Hadházy Ákos – szabadságharcos álmok és a szürke valóság

2022. május 09. 17:02

A Momentumnak odaígérkező, aztán függetlenné váló képviselő talán mégis leteszi a parlamenti esküt, de nem azért, hogy ellássa országgyűlési feladatait. Hadházy Ákos politikai pályafutása tele van váratlan fordulatokkal és botrányokkal: a politikus sokakkal összerúgta már a port, miközben azt képzelte magáról, ő az ellenzéki prototípus. Portrénk.

2022. május 09. 17:02
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Pár napig tartó lázadás után Hadházy Ákos végül mégis úgy döntött, leteszi képviselői esküjét. Legalábbis jelezte, hogy letenné. A zuglói körzetet megnyerő politikus volt az egyetlen, aki egyáltalán nem vett részt a parlament múlt hétfői alakuló ülésén, így esküt sem tett. Ehelyett „fogadóórát tartott” a Kossuth téren. Itt egyebek mellett arról beszélt, hogy az április 3-i választás – amin ő is nyert – nem volt demokratikus, azt elcsalták a kormánypártok. Ezzel együtt sajátjaiba is belerúgott, kollaboránsnak nevezve a Jobbikot, az MSZP-t és az LMP-t.

Ha leteszi az esküjét, Hadházy a szimpla képviselő fizetést kapja majd, ami így is bruttó 1,3 millió forint. Ám ha ígéretéhez híven semmilyen munkát nem fog végezni az Országgyűlésben,

ha nem jár be a plenáris ülésekre, akkor egy idő után fizetését is elveszítheti.

Az Alaptörvény 4. cikke szerint ugyanis az országgyűlési képviselő megbízatása megszűnik, ha egy éven keresztül nem vesz részt az Országgyűlés munkájában. Ennek megállapításáról egyébként az Országgyűlés kétharmados többséggel dönt.

Zugló képviselet nélkül maradt

Azt sem szabad elfelejteni, hogy munkakerülésével Hadházy egyrészt elárulta az őt megválasztó szavazókat és saját körzetét – hiszen így Zuglónak nem lesz képviselője a törvényhozásban –, másrészt megszegte az ellenzéki előválasztáson általa is elfogadott kötelezettségeket.

A jelölt-jelöltek kötelezettségvállalási nyilatkozatának egyik pontjában ugyanis az érintettek

vállalták, hogy a választáson elnyert mandátum birtokában a 2022-2026 közötti ciklusban országgyűlési képviselőként dolgoznak.

Másrészt azzal, hogy végül nem ült be a Momentum-frakcióba, Hadházy egy másik pontot is megszegett. Hiszen az előválasztáson való indulás egyik feltétele volt, hogy a jelölt azt is vállalja győzelme esetén, hogy csatlakozik az előválasztást létrehozó valamely párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) országgyűlési képviselőcsoportjához.

Ebben az ügyben megkerestük a Momentumot is, hogy megkérdezzük, a párt szerint Hadházy megsértette-e az előválasztási szabályokat. Azt is szerettünk volna megtudni, amennyiben Hadházy tartja a szavát, és nem vesz részt a parlament munkájában, felszólítják-e mandátuma visszaadására. Egyelőre azonban nem kaptunk választ.

Hadházy az előző ciklusban sem erőltette meg magát az Országgyűlésben. A parlamenti adatbázis szerint 2018 és 2022 között csupán háromszor szólalt fel, ebből kettő a mentelmi ügyeivel kapcsolatos hozzászólás volt fél-fél percben. A harmadik felszólalásában az általa az Európai Ügyészséghez való csatlakozást célzó aláírásgyűjtő akciója mellett korteskedett, amelynek kapcsán a politikust a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság egymillió forintos bírsággal sújtotta.

A politikus ehelyett inkább az utcán „politizált”. Emlékezetes volt az ellenzék 2018 decemberi akciója amikor az MTVA Kunigunda utcai székházába behatolva igyekeztek botrányt kelteni, de akciójuk végül gyakorlatilag paródiává vált.

Pedig most igazán megtehetné, hogy gyakorolja képviselői hivatását, hiszen nyolc éve tartó parlamenti „karrierje” során most először jutott be alanyi jogon a parlamentbe, megnyerve egy egyéni körzetet.

Ám a jelek szerint nem nagyon fogják érdekelni a zuglói választók problémái, hiszen eddig sem volt sok köze a körzethez.

Pedig az előválasztás során még fontosak voltak neki az itt lakók, hiszem miután korrupciógyanúba keverve riválisát, lényegében kihúzta az MSZP-s Tóth Csaba alól a szőnyeget, hevesen buzdította szavazásra a körzet választóit. 

