„Ellensúlyozni kell a rendkívül népszerű drogpárti narratívát”

2022. június 20. 12:35

Mi nem emberi jogi szószt kínálunk, hanem a rögvalóságot – mondja Molnár István Jenő, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója, akivel a nemzetközi példák mellett keddi konferenciájukról is szót ejtettünk.

2022. június 20. 12:35
null
Joó István
Joó István

Már meghirdetéskor teltházas lett a regisztrációhoz kötött keddi konferenciájuk; Facebook-oldaluknak is rengeteg a követője. Miért kell láthatólag a nagyközönségnek az, amibe Önök belevágtak három éve?

A drogtéma mindig is érdekelte a hétköznapi embereket, de az információ sokszor megragad a szakmai-politikai diskurzusok szintjén. A Drogkutató Intézet azért jött létre, mert szeretnénk a legmodernebb tudományos eredményeket közérthető, használható formában átadni a drogprevencióban dolgozó gyakorlati szakembereknek, pedagógusoknak, orvosoknak, szülőknek, döntéshozóknak és mindenkinek, aki hiteles forrásból szeretne tájékozódni. Amellett, hogy a tudományosan megalapozott tanulmányokat bemutatjuk, saját kutatásokat is végzünk, mely egyre nagyobb akadémiai és szakmai figyelmet kap. Áprilisban például az ENSZ Egészségügyi Világszervezete idézte egyik munkánkat.

Mi hát a cél?

Az, hogy egyetlen információ se maradjon a minisztériumi, hivatali szinteken. Megkíséreljük megdönteni a tudománybürokráciát. Nem szeretnénk, ha kizárólag a tudósoknak lenne lehetőségük hozzáférni a tudományos eredményekhez, az azokon alapuló információkhoz. Már csak azért sem, mert napjaink online világában egyre több tudományosnak tűnő online tartalom jelenik meg, amely

ideológiai alapú vagy üzleti célok által vezérelt drogpropagandájával káros hatással lehet az emberekre.

Ilyen, amikor valaki egy orvosi köpenyben arról beszél, hogy valójában nem egészségtelen az ELFBAR (folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható ízesített elektromos cigaretta – J. I.), amely nikotint tartalmaz és annak ellenére, hogy illegális, valamint rendkívül káros, a fiatalok körében meglehetősen népszerű. De ilyen az is, amikor a legolvasottabb sajtóorgánumok adnak teret felelőtlen drognépszerűsítő cikkeknek. Az pedig egyoldalú, sőt veszélyes lenne, ha legfeljebb néhány legalizációért küzdő, aktivista civil szervezeten keresztül jutna csak el információ a drogok természetéről az állampolgárokhoz. Felelősségünk van abban, hogy ezeket a hatásokat mérsékeljük. Tudománnyal, a tiszta tudatért.

Szóval belekaszálnának a szentséges civil szervezetek rétjébe?

Mi nem foglalkozunk más civil szervezetekkel. Kizárólag a tudományos munkával, a tudomány-kommunikációval és a tudományszervezéssel. Intézetünk igazgatója az a Haller József, aki neurobiológus professzorként a ma élő magyarok közül az egyik legnagyobb tudományos eredményekkel, mutatókkal rendelkező kutató. Ha a személyes véleményemre kíváncsi, drogtémában azt látom, hogy

a közéletet uraló liberális megközelítés sokszor tudományos tények helyett a szabadságjogokra épít.

Mi azon kevés szervezet közé tartozunk Magyarországon, melyek nem ideológiai elfogultság mentén, hanem valós tudományos eredmények alapján tájékoztatnak.

Mégis, kik értékelik a legjobban, hogy kábítószerügyben „belecsaptak a lecsóba”?

A követőink jelentős része szakmabeli: orvosok, szociális területen dolgozók, prevenciós szakemberek, tanárok. Tőlünk merítik a hiteles, naprakész tudást a munkájukhoz. Emellett nagyon sok – leginkább értelmiségi, városi – szülő és fiatal követi munkánkat. Ez azért is fontos, mert többször tapasztaljuk, annak ellenére, hogy valaki érdeklődik a drogok iránt, a Drogkutató felületén megjelenő hiteles tájékoztatás után már nem szeretné kipróbálni azokat.

Hol válik leginkább interaktívvá a közösségi oldaluk? 

A közösségi média felületein elsősorban a videós tartalmak futnak a legjobban. Volt például egy sorozatunk, melyben felépült szerhasználókkal készítettünk interjúkat. A személyes történetek hatásosak. Amellett, hogy arról kérdeztük őket, mi az, ami miatt elkezdtek drogot fogyasztani, arra is kitérünk, hogy kihez fordultak segítségért és hogyan lábaltak ki a függőségből. Ez a drognapló sorozatunk, amelyben esettanulmányokon keresztül mutatjuk be egy-egy volt vagy aktív szerhasználó tanulságos és sokszor megrendítő életútját. Szerencsére sokakhoz eljutnak a témában készített elemzéseink, illetve tanulmányaink is. Ha valaki a Drogkutató Intézet honlapján olvas cikkeket, biztos lehet abban, hogy csak ellenőrzött forrásból származó információkkal találkozik. Azt szeretnék, hogy ha valaki drogtémában hiteles tudáshoz szeretne jutni, ne kezdjen el mindenféle droggal kapcsolatos véleménycikket olvasni az interneten. Keresse fel inkább a honlapunkat. Mi

nem azon dolgozunk, hogy egy politikai célról győzködjük az embereket,

hanem azon, hogy a hiteles tudományos eredményeket közérthetően kommunikáljuk feléjük.

