Radikális fordulat: pár éve még Putyint méltatta a Jobbik politikusa

2022. március 01. 08:06

Száznyolcvan fokos fordulat Gyöngyösi Márton nyilatkozataiban. Pártja korábban az USA-t és az EU-t okolta a kelet-ukrajnai konfliktusért, ma a magyar kormányfőt teszi felelőssé a háborúért.

2022. március 01. 08:06
null

– írta közösségi oldalán Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője.

Csakhogy – amint arra a Magyar Nemzet kedden felhívta a figyelmet –, a jobbikos politikus volt az, aki 2014-ben, a Krím elcsatolásakor az USA és az Európai Unió (EU) kétszínűségéről, az Oroszország elleni szankciók káros hatásairól beszélt. Mi több, akkor a Jobbik nem az egyértelmű orosz agressziót ítélte el, nem Ukrajna területi integritása mellett foglalt állást (ahogy azt a jelenlegi kormánypártok tették), hanem

a krími népszavazáskor a budapesti ukrán konzulátus előtt demonstrált, együttérzéséről és támogatásáról biztosítva a félszigetet megszálló Oroszországot.

Gyöngyösi a tüntetésen így fogalmazott: „Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaiért vívott küzdelemben, a referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok és az Európai Unió kétszínűségére, mert a népek önrendelkezését, az emberi és kisebbségi jogokat csak akkor támogatják, ha geopolitikai érdekeik úgy kívánják.” Hangsúlyozta, hogy a Moszkva elleni provokáció nem magyar és európai érdek, „hiszen az Oroszország ellen bevezetett szankciók és az orosz válaszlépések komoly gazdasági károkat okoznak minden európai országnak, köztük hazánknak is”.

A párt külügyi szakpolitikusát egyébként ki is tiltották Ukrajnából, miután az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnökeként részt vett a Donyeckben és Luhanszkban megtartott „függetlenségi” referendumon, amit akkor Washington, Brüsszel és Berlin is alkotmányellenesnek tartott.

Megjegyzendő: a Jobbik politikusai esetében korábban több alkalommal is felmerültek orosz „szálak”. A párt korábbi EP-képviselőjével, Kovács Bélával kapcsolatban még eljárás is indult, míg Szabó Balázs esetében a HVG arról számolt be tavaly év elején, hogy Közép-Afrikában járt egy választás miatt, ahova egy oroszokhoz köthető szervezet juttatta ki.

Nyitókép: Facebook

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. március 02. 17:21
Sokak reménye volt a Jobbik, hogy a sokak csalódása legyen... Remélhetőleg a sok csalódott mind hátat-fordít áruló pártjának...
PPK
2022. március 01. 12:42
Miért ne változna meg egy politikus véleménye 8 év alatt. Ezzel teljesen feleslegesen támadják a Jobbikot. Az Orbán-gyűlölőket ez egyébként se érdekli
hakos
2022. március 01. 11:55
A saját szájba szarás világbajnokai a jobbikosok. Hiába űzte ezt a sportot, az egykor jobb sorsra érdemes Balczót már nem indítják befutó helyen. Most már csak számolgathatja az euróit, amit a becsülete eladásáért kapott....
Saksafar
2022. március 01. 11:04
A szélkakasban, ha ennyire fullon nyomja lassan csapágyat kell cserélni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!