A Fidesz és az LMP után a Momentumnál tűnt fel Hadházy Ákos, de már onnan is lelép (fotó: MTI)

Csak eszköz volt az LMP

Az egykor a Fideszből kiugrott szekszárdi önkormányzati képviselő a 2014-es választások előtt csatlakozott az LMP-hez, és a párt őt indította a szekszárdi körzetben, de labdába sem rúgott, csak a negyedik lett a versenyben, tizenegy százalékos szavazataránnyal. A bukásnak azonban nem negatív, hanem pozitív következményei lettek: Schiffer András visszavonulása után Szél Bernadett mellett az LMP társelnökévé választották, sőt ezután át is vette Schiffer parlamenti mandátumát.

Hadházy ezek után a 2018-as választáson is elindult egyéniben a Tolna megyei 1-es körzetben, de ugyanúgy leszerepelt, mint négy évvel korábban: több, mint 15 százalékkal kapott ki a választókerületet megnyerő fideszes Horváth István mögött.

Elnökségével az LMP hozzá hasonló módon leszerepelt, a párt alig ugrotta át a parlamenti küszöböt,

így mindössze hétfős frakciót tudtak alakítani. Hadházy már akkor is megkérdőjelezte a választások tisztaságát, a gyenge szereplés miatt ugyanakkor lemondott a társelnöki pozícióról. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy listán újra bejusson a parlamentbe.

Az eredmény súlyos feszültségeket szült a párton belül. Pár nappal a választás után a visszalépések miatt indult fegyelmi bizottsági ülésen Hadházy összeszólalkozott párttársával, Sallai Róbert Benedekkel, aki állítása szerint megpróbálta őt megütni. Máig nem tudni, hogy mi is történt pontosan, Hadházy állítása szerint az inzultus során felborult a széke, beütötte a fejét és elvesztette eszméletét. Az esetből bírósági ügy lett, amelynek a végén a bíróság Sallait becsületsértés miatt elmarasztalta. Hadházy pedig már 2018 júniusában faképnél hagyta az LMP-t, de parlamenti mandátumát persze nem adta vissza, ehelyett beült a függetlenek közé.

Botránydömping

Miközben a bruttó egymillió forinthoz közelítő, majd később azt meg is haladó képviselői tiszteletdíját zsebre tette, az országgyűlési munkát már nem erőltette. Ehelyett a Ház falain belül és kívül is botránypolitizálásba kezdett. A már említett MTVA-székház elleni akciót követően 2019 októberében trágár szövegű táblával zavarta meg Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti felszólalását.

Majd Szél Bernadettel visszatértek az MTVA-székházba, hogy ismét megpróbálkozzanak felhívni magukra a figyelmet. A korábban a parlamentbe csak listán bejutó Hadházy „tevékenysége” 65 millió forintjába került tavaly az adófizetőknek.

Vagyonnyilatkozata szerint képviselőnek van egy ötezer négyzetméteres szőlője Fácánkerten, valamint fele részben tulajdonosa egy 140 négyzetméteres társasházi lakásnak. Három autója van, és ahhoz képest, hogy 2020-ban még egy fillér megtakarítása sem volt, 2021-ben már 6,3 millió forintja lett államkötvényben.

Emellett is van forintban 3,9 millió, míg devizában 5,8 millió forintnyi megtakarítása.

Információink szerint talán a héten kiderülhet, hogy Hadházy mikor teheti le a parlamenti esküjét, mindenesetre Kövér László házelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva azt üzente neki, hogy a legjobb lenne, ha lemondana, mert akkor „továbbra is nyugodtan csinálhat magából bohócot az ország bármelyik kistelepülésén, annak a határában, utcáján, erdő mélyén, ahol éppen közönséget talál magának.”

Hadházy visszaüzent, jelezve, nem tesz eleget a kérésnek, egyben egyértelműsítette, hogy „a képviselői munka parlamenten kívüli részére fog koncentrálni”.

Fotó: Facebook/Hadházy Ákos oldala 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
edieTHEGREATeagle
2022. május 10. 15:00
"Azt sem szabad elfelejteni, hogy munkakerülésével Hadházy egyrészt elárulta az őt megválasztó szavazókat és saját körzetét – hiszen így Zuglónak nem lesz képviselője a törvényhozásban –" Csicska Baranyai, összeteveszted az "újságírást" a fideszes propaganda anyagok gyártásával. Ennek most cikknek kellett volna lenni, az "elárulta" típusú kitételeket a Lendvay utcában puffogtasd, majom.
cleopatra
2022. május 10. 10:28
hadházyt 1 szóval jellemezném: KÖCSÖG.
sorivo4
2022. május 10. 01:38
"Információink szerint talán a héten kiderülhet, hogy Hadházy mikor teheti le a parlamenti esküjét" Majd a következő parlamenti választás után, ha megint megválasztanák és nem marad le róla.
sorivo4
2022. május 10. 01:28
Ő már elbohóckodik magában a parlamenten kívül is. Ehhez nem kell sem képviselőnek lennie, sem képviselői fizetést kapnia. Aztán majd ha megunja, elmegy dolgozni. Addig se érdekel senkit. Pária még a sajátjainál is. Csak azoknak szolgál tanulságul, akik egy félbolondra szavaztak, aki egy percig sem akarta őket képviselni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!