a HELL-t, hogy adja el a cég egy részét. Szóval döntsétek már el, hogy ártatlan cég, amit a Fideszesek be akarnak kebelezni, vagy genyó fideszes cég. Nem kedvelem őket, de nem fideszesek, különösen nem Orbán érdekeltség. Csak egy erőszakos, geci cég, amelyik terjeszkedni akar mindenhol. Állami támogatást pedig fejlesztésre és munkahelyteremtésre kap, mint más cégek is.
zsellér péter
2022. augusztus 01. 10:04
Kérem csak ellenzékiek válaszoljanak. 1-Miért baj az , ha valaki felújít egy lerobbant malmot? Miért baj az , ha nem a 60 éve a szocializmusban lerobbant épületeket kell nézni? 2-Miért baj az ha valaki szállodát épít , ha betartja a helyi építési engedélyeket ? 3- Miért baj az ha valaki a Fidesz üzleti köréhez tartozik? Hozzunk egy olyan szabályt , hogy csak külföldiek vagy liberál-bolsevik hátterűek építhetnek bármit ?? Elég a hátrálásból - ugyanez megy Fertőrákoson - a helyi szocik , azt akarják , hogy ott is a lepukkant 80-as éveket nézzük az osztrák meg teszi alájuk a lovat és pénzt , hogy ne legyen Fertőmeggyesnek konkurenciája
nempolitizálok
2022. augusztus 01. 08:43
Vesz egy telket, miért ne építhetne oda egy szállodát? Akkor vagy nem kell neki eladni, vagy ki kell kötni, hogy szálloda nem lehet és akkor nem veszi meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!