Király Júlia sem csatlakozik Márki-Zay Péter új pártjához

2022. május 16. 16:48

„Maradok egyszerű tanárember” – indokolt a bukott listavezető egykori szakértője, volt MNB-alelnök.

2022. május 16. 16:48
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Életem első 65 évében sem voltam se párttag se politikus. Életem hátralévő részében sem leszek. Maradok egyszerű tanárember” – ezzel a rövid üzenettel válaszolt a Mandiner kérdéseire Király Júlia, Márki-Zay Péter volt gazdasági tanácsadója, akit azután kerestünk, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester közösségi oldalán bejelentette: pártot alapít.

Mint a korábbi miniszterelnök-jelölt fogalmazott: „A Mindenki Magyarországa Mozgalom, és az általa képviselt civilek nagyon sok hátrányt szenvedtek a választások során az ellenzéki együttműködésben amiatt, hogy az érdekeiket nem tudtuk egy párton keresztül érvényesíteni. Örülünk, ha sok szakember és tapasztalt politikus mellénk áll, de azt is szeretnénk, ha ez a párt a fiatalokra épülne.”

E-mailben kerestük meg Király Júliát, a bejelentés után ugyanis kíváncsiak voltunk arra, mit gondol Márki-Zay pártalapítási tervéről, és arról, hogy szükség van-e új párta. Azt is szerettük volna tudni, csatlakozna-e az új formációhoz.

Király Júlia – a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke – ősszel lett Márki-Zay gazdaságpolitikai tanácsadója, ő koordinálta a miniszterelnök-jelölt gazdasági szakértői munkacsoportját. Még januárban a gazdaság, költségvetés és adóügyekért felelős politikusként szerepelt az Egységben Magyarországért lehetséges kabinetvezetői között. Ám februárban kiszállt a kampányból, miután az ellenzék azt a Róna Pétert jelölte köztársasági elnöknek, aki korábban hevesen támadta és a devizahitelek egyik fő felelősének nevezte Király Júliát. Király szerint Róna egy „huncut pici gazember”.

Mint az ATV.hu korábban megtudta: Király Júlia a döntését indokló, Márki-Zaynak írt levelében rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg Róna Péter egyetemi és vállalkozói pályafutásával kapcsolatban, majd emlékeztette az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, hogy Róna őt (mármint Király Júliát) személyében számtalan alkalommal nyíltan megtámadta, a devizahitelezés elterjesztéséért felelős „hét főbűnös” egyikének nevezve őt.

Erről mi is írtunk, cikkünkből kiderül, kiknek ment még neki a baloldali szereplők közül Róna tíz évvel ezelőtt. (Gyurcsány Ferenc is köztük van.) Király a levelében egyébként kijelentette, nem akar károkat okozni az egyesült ellenzéknek, ám leszögezte, minden nyilvános szerepléséről lemond, és a háttérbe húzódva „próbál szurkolni” azért, „hogy megbukjon ez a rendszer”.

Király Júlia döntését véglegesnek, de nem nyilvánosnak nevezte. „Egyszerűen mostantól nem fogok ráérni” – tette hozzá. Annyi kiutat hagyott a helyzetből, hogy kijelentette: amennyiben Róna Péter valamilyen okból mégsem vállalja a jelöltséget, „visszalépése máris felejthető”. Ez végül nem következett be, ám később jelezte, marad a baloldali árnyékkormány gazdasági területekért felelős tagja.

Bár korábban ugyancsak kiálltak MZP mellett,

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2022. május 16. 21:13
A gyerekei csatlakoznak, az se mind.
tevevanegypupu
2022. május 16. 19:52
Ennek szerintem Márki-Zay örüljön..
hátakkor
2022. május 16. 19:44
Maki utóvéd harca. Házidöntőben leverte Dobrevet, de nem látni Maki követőket.
123321
2022. május 16. 19:40
randa dög! (köp)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!