A kegyelemre építő élet: ma 70 éves Erdő Péter bíboros

2022. június 26. 06:58

A tanításhoz hű konzervatív, aki szót ért minden érdekcsoporttal, miközben nem teszi alku tárgyává Jézus tanítását. Vannak, akik távolságtartását bírálják, ám az őt közelről ismerők atyai gesztusai miatt is szeretik. Portrénk a ma 70 éves főpásztorról.

2022. június 26. 06:58
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

70 éves lett a magyar katolikus egyház első embere: Erdő Péter bíboros június 25-én éri el a tiszteletre méltó kort, s bár születésnapja szombatra esik, az egyházi ünnepséget már szerdán megtartották Esztergomban, ahol a Magyar Katolikus Püspöki Kar tagjain kívül egyházmegyéje papsága, rokonok és állami vezetők is vele ünnepeltek.

Az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert Főszékesegyház stallumjában helyet foglalt mások mellett Áder János volt köztársasági elnök, Kövér László házelnök, Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. A köszöntő szentbeszédet Süllei László kanonok mondta, aki szónoklatában kiemelte:

Az üldöztetések idején

Ez a „kegyelem szavára épülő élet” Budapestről indult, a legnagyobb egyházüldözések idején, 1952. június 25-én. A későbbi bíboros hatgyermekes, értelmiségi családban született, testvérei közül ő volt a legidősebb. Felmenői között székelyek is vannak, így került püspöki címerébe a Nap és a Hold. A kevés megmaradt katolikus középiskola egyikében, a Budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett 1970-ben, majd rögtön ezt követően megkezdte felsőfokú tanulmányait az Esztergomi Hittudományi Főiskolán mint az Érseki Papnevelő Intézet növendéke. Elöljárói később visszaküldték a fővárosba, ahol a Központi Szemináriumban és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanult.

Tanár, tanszékvezető, dékán, rektor

1975. június 18-án szentelték pappá. Két év kápláni szolgálat után – teológiai doktorátussal felvértezve –már Rómában tanult, ahol az egyházjognak is doktora lett. E két tudományterületnek azóta is nemzetközi hírű ismerőjeként és művelőjeként tartják számon. 

Tudását hamar tanárként kezdte el az egyház javára fordítani: előbb nyolc éven keresztül az esztergomi szemináriumban oktatott, majd a Pontificia Universita Gregoriana meghívott professzora volt. 1988-ban került a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatói közé (az intézmény akkor még Pázmány Péter Hittudományi Akadémia néven működött), ahol először tanszékvezető tanárként, majd a Hittudományi Kar dékánjaként lett közismert.

Az évek során a magyar egyház számos, mára már országosan is jelentős tagja fordult meg az óráin,

tanítványai között találjuk például a jelenlegi veszprémi érseket, Udvardy Györgyöt is. Az utolsó öt évben már az egyetem rektora volt, amely munkakörét egy magasabb kinevezés miatt kellett otthagynia. 

A magyar egyház élén

Merthogy ezen évek alatt püspökké szentelték és egyetemi feladatai mellett 1999-től a székesfehérvári egyházmegye segédpüspökeként is szolgált. Ami miatt azonban nem folytatta a Pázmány rektoraként, az az érseki cím volt: Szent II. János Pál pápa ugyanis 2002. decemberében Esztergom-budapesti érsekké nevezte ki. 

Erre a mozzanatra fent már idézett beszédében Süllei László közel húsz év elteltével a napokban így emlékezett vissza: „A 2002. december 7-ét megelőző napon, péntek délután Paskai László bíboroshoz érkezett vendégségbe Erdő Péter, a rektor, a püspök – mint korábban többször is, amikor egy jogi véleményt, egy kongregációi vagy a mai helyes megnevezés alapján a dikasztériumok számára jelentést kellett készíteni. Jött a jogász, akinek könyveit ismertük, akivel egyetemi rektori feladatai miatt sokszor találkoztunk.

II. János Pál pápa 2002. december 7-én nevezte ki egyházmegyénk 83. főpásztorává, aki lassan húsz éve tartja ezt a pásztorbotot.” Érseki székfoglalására 2003 januárjában került sor, a szent pápa pedig még az év októberében bíborossá kreálta. 

Azóta, hogy őt püspökké szentelték, ő maga (társszentelőkkel) tizennégy főpásztort szentelt fel: legutóbb idén áprilisban Fekete Szabolcs Benedeket.

A lapunknak nyilatkozók egyöntetűen nagy munkabírású, elmélyült és alapos embernek írták le a bíborost, ami – az őt régebb óta ismerők szerint – mindig jellemző volt rá, ám minél magasabb pozícióba került, annál inkább gyakorolta ezeket az erényeket. 

