Összeférhetetlenek voltak a kalocsai DK-s jelölt tisztségei

2022. március 13. 06:51

A baloldal Bács-Kiskun megyei jelöltje egyszerre volt közgyűlési képviselő és médiatartalom-szolgáltató vezetője, önéletrajza szerint pedig egy önkormányzati marketingcég vezetésének tagja.

2022. március 13. 06:51
null
Pálfy Dániel Ábel

Újabb visszásságokra derült fény a DK-s Magóné Tóth Gyöngyi előéletéből. A napokban beszámoltunk róla, hogy több általa koordinált pályázatnál derültek ki szabálytalanságok. A baloldali összefogás jelöltje többek között

úgy nyert el egy több mint négymillió forintos megbízást a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár által megpályázott projekt keretében, hogy közben ő volt az intézmény vezetője. 

A szerződés etikai szempontból is minimum kérdéses. (Arról nem beszélve, hogy a projektben saját lánya is elnyert egy megbízást). Ám Magóné esetében már nem először vetődik fel az összeférhetetlenség kérdése.

Magóné és az ő tisztségei

A DK-s politikus ugyanis 2019. október 14-től a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat képviselője, amely pozíciója összeférhetetlen korábbi, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár intézményvezetőjeként betöltött tisztségével.

Az önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény [ Mötv. ]  36. § 1. bekezdés az összeférhetetlenségről kimondja: „Az önkormányzati képviselő, valamint a képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagja nem folytathat olyan tevékenységet, amely a feladatainak ellátásához szükséges közbizalmat megingathatja”, továbbá az i) pont szerint

Az önkormányzati törvény 37. § 1. bekezdése szerint „az önkormányzati képviselő az összeférhetetlenségi okot a megválasztásától vagy az összeférhetetlenségi ok felmerülésétől számított harminc napon belül köteles megszüntetni”.

A DK politikusa azonban csak 2019 decemberében mondott le a – többek közt a kalocsai önkormányzati tv-t is működtető Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár éléről. Pedig, mint láthattuk, a választásokon szerzett megyei képviselői mandátuma ezzel a pozícióval összeférhetetlen.

Magóné tehát már a lemondását is a törvényben előírt 30 napon túl jelentette be, az előválasztásra leadott önéletrajza szerint pedig 2020. január 12-ig volt az intézmény igazgatója, vagyis

amennyiben ez igaz, a két pozíció együttes betöltése törvényellenes volt.

De nem ez volt az egyetlen ilyen eset. Az említett önéletrajz szerint Magóné a Baja város önkormányzatának tulajdonában álló Baja Marketing Kft. intézményegység-vezetője, amely pozíció szintén összeférhetetlen a megyei közgyűlési képviselőségével.

Mivel az előválasztást 2021 szeptemberében tartották, Magónét pedig 2019 októberében választották közgyűlési képviselővé, ez azt jelenti, hogy

csaknem két éven keresztül két egymással összeférhetetlen tisztséget viselt a gyurcsányista politikus.

Magónéval szemben ennek ellenére nem indult összeférhetetlenségi eljárás.

Magóné mártír-szerepben

A történethez tartozik, hogy amint Filvig Géza, Kalocsa polgármestere megkeresésünkre felidézte, hogy amikor Magóné Tóth Gyöngyi 2019 decemberében összeférhetetlenség miatt lemondott posztjáról, az önkormányzat nevében egy csokor virággal köszönte meg az ex-intézményvezető munkáját, és úgy tűnt, békében elválnak útjaik.

A polgármester később megdöbbenve látta, hogy Magóné később egy Facebook-bejegyzésben egyértelműen azt sugallta, hogy a a város jobboldali vezetése miatt kellett távoznia a kalocsai kulturális intézmény éléről, és nem is cáfolta az erre vonatkozó hozzászólók mondatait. Filvig Géza szerint ez teljességgel valótlan, a DK-s politikus távozásának semmi köze nem volt pártállásához.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
roughneck
2022. március 13. 09:03
Igazi elmunkas a holgy. Biztos hulyere dolgozta magat. Munka Voros Zaszlo erdemrendet nekije!
Most80
2022. március 13. 08:25
A Tiszták sorait erősíti ez a csillogó szemű, tiszta tekintetű fiatalasszony is. Megújulás! A hatalom a népé! Csak felfelé!
Aegopolis.
2022. március 13. 07:46
Hát a Mandinernek is megvannak a maga problémái... tehát egy kalocsai könyvtáros nem lehet a megyei közgyűlés tagja, mert az MEGINGATJA A KÖZBIZALMAT. Éberség, elvtársak! Éberség!!!
Kiscsillag
2022. március 13. 07:02
Nincs tisztességes moslékos jelölt. Erről szavazunk: a bukott tolvajgyurcsány korszak visszatérése vagy nemzeti és gazdasági felemelkedés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!