Mintha a Magyar Drogfigyelő nevű online periodikájuk is jóval populárisabbá vált volna a kezdethez képest. Ez szándékos?

Azt a kérdést tettük fel a Magyar Drogfigyelővel kapcsolatban, hogy pontosan kihez is szeretnénk szólni. Stratégiai igazgatóként azt az álláspontot képviseltem, hogy közérthetőbbé, izgalmasabbá és olvasmányosabbá kell tenni ezt a digitális folyóiratot. Minden hónapban előrukkolunk új témákkal, cikkekkel. A márciusi számunkban például megmutattuk a szomszédban dúló konfliktus okán, hogy milyen hatása van a kábítószer-fogyasztásnak egy háborúban. Fronton és lakosok között. Egyik elemzésünkben megvizsgáltuk, hogy mennyire felelős a családi környezet azért, ha valaki drogfüggővé válik. Évente kétszer megjelentetjük az Interdiszciplináris Drogszemlét, ami mélyebb tudományos szintet képvisel és kifejezetten a szakmai közönségnek szól.

Mi pontosan a Drogkutató Intézet stratégiája?

Amikor stratégiáról beszélünk, először mindig meg kell fogalmazzunk egy küldetést, valamint egy célt. A Drogkutató Intézet küldetése, hogy a drogokkal kapcsolatos tudományos eredmények közérthető kommunikáció segítségével eljussanak az emberekig. Ez azért is fontos, mert jelenleg politikai ideológiák csatájában az akadémiai eredmények, a tudományos szempontok nem kapnak megfelelő teret. A Drogkutató Intézet stratégiai igazgatójaként az a célom, hogy ez a tudományos álláspont nagyobb súlyt kapjon a drogokkal kapcsolatos közéleti vitákban. Ha valaki ma rákeres drogokra az interneten, és megnézi, hogy mit ír a drogokról mondjuk a 444.hu vagy más közéleti hírportál, bizony sokszor torz képet kap. Amellett, hogy tanulmányainkkal, cikkeinkkel hiteles információt tudunk adni az érdeklődőknek, akár fiataloknak, akár szülőknek, fontosnak tartom, hogy felvállaljuk azt az álláspontunkat, hogy szigorúan a tudomány talaján állva, hiteles kutatási eredményekkel

ellensúlyoznunk kell a rendkívül népszerű, ideológia által vezérelt drogpárti narratívát.

Nem filozófiai, ideológiai vitákba belemenve, hanem az egyes közéleti hipotéziseket tudományos tényekkel megcáfolva vagy épp igazolva.

Mit „kap”, aki bejut a négyórás, Batthyány Alapítvánnyal együtt szervezett keddi rendezvényre?

Nos, mi nem emberi jogi szószt kínálunk, hanem a rögvalóságot. Kanadai rendőrtiszt vendégeink tartanak előadást arról, milyen – megelőlegezem: rendkívül negatív – tapasztalásaik vannak az ottani kábítószer-legalizáció mindennapos társadalmi és rendészeti következményeiről... 

Közbevetőleg: éppen napokkal ezelőtt a kemény drogokat is legalizálták a marihuána után Kanadában, vagy nem?

Pont ennek a helyzetnek a tisztázását ejtjük meg a Magyar Drogfigyelő folyóiratunk következő számában. Jelenleg félreértés van a sajtóban. Szó sincs arról, hogy kemény drogokat legalizálnának Kanadában, mégis a nyugati és a magyar sajtó egy része ezt a vágyvezérelt kommunikációt folytatja. Itt van

a mi felelősségünk, hogy bemutassuk, mit okozott például az eddigi drogliberalizáció Torontóban.

Ezért is érdemes eljönni a konferenciánkra, ahol a hallgató egy átlag szerhasználó útját is megismerheti. Beleértve, milyen állomásai vannak ennek az útnak. A rendőrséggel való találkozást követően általában valamilyen orvosi intézményben köt ki a szerhasználó. Ezért, miután rendészeti előadásokat hallhatunk, a második blokkban előadóink arról beszélnek majd, milyen társult betegségekkel, nehézségekkel nézhet szembe egy potenciális szerhasználó. Jó esetben a szerhasználó eljut a rehabilitációig is. Ezért meghallgatjuk Erdős Eszter, a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon alapítójának és vezetőjének előadását is. Az intézményvezető asszony magával hoz egy gyógyult szerfüggőt is, aki útjának mélységeit és tanulságait tárja fel.