„Nagy ajándék ő a magyar egyháznak” – ezt mondja róla korábbi tanítványa, Udvardy György érsek.

Hozzá hasonlóan más forrásaink is azt hangsúlyozzák, a bíboros kiegyensúlyozott személyisége fontos elem a magyar egyház intézményes életében. S bár többen vannak, akik kissé személytelen stílusa miatt bírálják, egy őt jól ismerő pap arra int minket, hogy az apró gesztusokra is figyeljünk. Mint mondja, a bíboros valóban atyaként lép fel és sokat törődik a rábízottakkal, amit a sajtó általában nem vesz észre, de inkább nem is figyel.

Tudós főpap

Több neves előd nyomában járva Erdő Péter bíborosként sem szakadt el sem a tudománytól, sem az egyetemi szférától. Öt éven át volt a PPKE nagykancellárja, miután pedig a Magyar Tudományos Akadémia doktora, majd levelező tagja volt, személyében hosszú idő után lett újra kánonjogász-teológus az MTA rendes tagjai között. Mindeközben ő tölti be a Szent István Tudományos Akadémia elnöki tisztségét is. 

Az egyházdiplomácia sűrűjében

Erdő Péter 2005 és 2016 között az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökeként is szolgált, az egyházdiplomáciában jártas informátoraink szerint az e feladatkörben töltött bő évtized jelentős elismertséget hozott a magyar főpapnak. 

Emlékezetes volt szerepvállalása volt az európai értékviták sűrűjében, amikor az Olaszországból Strasbougba került Lautsi-ügyben a bíróság döntése után nyilatkozott meg. Azt követően, hogy kimondásra került, hogy nem sérti a lelkiismereti szabadsághoz való jogot az a törvény, amely előírja, hogy Itália minden tantermében legyen feszület,

Erdő Péter a tanács elnökeként megfogalmazott és kiadott közleményében egyenesen „Európa győzelmének” nevezte a döntést. 

Jelentős állomások voltak működésében, amikor Ferenc pápa (a harmadik, akinek pontifikátusa alatt főpapként szolgált) előbb a 2014-ben megrendezett, rendkívüli családszinódus, majd a 2015-ös püspöki szinódus főrelátorának nevezte ki. Háttérbeszélgetéseink során többen is úgy vélekedtek, hogy a magyar bíboros diplomáciai érzékének és ügyes nyilatkozatainak nagyban köszönhető, hogy előbbin nem indult megengedőbb irányba az egyház vonatkozó társadalmi tanítása. 

A közelmúltban nyugati sajtótermékek arról cikkeztek, Erdő Péter esélyesnek tekinthető arra, hogy Ferenc pápa után Péter utódjaként kormányozza az egyházat. Forrásaink némelyiket csendben bólint erre, ám hozzáteszik: az, hogy kiről mit ír a sajtó, csak egy dolog s valójában ezek a találgatások véletlenül sem növelik egy-egy bíboros esélyét a konklávén. 

Mindenki szóba áll vele

A lapunknak róla beszélők az egyházi diplomácia területén végzett munkájával kapcsolatban mindezen felül leginkább integratív szerepét emelik ki: miközben mindenki tudja róla, hogy konzervatív, megtalálja a tárgyalási hangot a különböző csoportokkal és képes kompromisszumteremtőként fellépni az egyes egyházi vitákban. Ugyanakkor – teszi hozzá egy, a bíborost jól ismerő beszélgetőtársunk – jottányit sem enged a tanításból, annak megőrzésére törekszik.

Időről időre fel is hívja a figyelmet arra, hogy „Jézus tanítása nem alku tárgya”. 

Erdő Péter számára legutóbb a 2021 szeptemberében Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szerzett nagy elismertséget. Bár az eredeti tervekkel szemben a világjárvány miatt az eseményre egy évvel később és kevesebb külföldi zarándok részvételével került sor, a legtöbb főpap, aki tervezte a részvételt, jelen is volt Magyarországon. Ők azt látták, hogy magas színvonalú, a magyar híveket megmozgató és mély teológiai tartalmú világeseményt szervezett a magyar egyház, amivel kapcsolatban nem is hallgatták el elismerő szavaikat. 

Hitem: kegyelem

A bíboros számára kiemelten fontos a kegyelem fogalma és annak teológiája, valamint az arról szóló tanítás. Főpásztori jelmondata is ezt visszhangozza: „Kezdetben nem volt más, csak a kegyelem”. Interjúkötet is jelent meg vele, amelynek puritán címe mindössze ennyi; Hitem: kegyelem – ám kétségtelenül pontosan foglalja össze a lényeget. 

Korábban a Mandinernek nyilatkozva Erdő Péter úgy fogalmazott: „Ha egyszer Jézus Krisztus tanítványai vagyunk, akkor a tényleges tanítását, valódi, hiteles örökségét nem tekinthetjük alku tárgyának. Az nem úgy van, hogy ha ez kevésbé népszerű, akkor mondunk valami mást.” Hűnek maradni pedig – a bíboros szerint – nem más, mint kegyelem, amelyért hálát adni. 
 

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2022. június 26. 19:57
A következő pápa. Vagy papa, ahogy én nevezem. Mert a pápa az, egy globális apa. Amiből a világ hiányt szenved. De ahhoz nagyon jó és időszerű tanácsokat kell adnia, hogy azon enyhítsen. De ebben segítünk, ha pápa lesz. Legyen az. Azon legyen. Péter, a kőszikla. Akire most szükség van. Pápa lesz, készüljön rá. Segítse a jelenlegi pápát mindenben, és kísérje át a túlvilágra, ha az Úr magához szólítja, legyen mellette akkor és fogja a kezét, kívánjon neki Jó Utat a másvilágra és kérje az áldását erre a világra.
annamanna
2022. június 26. 15:29
Kiszámoltam, ha pl az egyház éves szinten elveszíti a hívei 2%-át, azt észre sem veszi senki. Mondjuk tíz év múlva 20%-kal kevesebben járnak templomba, ejnye, no, kicsit aggódunk, de majd belehúzunk, van pár ötletünk. Harminc év múlva 60%-nyi hívő marad el, de addigra már felnőtt egy új generáció, akiknek a szűkebb létszám a természetes. Negyven év múlva 80%-nyi a hiány, akkor már aztán igazán elbámulnak az emberek, hogy mintha itt valami baj lenne, ejhaj, tegyünk végre valamit, de addigra minden túl késő és 50 év múlva nem marad egy szál hívő sem. Ugyanez a pici, kis csippentésekkel való fogyatkozás bármilyen kontextusban átgondolható, és mindenütt ugyanazt a katasztrófát okozza. Mire feltűnik a folytonos fogyatkozás, addigra a helyzet rég menthetetlen.
annamanna
2022. június 26. 15:17
Egy amerikai baptista lelkész, Billy Graham magyarországi látogatásán 1977, Tahi: mintegy tízezer ember előtt beszél: https://www.baptist.hu/wp-content/uploads/2017/08/Tahi-2-696x494.jpg 1985: zsúfolt Budapest Sportcsarnok: https://www.baptist.hu/wp-content/uploads/2018/02/Billy-Graham-Budapest-Sportcsarnokban-jav%C3%ADtott.jpg 1989: legalább százezer ember a Népstadionban: https://www.baptist.hu/wp-content/uploads/2017/08/1989-N%C3%A9pstadion-696x429.jpg 1991: a pápalátogatáson minimum félmillió ember: https://pestbuda.hu/cikk/20201123_ketszer_is_jart_a_magyar_fovarosban_ii_janos_pal_papa 1984 és 1990 között a torinói halotti lepelről szóló könyvet kilencszer nyomták újra. https://www.antikvarium.hu/konyv/viz-laszlo-a-torinoi-halotti-lepel-es-koranak-meghatarozasa-180007-0 (megnéztem, nálunk az 1990-es kiadás van meg, az volt a kilencedik kiadás). Ezeket a számokat csak úgy lehetett hozni, hogy az emberek jórészt szájról szájra adták tovább a híreket, családon belül, egyházközségen belül. Vagyis kellett, hogy viszonylag nagy számú embernek legyen valamiféle köze a szervezett vallásossághoz. Tavaly Ferenc pápa látogatására sokkal kevesebb ember volt kíváncsi, úgy, hogy hatalmas reklámkampány előzte meg a misét és általában véve is dúl a szabadszólás, és a kormány részéről az egyházak intenzív támogatása. Így sikerült elérni azt, hogy a társadalom sokkal közönyösebb legyen a vallás iránt, mint a késő-Kádár kor idején. Csak gratulálni tudok az egyházaknak az elmúlt 33 évben bemutatott produkciójához (pontosabban NEM TUDOK GRATULÁLNI, ez SZÉGYEN ÉS GYALÁZAT, sokkal nullábbak, mint amilyenek voltak valaha is).
pilakfater
2022. június 26. 13:47
Egyszer sem láttuk,hogy lehajolt volna egy cigány/ szegény gyerekhez. Szégyelje magát a kompániájával együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!