Nincs túlsúlyban a megközelítésükben a jogsértést, a kábítószerrel való visszaélést föltáró rendőrségi elem? Csak azért kérdezem, mert láttam a műsorban: az est folyamán kötnek megállapodást az Országos Rendőr-főkapitánysággal.

A válaszom: nincs. Ezt bizonyítja a szakembergárdánk is, akik között pszichológusok, szociológusok, gyógypedagógusok és neurobiológusok is vannak. Én magam különben a bűnmegelőzés területéről jövök, és tanúsíthatom, ahogy más kollégák, én is meg tudok rendülni a drámai sorsokon, azon, hogy fiatalok a személyes kiteljesedés helyett a drogfogyasztás okozta szenvedélybetegség hálójában vergődnek. Az ORFK-val való partneri kapcsolatunk célja, hogy kutatásainkat minél több hiteles adatra tudjuk építeni. Tudományos megfigyeléseinket pedig fel tudják használni munkájukban.

Végül is miért vetették bele magukat pont ebbe a munkába?

Sokféle tudatosságról hallhatunk manapság: egészségtudatos táplálkozás, környezettudatosság, pénzügyi tudatosság és a többi. Azonban keveset hallunk a biztonságtudatosságról, melynek szintje a magyar társadalomban még nem megfelelő. A drogok ilyen mértékű térnyerése mellett pedig

a biztonságtudatosság a drogokkal kapcsolatos hiteles tájékoztatásnál kezdődik.

Mi megadjuk – mert a színtiszta tudomány képviseletében megadhatjuk – az információt mindenkinek ahhoz, hogy érett felnőtt polgárként tudjon jól dönteni adott élethelyzetben.

Elég a posztmodernkedésből meg az eszement jogkiterjesztésből?

Elég a tudományos tények kerüléséből! Elég abból, hogy ideológiák szövik át a közéleti diskurzust tudományos tények helyett! Mi megteremtjük annak a lehetőségét, hogy valaki hiteles információkhoz jusson, akkor azt anélkül tehesse meg, hogy bármiről is meg akarnák győzni. Ha azt látjuk, hogy egyes tapasztalatok és az akadémiai eredmények teljesen ellentmondanak egy-egy hangosan képviselt érvnek, fel fogunk szólalni. Be fogjuk mutatni ezeket az érveket és tapasztalatokat. Ha kell, Torontóból hívunk ide szakembereket, hogy a leghitelesebb forrásból értesülhessenek az emberek például a torontói kannabisz-legalizáció némely hatásairól.

NÉVJEGY:
dr. Molnár István Jenő Ph.D. 1986-ban született Szombathelyen. Bűnmegelőzési szakember, a Drogkutató Intézet Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészeti Magatartástudományi Tanszékének egyetemi tanársegédje. Rendőrtiszti Főiskola (bűnügyi nyomozó szak, summa cum laude 2008), Károli Gáspár Református Egyetem (jogász, 2015). Korábban nyomozótiszt, majd a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Titkársága stratégiai osztályvezetője, főosztályvezető-helyettese.

Drogkutató Intézet Nonprofit Kft.
2020-ban alakult abból a célból, hogy a friss, hiteles tudományos eredményeket közvetítse többek között a drogprevencióban dolgozó gyakorlati szakembereknek, illetve a pedagógusoknak, orvosoknak, szülőknek, döntéshozóknak. Igazgatója Prof. Dr. Haller József neurobiológus, kutató, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 
 

 Nyitókép: Földházi Árpád
 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aranylovag
2022. június 20. 15:52
Nekem semmi bajom nincs ezekkel a szerekkel, én is használom. :) Az önmegtartóztatással van a probléma. Nem tudom elhinni, hogy ha bárki megenne 10 kiló kenyeret, ne lenne rosszul. De ettől még ne tiltsuk be a kenyeret, ahogy pl a marihuanát sem kéne, meg a töményebb alkoholokat. De ne legyen igazam. Én tudok szerezni, de fura hogy a 72%-os abszintot literszámra tudok venni a Tescoban.
boronafal
2022. június 20. 15:01
Tanársegédként stratégiai igazgatónak lenni valahogy olyan furcsa. Nem bújom nap mint nap a bűnügyi híreket, de ritkán hallok elkapott dílerekről, pedig állítólag a vidéki helyzet elkeserítő. A nyomortelepeken 1 díler tucatnyi életet tehet tönkre végérvényesen.
Pelso j.
2022. június 20. 13:43
drogpárti narratívát ellensúlyozni, - micsoda szépen hangzik. Vannak törvények, pénzt a rendőrségnek - és két hét alatt rend lesz....
Dr. Greta Grünberg
2022. június 20. 13:05
A házipálinka liberalizációt kellene vaskézzel visszaszorítani, amit Orbán eresztett a drogosmagyarságra. Le a fütyülőssel! A bőgatya maradhat, persze nem a szalonban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!